Vijf tips rondom allergenen in de zorg

Koken voor grote groepen, zoals in de langdurige zorg, kan uitdagend zijn. Veel medewerkers geven de voorkeur aan kant-en-klare maaltijden vanwege de tijdsbesparing, het gemak en de duidelijke etiketten met informatie over allergenen. Dit verkleint het risico op allergische reacties, wat cruciaal is in zorginstellingen.

Het onderzoek van Ellen Willemsen (Albron) laat zien dat versbereide maaltijden een positieve invloed hebben op hoe bewoners hun dag ervaren. Het is daarom belangrijk om goed aandacht te besteden aan allergenen om allergische reacties te voorkomen en de veiligheid van de bewoners te waarborgen.

Belang van allergeneninformatie

Allergenen zijn stoffen in voedsel die bij sommige mensen allergische reacties kunnen veroorzaken, variërend van lichte klachten zoals jeuk tot ernstige ademhalingsproblemen. In Europa zijn er 14 erkende allergenen die verplicht op etiketten vermeld moeten worden: glutenbevattende granen (zoals tarwe en spelt), schaaldieren, eieren, vis, pinda’s, soja, melk (lactose), noten (zoals amandelen en hazelnoten), selderij, mosterd, sesamzaad, zwaveldioxide en sulfieten, lupine, en weekdieren (zoals mosselen). Het is belangrijk om te weten welke allergenen in maaltijden zitten, omdat zelfs kleine hoeveelheden een allergische reactie kunnen uitlokken.

Tips voor het koken

Hier zijn enkele tips om het koken voor groepen makkelijker en veiliger te maken:

  • Ken de bewoners: Kijk goed in de cliëntenkaart of het voedingsdossier om te weten welke allergieën of dieetwensen de bewoners hebben.
  • Lees etiketten goed: Controleer altijd de ingrediënten op voorverpakte producten, zelfs als je ze al eerder hebt gebruikt.
  • Voorkom kruisbesmetting: Gebruik schone keukengerei, snijplanken en werkbladen voor maaltijden zonder allergenen om te voorkomen dat allergenen zich verspreiden.
  • Maak het smakelijk en voedzaam: Gebruik vervangende ingrediënten zoals plantaardige melk of glutenvrije pasta om veilige, maar ook lekkere en gezonde maaltijden te maken. Tegenwoordig zijn er veel goede vervangingen beschikbaar.
  • Maak een placemat: Laat bewoners hun eigen placemat maken met tekeningen van favoriete gerechten en een apart vak voor allergenen. Dit is een leuke activiteit en helpt bij het controleren van wat geserveerd wordt.

Goede, veilige en voedzame maaltijden zijn belangrijk voor de gezondheid en het welzijn van bewoners in de langdurige zorg. Kennis over voeding, hygiëne en voedselveiligheid helpt bij het maken van veilige en smakelijke maaltijden en draagt bij aan een betere kwaliteit van leven voor de bewoners.

Nog geen abonnement of nog niet ingelogd?

Als abonnee geniet je van allerlei voordelen. Elke maand is er een ander thema en staan er bepaalde recepten en producten centraal.

Verder lezen…

Fast pindakaaskoekje

Fast pindakaaskoekje

Met 3 ingrediënten binnen 15 minuten koek op tafel. Vind je het koekje niet spannend genoeg? Doe er gerust twee theelepel sambal erbij of leg er stukjes chocolade op.

Stoofschotel met ontbijtkoek

Stoofschotel met ontbijtkoek

Door de stoofschotel af te dekken met plakjes ontbijtkoek droogt het vlees dat bovendrijft niet uit. Met de ontbijtkoek bindt je de saus en voeg je vezels toe.

Iets voor zoete koek aannemen

Iets voor zoete koek aannemen

Begrijpelijk dat er veel regels zijn, want we moeten op een verstandige manier met bewoners met een zwakke gezondheid omgaan. Toch zijn we in Nederland vergeten om in het systeem écht stil te staan bij welzijn.