Jij doet het SAMEN

Jij doet het SAMEN

Welke functie je ook hebt, je doet het samen. Denk aan de rol van cliënten rondom de voorbereiding, het eten en achteraf. Maar ook aan de collega’s en de familieleden. In je eentje kun je snel zaken regelen, maar samen kom je verder! Soms kan alleen een vraag hoe iemand thuis kookte al voldoende zijn om verbinding te maken.

In de waan van de dag kan het gemakkelijk zijn om mensen snel te voorzien van hun maaltijd en dus als zorgprofessionals alles zelf te doen. Het consequent betrekken van mensen bij een of meerdere eetmomenten op de dag heeft op diverse vlakken een positief effect.

Het blijven prikkelen van mensen zorgt voor beter gebruik van de hersenen en minder achteruitgang (o.a. Heyn e.a., 2004). Ook draagt het bij aan een positief zelfbeeld en waardigheid. Van het uitkiezen van gerechten, helpen tijdens de bereiding tot het uitzoeken wat iemand wensen zijn.

Aan de andere kant zie je dat er verschillende mensen binnen de organisatie betrokken zijn. Degene die bestelt, is vaak niet bij het koken zelf bijvoorbeeld, waardoor er soms ruis ontstaat. Keukentijgers helpt met praktische tips om nog efficiënter te werken. 

× Whatsapp