Waarom ik in de zorg werk

Hey ik ben Yara, ik studeer Media aan het ROC van Amsterdam. Ik loop stage bij Keukentijgers. Keukentijgers focust zich op het verbeteren van het eten en drinken in de zorg te verbeteren met online programma’s en workshops. Ik heb weinig ervaring in de zorg en met gezonde eten en drinken. Daarom vind ik het een leuke uitdaging om in een verpleeghuis mee te lopen en jullie te vertellen wat ik daar zie en meemaak. Ik schrijf daarom elke week een blog om jullie te laten lezen wat ik die dag heb meegemaakt. Ook deel ik dan graag tips vanuit Keukentijgers.

Mijn eerste dag

Om 10:30 begon mijn eerste dag. Ik was lichtelijk zenuwachtig, omdat ik nog geen idee had wat mij te wachten zou staan. Ik moest met een speciale trap naar boven en liep gelijk door naar mijn afdeling. Ik werd warm ontvangen, we deden gelijk een rondje in de woonkamer om alle bewoners voor te stellen en kort even uitleg te geven. Ik ging gelijk met een woon-assistente boodschappen doen beneden in het gebouw. Hier kunnen ze per woonkamer eten kopen om te gebruiken. Van ongezonde naar gezonde snacks. Ook dieetvoeding die alleen gebruikt mag worden na akkoord van de diëtiste.

Koken op de afdeling

Rond half 12 begonnen we met het koken van kant en klare bevroren rode kool, hachee en pakjes aardappelpuree waar je alleen water bij hoeft te doen. Er was voor het eerst sinds tijden een woon-assistente aanwezig. Zij vertelde dat ze het erg jammer vond dat ze kant en klaar eten moest klaarmaken omdat ze nu de tijd had om eventueel verse aardappels te schillen. Maar helaas kon dat niet aangepast worden, omdat elke week een schema gemaakt wordt wat de bewoners tussen de middag moeten eten.

Contact met een bewoner

Daarna gingen veel bewoners terug naar hun kamer, maar één mevrouw bleef zitten. Het leek mij leuk om haar te leren kennen. Ik heb een fruitschaal gepakt en een mesje om appels te schillen. Toen ik even wegliep, pakte de vrouw het mesje, een appel en begon voorzichtig met schillen, daarna at zelfs de helft op 🙂 De verzorgers waren onder de indruk, want ze wisten niet dat ze kon schillen. Daarnaast had ze dus ook fruit opgegeten, wat super goed is. Heeft ze haar vitaminen ook weer binnen! Mensen die niet veel zeggen, kunnen vaak meer dan je denkt, merkte ik hierdoor dus op!

Tip van Keukentijgers

Heb je tijd over, maar kun je het menu niet aanpassen? Kijk of je een tussendoortje, bijgerecht, snack of toastje vooraf kunt maken!, Zo kun je het verschil al maken. Voorbeeld: appeltje bakken als topping op de rode kool, volkoren toastje met plakje brie en likje appelstroop.

Vragen of op zoek naar meer tips? Check onze instagram of facebook!

Yara Tjeertes

Yara Tjeertes

Stagetijger

Ik ben bij Keukentijgers gekomen omdat ik op zoek was naar een stage voor mijn opleiding Media in Hilversum. Ik zocht een leuke maar ook leerzame stage. Mijn taak is vooral om content te maken en op social media te zetten. Ik kende dit bedrijf nog niet, maar ik vind het een heel leuk concept. Zelf ben ik nu ook beter gaan opletten wat ik eet. Ik heb nog niet zoveel ervaring in het werkgebied maar wordt gelukkig erg goed begeleid. Ik heb veel zin om een half jaar aan de slag te gaan om zoveel mogelijk mensen te helpen met goed eten te bereiden! Meer op Linkedin.

Onze laatste tips

 • Keukenpraat over ‘flashmobs’

  Je kent het misschien van een “flash mob”. Zodra iemand begint te dansen, volgen anderen. Bewoners die omgeven zijn door etende medebewoners, zullen zelf ook makkelijker eten.

 • Dat ruikt heerlijk

  Waar loopt bij jou het water van in de mond? Tijd om eens aan de slag te gaan met geur van lekker eten in de langdurige zorg!

 • ‘7 Koffies’: Begrijpen

  7 koffies covey

  Verplaats jij je voldoende in de schoenen van de ander. Hoe zou hij of zij er naar kijken?

 • Keukentijgers bij Zorg & Food

  Van 9 t/m 11 april is Zorg & Food in Jaarbeurs Utrecht. Keukentijgers is uiteraard ook op deze beurs. Zien we jou daar?

 • Vis proeven als vegetariër

  Hoe kun je zeker weten dat een gerecht goed is wat jij niet lust? Hoe kun je als medewerker met een islamitische achtergrond keuren of de spekjes lekker krokant zijn?

Onze recepten

Inspiratiekaart ‘Pimp je appelsap’

Elke dag hetzelfde doen geeft routine en houvast. Maar kleine prikkelingen van de smaak kan letterlijk verfrissen. Een drankje versieren, anders serveren, is een makkelijke eerste stap.

Appeltaart in pot

Gecomprimeerde melk, hüttenkäse dus, levert meer voeding per hap. In eierkoek zit minder eiwit dan we denken,maar is zeker wel vetarm. Laat de bewoners maar gewoon genieten.

No-bake wortelcake

Ontbijtkoek wordt een lekkere verrassing met wortel en appelmoes. Zo creëer je een moment met fruit, wortel en noten. Toe maar, probeer het maar uit.

Knisperend appelwater

Neem een appel in gedachte. Zo een waar de dauw van de boomgaard nog op staat. Fris, zuur, sappig, vooral die eerste hap, waarbij het sap eruit barst. Ga nu door naar het recept.

Eierkoek met hüttenkäse

Gecomprimeerde melk, hüttenkäse dus, levert meer voeding per hap. In eierkoek zit minder eiwit dan we denken,maar is zeker wel vetarm. Laat de bewoners maar gewoon genieten.

Inspiratiekaart ‘Nagerecht’

We gaan voor 7 eetmomenten op de dag. Eentje die bij de doelgroep écht niet mag ontbreken is de zuivel na het avondeten. Een verwennerij én het draagt bij aan sterkere spieren.

Omelet rol

Wat is er mis met een ei als vleesvervanger? Met een omelet uit de oven kan je even weg kan lopen en je kan er meer tegelijk bakken. Als lunch, snack of diner.

Gebakken peren-pindakaas-havermout

Huh, peren met pindakaas meebakken in je havermout? Geen standaard combinatie, maar een die verrassend lekker door eet. Zoetje van de rozijnen doet het hem.

Koffiesmoothie

Dan maar alles in de blender. Nadruk ligt bij deze smoothie op onverzadigde vetten en vezels. De koffie geeft een extra kickstart. Ook iets voor jou?

Broccolisoep gebonden met havermout

Soep op basis van gepureerde groenten kan je op een mooie manier binden met havermout. Je voegt voedingswaarde toe en verdikt de soep.

× Whatsapp