Vergeet water niet!

We zijn allemaal bezig met gezondheid, maar vergeten hierbij vaak de meest eenvoudige zaken. Het allerbeste “voedingssupplement” is gewoon overal te vinden en vaak nog gratis ook, water….! Het merendeel van de Nederlanders drinkt niet genoeg, terwijl het ontzettend belangrijk is voor de gezondheid. De helft van de Nederlanders denkt per dag genoeg water te drinken, maar slechts 15 procent schijnt dit ook daadwerkelijk te doen, blijkt uit onderzoek van zorgverzekeraar Menzis.

Hoeveel water moeten we nu eigenlijk per dag drinken?

In Nederland adviseert het Voedingscentrum ons over hoeveel water we moeten drinken en adviseert volwassenen om 1,5 tot 2 liter water per dag te drinken. Slechts 15 procent van de mensen haalt het om 1,5 tot 2 liter water te drinken, blijkt uit het onderzoek. De helft van de ondervraagden drinkt twee glazen te weinig terwijl een derde van de ondervraagden vergeet te drinken.
9 procent van de ondervraagden drinkt bewust te weinig, omdat ze niet te vaak naar de toilet willen gaan.(Het onderzoek werd uitgevoerd onder tienduizend mensen)

Wat doet te weinig drinken nu eigenlijk?

Wanneer je te weinig vocht in je lichaam hebt, kun je hoofdpijn krijgen, slechter slapen t en dat je je minder goed kunt concentreren. Heb je langere tijd te weinig vocht in je lichaam? Dan kun je zelfs uitdrogingsverschijnselen krijgen. Water drinken helpt ook om ons lichaam goed te laten functioneren: zo kan je lichaam voedingsstoffen opnemen en afvalstoffen lozen. Het is dus ontzettend belangrijk om voldoende te drinken.

Berekenen hoeveel water je zou moeten drinken

Neem je lichaamsgewicht en vermenigvuldig dat met 0,03. Dat is de hoeveelheid water die je per dag zou moeten drinken.
De formule: 0,03 x je lichaamsgewicht = hoeveelheid water per dag.
Een voorbeeld: weeg je 67 kilo, dan zou je 2 liter water per dag moeten drinken (0,03 x 67).

Ouderen en vochtinname

Het nadeel van deze formule, is dat er wordt uitgegaan van een eetpatroon waar alles in voorzien is. Voor ouderen geldt dat ze vaak minder eten en dus automatisch minder vocht uit voeding binnenkrijgen. Andere redenen kunnen zijn; minder dorst van nature hebben ivm leeftijd , angst hebben ivm urineverlies, onvoldoende verzorging en zelfverwaarlozing.
Het is dus extra van belang om vaker per dag kleine hoeveelheden water aan te bieden, bij de koffie, bij alle eetmomenten en niet alleen bij de hoofdmaaltijden, pak ook een extra glaasje tijdens het tanden poetsen…

Onze recepten

Inspiratiekaart ‘Optoppen met zaden’

Zaden en pitten bevatten gezonde vetten, omega-3, eiwitten en vezels. Ze geven gerechten knapperigheid, smaak en decoratie!

Soep met pit

Eet mosterdzaad geeft de soep de echte pit. Leuke noot: in dit recept wordt appelsap gebruikt, dit maakt het fris en zoet.

Kip dubbel lang krokant

Maizena in het beslag houdt de kip krokant, zelfs in de saus. Sesamzaad en zonnebloempitten zorgen voor extra knapperigheid en een heerlijke, volle smaaklaag.

Fast pindakaaskoekje

Met 3 ingrediënten binnen 15 minuten koek op tafel. Vind je het koekje niet spannend genoeg? Doe er gerust twee theelepel sambal erbij of leg er stukjes chocolade op.

Stoofschotel met ontbijtkoek

Door de stoofschotel af te dekken met plakjes ontbijtkoek droogt het vlees dat bovendrijft niet uit. Met de ontbijtkoek bindt je de saus en voeg je vezels toe.

Inspiratiekaart ‘Gezonder koekje erbij?’

Soms is het goed om het jezelf niet te moeilijk te maken. Om een keer wat makkelijks op tafel te zetten is helemaal niet erg. Begin eens met een ovenschotel!

Inspiratiekaart ‘Koken met gemak’

Soms is het goed om het jezelf niet te moeilijk te maken. Om een keer wat makkelijks op tafel te zetten is helemaal niet erg. Begin eens met een ovenschotel!

Stauf met pruimen

Stoof schrijf je natuurlijk niet met “au” maar deze variatie met aubergine wel. Klassieke smaken van stoofvlees met pruimen. Alleen nu nog de rode kool en aardappelen bij.

Zalm Bonne Femme

Smaakvol eenpansgerecht met gerookte zalm met kleurrijke doperwten en wortelen, het zoet-zuur van zilveruitjes en gevuld met linzen en aardappelen.

Visvrije tonijnsalade

Visvrije tonijn klinkt dus echt raar. Eigenlijk ro niet zo heel gek, want tonijn uit blik is een droge korrelige structuur met milde vissmaak, niet zo heel moeilijk na te maken. Dus waarom niet?