Eten is het hoogtepunt van de dag

In de cliëntenraad wordt vaak gesproken over eten en drinken: de menu’s, wie ze bereidt, en of ze vers zijn of niet. Eigenlijk is dit een terugkerend thema in elke organisatie. Jij hebt de sleutel in handen voor dit belangrijke moment!

Deze maand draait het om ‘Blij Ei’. Kate Shiells heeft in 2019 een diepgaand onderzoek uitgevoerd naar 41 studies over wat mensen met dementie nodig hebben om gelukkig te zijn. Natuurlijk is een groot deel van deze bevindingen ook van toepassing op andere doelgroepen.

Thema’s die naar voren kwamen in dit onderzoek zijn:

 • Ik wil activiteiten doen, zodat niet elke dag hetzelfde is en ik me niet verveel.
 • Ik wil een doel hebben, zoals anderen helpen, om advies gevraagd worden, of helpen met dagelijkse bezigheden zoals het opmaken van het bed.
 • Ik blijf graag samen herinneringen ophalen.
 • Ik wil vrijheid behouden en keuzes krijgen. Belangrijk hierbij is dat ik het huis uit kan gaan als ik wil, zelfs voor een rondje in de tuin.
 • Ook wil ik kunnen kiezen wat ik eet en in welke kamer ik wil zijn.
 • Ik wil graag een prettige omgeving met vriendelijke medewerkers en een fijne, huiselijke leefruimte.
 • Ik waardeer betekenisvolle contacten, zoals echte aandacht van familie, vriendschappen tussen bewoners en positieve interacties met medewerkers.
 • Ik wil ondersteuning bij verlies.
 • Ik wil aandacht rondom het einde van het leven

Het eetmoment kan helpen bij enkele thema’s. Neem ze rustig nog een keer door om te zien wat jij kunt doen! Hier zijn een paar suggesties:

Verleng het moment

Eten is niet alleen de 30 minuten dat mensen aan het eten zijn. Thuis ben je ook al bezig met voorbereiden, kijk je wat je vandaag eet en begin je met bereiden. Achteraf kun je er misschien nog even over praten of het lekker was. Hoe kun je het hoogtepunt verlengen?

Maak de dag net wat anders door een kleine verandering

De dagen lijken volgens het onderzoek te veel op elkaar. Ga je vanavond Italiaans eten? Verrijk de pasta eens met een Italiaans liedje. Laat mensen met hun handen eten. Geef een schaar bij de spaghetti zodat ze het zelf kunnen knippen. Probeer wat je maar kunt bedenken uit!

Blijf stimuleren om te helpen

Het belang van eigen regie, vrijheid en een doel hebben is deze maand bij Blij Ei uitgebreid besproken in een artikel. Kijk eens hoe jij dit kunt toepassen in je werk. Probeer in ieder geval om elke dag aan de bewoners te vragen of ze je willen helpen.

Engels bron van het artikel van Shiells 

Bekijk het artikel Self-reported needs and experiences of people with dementia living in nursing homes: a scoping review

Nog geen abonnement of nog niet ingelogd?

Als abonnee geniet je van allerlei voordelen. Elke maand is er een ander thema en staan er bepaalde recepten en producten centraal.

0 reacties

Onze laatste tips

 • Keukenpraat over samenwerken

  Een betere samenwerking = een beter resultaat. Onderzoek van Harvard aangetoond heeft dat 50% van ons werk bestaat uit samenwerking met collega”s.

 • Feestelijk gepureerd

  Soms wordt de warme maaltijd vermalen en is het met de staafmixer zacht gemaakt. Hoe maak je het ondanks de eetmoeilijkheden toch een feestje?

 • Klaar voor de start… AF!

  Bewegen is leuk en we laten je graag zien welke kleine simpele stappen je kunt nemen om de bewoners wat meer in beweging te brengen!

 • Inspiratiekaart ‘Knabbels’

  Header knabbels

  Je krijgt er geen vette vingers van. Ze zijn voedzaam en walnoten en pecannoten zijn zacht genoeg voor een ouder gebit. Er kan dus best een handje nootjes bij.

 • Keukenpraat over ‘flashmobs’

  Je kent het misschien van een “flash mob”. Zodra iemand begint te dansen, volgen anderen. Bewoners die omgeven zijn door etende medebewoners, zullen zelf ook makkelijker eten.

Verder lezen…

Informatiekaarten

Informatiekaarten

Elke maand maken 4 verschillende soorten informatiekaarten. Die kaarten vind je samen met de kennisquizes in onze maandelijkse e-learningmodule.

Inspiratiekaart ‘Pimp je appelsap’

Inspiratiekaart ‘Pimp je appelsap’

Elke dag hetzelfde doen geeft routine en houvast. Maar kleine prikkelingen van de smaak kan letterlijk verfrissen. Een drankje versieren, anders serveren, is een makkelijke eerste stap.

Appeltaart in pot

Appeltaart in pot

Gecomprimeerde melk, hüttenkäse dus, levert meer voeding per hap. In eierkoek zit minder eiwit dan we denken,maar is zeker wel vetarm. Laat de bewoners maar gewoon genieten.

× Whatsapp