5x tips voor feest in de huiskamer

In december is het tijd voor een kerstsfeer in het verpleeghuis. Hoe maak je deze maand feestelijk voor bewoners en familie? We hangen samen de slingers op om de warmte in ons hart te delen met anderen. Mireille van Driel maakt met haar team blije gebouwen door heel Nederland. Zij geeft ons vandaag tips over een feestelijke beleving in de huiskamer.

De zintuigen prikkelen

We willen de zintuigen van mensen met dementie prikkelen en hen laten genieten van de gezelligheid van de decembermaand. We creëren een feestelijke sfeer in de huiskamer en gangen met kerstversiering zoals slingers, kerststukjes, en kerstballen. Hoewel we enthousiast zijn en elk hoekje willen versieren, begrijpen we dat dit bij mensen met dementie voor overprikkeling kan zorgen. Daarom zorgen we ervoor dat de versiering overzichtelijk blijft. In plaats van extra slingers op te hangen, voegen we geur-elementen toe, zoals kaneel of dennen. Dit prikkelt ook de zintuigen, brengt een kerstsfeer met zich mee, en blijft overzichtelijk. Geurstokjes zijn een eenvoudige manier om dit te doen.

Terug in de tijd

De traditionele kerstkleuren zijn rood en groen, maar er zijn nu veel meer kleuropties voor versieringen, zoals paars, rosé goud of blauw. Om ouderen met dementie een fijne kerstbeleving te bezorgen, kijken we naar hun herinneringen uit hun jongere jaren, vaak teruggaand naar de jaren ’50 en soms ’60. Wat waren toen populaire kerstliedjes? Wat stond er op tafel tijdens kerst, zoals kerstkransjes, soep of een rollade? Bijvoorbeeld: ga eens met bewoners in gesprek met foto’s van vroeger om te ontdekken hoe zij vroeger de feestdagen vierden.

Het eetmoment

Maak van het eten een fijne ervaring. Gebruik een tafelkleed in traditionele kerstkleuren zoals rood, groen, goud of zilver. Zorg voor contrast tussen het servies en het tafelkleed. Een wit kleed met witte borden ziet er misschien mooi uit, maar het kan verwarrend zijn voor mensen met dementie omdat ze dan niet zien dat er een bord op tafel staat. Dit kan onrust veroorzaken. Kies daarom voor een kleed met een ander kleur dan het servies, zodat het eten moment feestelijk en duidelijk is.

Overzichtelijke accessoires

n de jaren ’50 en ’60 waren kerststerren als planten erg populair vanwege hun mooie rode of witte bladeren. Helaas zijn deze planten giftig, dus is het niet verstandig om ze in de huiskamer van het verpleeghuis te zetten. Als alternatief kun je accessoires gebruiken waarmee je overzicht behoudt en toch een kerstsfeer creëert, zoals een kerststukje en een decoratieve kerstster met lichtjes voor het raam. In plaats van een mand op tafel met kerstballen, wat verwarrend kan zijn voor mensen met dementie, kun je bijvoorbeeld kiezen voor een zelfgemaakt kerststukje.

Samen de slingers ophangen

December draait om samen zijn. Het is leuk om samen de feestdagen voor te bereiden, bijvoorbeeld door kerststukjes of tekeningen te maken. Vaak verspreiden we deze door de huiskamer, maar het is ook leuk voor de kamer van een bewoner. Vroeger hingen zij ook niet de hele huiskamer vol met zelfgemaakte stukjes of tekeningen. Voor een natuurlijke beleving is het leuk om bewoners hun eigen werk mee te laten nemen naar hun kamer of als cadeau voor de familie. Maak van de decembermaand een fijn moment samen en geniet van al het moois dat deze maand met zich meebrengt.Liefs, Mireille van DrielMireille van Driel is oprichter van Livin’ Ontwerp en Beleefpaneel. Samen met haar team maakt zij blije gebouwen voor heel Nederland. Zij ontwikkelde een specialisatie binnen de gezondheidszorg en zo ontstond het concept Beleefpaneel waarmee de zintuigen van mensen met dementie geprikkeld worden.

Onze recepten

Walnoten-champignon-paté

Oke, niet echt paté op basis van lever, maar op basis van walnoten en champignons. Dus meer een soort smeersel. Zo haal stiekem je dat handje noten op een dag wel.

Tartelette van havermout en pitten

Een krokante en vooral voedzame bodem voor onder een klodder kwark, Skyr of desnoods alleen een toef slagroom. Garneer het wel met fruit van het seizoen.

Kaas-pitten-cracker

Zin in iets hartigs? Dan zijn deze kaas-pitten-crackers wat voor jou Simpel, zo klaar en je kunt er ook mee variëren.

Arretjescake 3.0

In een kookboekje van Calvé stond de stripheld Arretje Nof Nof ooit centraal. Hier een nieuwe versie van de Arretjes cake, met minder verzadigde vetten en no-bake.

Abrikozenjam zonder suiker

Gedroogde abrikozen kan je altijd op de plank hebben liggen. Als zoete traktatie tussendoor of verwerkt als deze jam. Smaakvol op een cracker of in de yoghurt.

Kopje cacao

De meest romige chocolademelk maak je door wat stukjes chocolade op te lossen in volle melk. Vroeger dronk men vaak chocolademelk gemaakt van cacaopoeder. Probeer dat ook eens.

Aardappelpuree met kruidenolie

Van oudsher zijn we gewend de aardappelpuree smeuïg te maken met boter en melk. De gezondheid en de planeet vragen om deze nieuwe versie.

Aardappelsoep met gerookte forel

Aardappels heb je altijd wel in huis. De gerookte forel maakt het net iets spannender en voegt vette vis gemakkelijk toe aan het menu.

1-2-3 vis gratin

Vooral snel, gemakkelijk en dan ook nog voedzaam. Wanneer je de vis in de vriezer hebt liggen, naast de prei, dan staat dit zo op tafel.

Linzenfrittata met zalm

Frittata, zo’n dikke omelet met aardappel kan echt een puinhoop worden met omkeren en daarna nog netjes in porties serveren. Grrr, dan zijn deze in muffinvormpjes een uitkomst.

Ontvang elke maand inspiratie per mail!

Onze abonnees helpen we elke maand op het gebied van producten, recepten, voedingskennis, sfeer en presentatie. Altijd praktisch, eenvoudig en leuk. Meld je aan en krijg elke maand gratis een sneak preview.

Ja hoor, je aanmelding is verstuurd! Je krijgt nu van ons een mail waarin we je vragen om je mailadres te bevestigen.

× Whatsapp