Opnieuw geleerd, oud gedaan

In het boek (Op)nieuw geleerd, oud gedaan deelt Ruud Dirkse samen met de andere schrijvers dat mensen met dementie gelukkig nog kunnen leren. De kracht van herhaling is hierin ontzettend belangrijk. Hij schreef deze maand ook een artikel voor jullie over lerend vermogen. Hier delen we een voorbeeld van een resultaat.

Mevrouw van Reest leert de route

In een Youtube filmpje zie je hoe mevrouw Van Reest van de gesloten afdeling haar weg naar beneden weet te vinden. Er is een plan gemaakt samen met de ergotherapeut. Familieleden hebben dit twee maanden met haar geoefend. Tussendoor werd er niet geobserveerd of geoordeeld. En vervolgens is het gelukt!

Bekijk je de film van 3 minuten? Denk na wat jij samen met de familieleden nog aan de bewoners kan leren, zodat ze zich fijner en nuttiger voelen.

Lees meer over ‘Opnieuw geleerd, oud gedaan’

 

Bron foto: YouTube

Onze laatste tips

 • Inspiratiekaart ‘Gezonder koekje erbij’

  Zeg je koek, dan weet je dat je suikers binnenkrijgt. Suikervrije koeken, kan dat? En nog belangrijker, is dat lekker?

 • Dat wil ik zelf bepalen!

  Om te werken aan het geluk van bewoners, is ‘eigen regie’ belangrijk. De nadruk leggen op dingen die bewoners nog wel kunnen en ze daar ook over laten beslissen.

 • De verlichting in balans!

  Tijd om het licht eens te schijnen op de verlichting bij jou in de huiskamer. Helpt dit mee voor een goed dag- en nachtritme van jullie bewoners?

 • Keukenpraat over kleuren

  Kleurrijke gerechten beter worden gegeten dan een gerecht dat bestaat uit één en dezelfde kleur. Is er sprake van ondervoeding, werk dan met meer kleuren op het bord.

 • Zelf de slingers maken

  Dat positieve aandacht fijner is dan negatieve, weet natuurlijk iedereen. Maar hoeveel positiviteit hebben mensen eigenlijk nodig om prettig samen te werken met elkaar?

Onze recepten

Inspiratiekaart ‘Pimp je appelsap’

Elke dag hetzelfde doen geeft routine en houvast. Maar kleine prikkelingen van de smaak kan letterlijk verfrissen. Een drankje versieren, anders serveren, is een makkelijke eerste stap.

Appeltaart in pot

Gecomprimeerde melk, hüttenkäse dus, levert meer voeding per hap. In eierkoek zit minder eiwit dan we denken,maar is zeker wel vetarm. Laat de bewoners maar gewoon genieten.

No-bake wortelcake

Ontbijtkoek wordt een lekkere verrassing met wortel en appelmoes. Zo creëer je een moment met fruit, wortel en noten. Toe maar, probeer het maar uit.

Knisperend appelwater

Neem een appel in gedachte. Zo een waar de dauw van de boomgaard nog op staat. Fris, zuur, sappig, vooral die eerste hap, waarbij het sap eruit barst. Ga nu door naar het recept.

Eierkoek met hüttenkäse

Gecomprimeerde melk, hüttenkäse dus, levert meer voeding per hap. In eierkoek zit minder eiwit dan we denken,maar is zeker wel vetarm. Laat de bewoners maar gewoon genieten.

Inspiratiekaart ‘Nagerecht’

We gaan voor 7 eetmomenten op de dag. Eentje die bij de doelgroep écht niet mag ontbreken is de zuivel na het avondeten. Een verwennerij én het draagt bij aan sterkere spieren.

Omelet rol

Wat is er mis met een ei als vleesvervanger? Met een omelet uit de oven kan je even weg kan lopen en je kan er meer tegelijk bakken. Als lunch, snack of diner.

Gebakken peren-pindakaas-havermout

Huh, peren met pindakaas meebakken in je havermout? Geen standaard combinatie, maar een die verrassend lekker door eet. Zoetje van de rozijnen doet het hem.

Koffiesmoothie

Dan maar alles in de blender. Nadruk ligt bij deze smoothie op onverzadigde vetten en vezels. De koffie geeft een extra kickstart. Ook iets voor jou?

Broccolisoep gebonden met havermout

Soep op basis van gepureerde groenten kan je op een mooie manier binden met havermout. Je voegt voedingswaarde toe en verdikt de soep.

× Whatsapp