Hoor ik een ‘ja maar?’

Iedereen herkent zo’n moment wel. Er is een teammeeting en ideeën die komen, worden meteen de kop ingedrukt. Het is al eens geprobeerd of het komt niet uit. Vaak begint zo’n zin met ‘Ja maar’. Dit werkt meteen ontmoedigend en betekent eigenlijk altijd hetzelfde als ‘nee’, waardoor de energie er uit gaat. We trappen er allemaal wel eens in; jij ook en ik ook. Je kunt je wellicht een gesprek op je werk herinneren waar die ‘Ja maar’ onlangs door jou of een collega nog gezegd is.

Havermout als ontbijt

Het thema van ons is deze maand ‘Volkoren moet je drie keer per dag horen’. We raden je aan om meer havermout aan te bieden aan de bewoners van jouw locatie. Jij of een collega oppert het volgende in de vergadering:

‘Zullen we vanaf volgende week elke maandag havermoutpap eten met het ontbijt?’

Wat vaak volgt:

  • Ja maar, we kunnen dat niet allemaal tegelijk verwarmen
  • Ja maar, dat hebben we niet allemaal in huis
  • Ja maar, mevrouw Jansen wil altijd witbrood

Super zonde, want die ‘ja maar’, staat de verandering in de weg. Doordat je met Keukentijgers aan de gang bent, kies je er voor om met het eten aan de slag te gaan en jezelf te ontwikkelen. Dan moeten we deze ook samen aanpakken. De gemakkelijkste manier om hier een verandering in te maken is door te zeggen: ‘ja, en’.

Hoe het ook kan:

  • Ja, en dan moeten we dat ook op de bestellijst zetten vanaf volgende week
  • Ja, en we moeten de eerste maand ook bijhouden wat hoeveel brood we dan niet gebruiken
  • Ja, en we moeten wat leuks verzinnen bij mevrouw Jansen die de verandering het grootste gaat vinden

Je gaat merken dat zulke gesprekken in ene zorgen voor een energieke vergadering, helemaal in Keukentijgers-stijl dus!

Help

Stel, je krijgt het nu op je bordje, je hoort iemand anders ‘ja maar’ zeggen. Ik raad je aan dat je een keer het bovenste vertelt en dat je voor elke ‘ja maar’ 50 cent in de uitjes-pot moet stoppen. Hopelijk kunnen jullie aan het einde van het jaar er in ieder geval wat lekkers van kopen en als je écht pech hebt een dagje samen van op pad als het de spuigaten uitloopt. Lukt het je niet om hier een grappige twist aan te geven?

Onthoud dan deze truc:

  • Het komt op mij over dat je het idee niet zo goed vindt
  • Dat vind ik jammer en daardoor durf ik minder goed een idee aan te dragen
  • Zullen we proberen om voortaan ‘ja en’ i.p.v. ja maar’ te zeggen?

Door het naar jezelf te vertalen (het komt op mij over…. Of ik ervaar….) benoem je het alleen vanuit jouw perspectief. Dan komt feedback een stuk beter over!

Onze recepten

Walnoten-champignon-paté

Oke, niet echt paté op basis van lever, maar op basis van walnoten en champignons. Dus meer een soort smeersel. Zo haal stiekem je dat handje noten op een dag wel.

Tartelette van havermout en pitten

Een krokante en vooral voedzame bodem voor onder een klodder kwark, Skyr of desnoods alleen een toef slagroom. Garneer het wel met fruit van het seizoen.

Kaas-pitten-cracker

Zin in iets hartigs? Dan zijn deze kaas-pitten-crackers wat voor jou Simpel, zo klaar en je kunt er ook mee variëren.

Arretjescake 3.0

In een kookboekje van Calvé stond de stripheld Arretje Nof Nof ooit centraal. Hier een nieuwe versie van de Arretjes cake, met minder verzadigde vetten en no-bake.

Abrikozenjam zonder suiker

Gedroogde abrikozen kan je altijd op de plank hebben liggen. Als zoete traktatie tussendoor of verwerkt als deze jam. Smaakvol op een cracker of in de yoghurt.

Kopje cacao

De meest romige chocolademelk maak je door wat stukjes chocolade op te lossen in volle melk. Vroeger dronk men vaak chocolademelk gemaakt van cacaopoeder. Probeer dat ook eens.

Aardappelpuree met kruidenolie

Van oudsher zijn we gewend de aardappelpuree smeuïg te maken met boter en melk. De gezondheid en de planeet vragen om deze nieuwe versie.

Aardappelsoep met gerookte forel

Aardappels heb je altijd wel in huis. De gerookte forel maakt het net iets spannender en voegt vette vis gemakkelijk toe aan het menu.

1-2-3 vis gratin

Vooral snel, gemakkelijk en dan ook nog voedzaam. Wanneer je de vis in de vriezer hebt liggen, naast de prei, dan staat dit zo op tafel.

Linzenfrittata met zalm

Frittata, zo’n dikke omelet met aardappel kan echt een puinhoop worden met omkeren en daarna nog netjes in porties serveren. Grrr, dan zijn deze in muffinvormpjes een uitkomst.

Ontvang elke maand inspiratie per mail!

Onze abonnees helpen we elke maand op het gebied van producten, recepten, voedingskennis, sfeer en presentatie. Altijd praktisch, eenvoudig en leuk. Meld je aan en krijg elke maand gratis een sneak preview.

Ja hoor, je aanmelding is verstuurd! Je krijgt nu van ons een mail waarin we je vragen om je mailadres te bevestigen.

× Whatsapp