Vis proeven als vegetariër

Hoe kun je zeker weten dat een gerecht goed is wat jij niet lust? Hoe kun je als medewerker met een islamitische achtergrond keuren of de spekjes lekker krokant zijn? Of houd je niet van gehaktbal en moet jij dat klassieke vlees even voorproeven? Of ben je vegetariër en moet jij de vis even keuren voordat deze op tafel wordt gezet?

We komen met Keukentijgers in veel verpleeghuizen. De oudere generatie eet, zoals je wel weet, vaak redelijk klassiek. Het is herkenbaar en zo hebben ze altijd al gegeten. Soms bereid je iets wat je thuis nog nooit gegeten of gemaakt hebt. Of heb je een islamitische achtergrond en heb je geen kaas gegeten van de boerenkoolstamppot. Of ben je student en heb je eigenlijk nog nooit aardappelen gekookt. Hoe weet je nu dat iets goed is, wat je nog nooit gehad hebt of ook niet voor kunt, wilt of mag proeven?

1. Kies een bewoner uit!

De belangrijkste tip is om dit samen met een bewoner te doen. Schep een spekje op een lepel en laat het voorproeven aan een bewoner. Is het knapperig genoeg? Dit zorgt meteen voor een leuk interactie moment met de bewoners. Spreek je de taal niet goed? Kijk dan hoe je toch in contact kan komen met de bewoners. Eten verbindt.

2. Betrek je collega’s

Vertel dat je dit gerecht niet kent. Vertel dat je het gerecht niet gegeten hebt en niet gaat eten. Het klinkt heel logisch, maar toch staan mensen die bijvoorbeeld wekelijks stamppot eten er niet bij stil dat er collega’s zijn die dat eigenlijk niet kennen. Je kunt vragen hoe het eruit moet zien en hoe je weet dat klaar is.

3. Vraag het aan familieleden

‘Hoe vindt uw vader dit eten het lekkerste, proeft u even mee?’ is een leuke aanleiding om in contact te komen met de familie.

4. Vind het op Internet

Kijk eens op Internet hoe dit gerecht er uit moet zien, hoe het moet smaken. Bekijk enkele plaatjes van het gerecht en lees er over. Van veel recepten zijn ook filmpjes op YouTube te vinden. Ook 24Kitchen legt het vaak goed uit.

5. Kijk en ruik!

Je kunt het dan misschien niet eten, je kunt zeker wel kijken en ruiken! Leer er van hoe het in stap 1 t/m 3 wordt ervaren en leer zo hoe het eten het beste op tafel gezet kan worden. Niets is beter dan proeven, dus probeer altijd een van de genoemde betrokkenen van hierboven even te laten proeven! En weet je van een collega dat ze een bepaald gerecht niet eet? Laat het dan een keer zien als jij het gemaakt hebt natuurlijk, zodat ze via jou de kneepjes van het vak leert!

Onze recepten

Walnoten-champignon-paté

Oke, niet echt paté op basis van lever, maar op basis van walnoten en champignons. Dus meer een soort smeersel. Zo haal stiekem je dat handje noten op een dag wel.

Tartelette van havermout en pitten

Een krokante en vooral voedzame bodem voor onder een klodder kwark, Skyr of desnoods alleen een toef slagroom. Garneer het wel met fruit van het seizoen.

Kaas-pitten-cracker

Zin in iets hartigs? Dan zijn deze kaas-pitten-crackers wat voor jou Simpel, zo klaar en je kunt er ook mee variëren.

Arretjescake 3.0

In een kookboekje van Calvé stond de stripheld Arretje Nof Nof ooit centraal. Hier een nieuwe versie van de Arretjes cake, met minder verzadigde vetten en no-bake.

Abrikozenjam zonder suiker

Gedroogde abrikozen kan je altijd op de plank hebben liggen. Als zoete traktatie tussendoor of verwerkt als deze jam. Smaakvol op een cracker of in de yoghurt.

Kopje cacao

De meest romige chocolademelk maak je door wat stukjes chocolade op te lossen in volle melk. Vroeger dronk men vaak chocolademelk gemaakt van cacaopoeder. Probeer dat ook eens.

Aardappelpuree met kruidenolie

Van oudsher zijn we gewend de aardappelpuree smeuïg te maken met boter en melk. De gezondheid en de planeet vragen om deze nieuwe versie.

Aardappelsoep met gerookte forel

Aardappels heb je altijd wel in huis. De gerookte forel maakt het net iets spannender en voegt vette vis gemakkelijk toe aan het menu.

1-2-3 vis gratin

Vooral snel, gemakkelijk en dan ook nog voedzaam. Wanneer je de vis in de vriezer hebt liggen, naast de prei, dan staat dit zo op tafel.

Linzenfrittata met zalm

Frittata, zo’n dikke omelet met aardappel kan echt een puinhoop worden met omkeren en daarna nog netjes in porties serveren. Grrr, dan zijn deze in muffinvormpjes een uitkomst.

Ontvang elke maand inspiratie per mail!

Onze abonnees helpen we elke maand op het gebied van producten, recepten, voedingskennis, sfeer en presentatie. Altijd praktisch, eenvoudig en leuk. Meld je aan en krijg elke maand gratis een sneak preview.

Ja hoor, je aanmelding is verstuurd! Je krijgt nu van ons een mail waarin we je vragen om je mailadres te bevestigen.

× Whatsapp