Minder verspillen in de zorg
Onder managers is minder verspillen een onderwerp dat vaak genoemd wordt. De directie heeft er vaak ook zijn mond van vol. Maar hoe kun jij hier op de vloer nu echt wat mee?
Eerst maar eens de cijfers. Thuis verspillen we 34 kg eten per persoon per jaar. En dan hebben we het niet over de botten of schillen, nee echt eten. De restjes uit de pan, enkele sneetjes brood of het bord wat toch te vol was opgeschept, je kent het wel. In de zorg is dit getal nog veel hoger. Er is een onderzoek van Wageningen Universiteit en Stichting Diverzio uit 2016 die laat zien dat we zelfs 40% is van al het eten in de zorg weggooien!
Verspillen is zonde
Naast dat het zonde is van het geld – bedenk maar eens wat voor lekkers je zou kunnen kopen van al het eten wat je nu weggooit – is het ook zonde voor de aardbol.
Eten is onnodig geproduceerd, vervoerd, verpakt, bewaard en naar de zorgorganisatie gekomen. En dat heeft veel impact op de natuur. In deze maand staat ‘Groen genoeg’ centraal, waarbij we focussen op groente, maar ook op duurzaamheid. Verspilling voorkomen is daar een groot onderdeel van.
Verspillen doen we op verschillende manieren, per stap hebben we een aantal suggesties voor je.
Bestellen
Kies handig eten
Bedenk dat je sommige ingrediënten voor meerdere dingen kunt gebruiken. Je kunt tomaten verwerken in de pasta, maar wat je overhoudt kun je op de fruitschaal leggen zodat je collega’s dit bij de lunch op snijden de volgende dag.
Bekijk de voorraad
Misschien ben jij niet degene die bestelt. Maar je ziet wel wat er in de koelkast of in de voorraadkast staat. Wordt er standaard pasta besteld terwijl er al veel ligt? Geef eens een seintje aan je collega’s dat dat er af moet. Valt het je op dat er nog veel aardappels staan? Benoem aan de besteller dat je graag een rode kool en een hachee hebt, zodat de voorraad kan slinken en jij er een lekkere aardappelpuree bij kunt maken.
Kliekjes
Weet altijd een paar recepten
Die tomaten waar we het net over hadden, kun je gemakkelijk met een knoflook, uitje en bouillon veranderen in een smaakvolle soep. Zo kun je met een paar ingrediënten die eigenlijk altijd in huis zijn er voor zorgen dat het ingrediënt opnieuw gebruikt wordt. In een stoofpotje, soep, pastasaus of curry met rijst kan meer dan je denkt! En de ouderwetse kliekjesdag waarbij er meerdere groentes bij de aardappelen worden geserveerd, kun je natuurlijk ook introduceren.
Breng collega’s op de hoogte
De ene zorgorganisatie werkt met een map, de andere met een app, de andere met een online portaal om met elkaar te communiceren. Gebruik het! Maak het standaard dat je aan het einde van de dienst even je collega op de hoogte brengt via een kanaal wat er op moet morgen of waar hij / zij rekening mee moet houden qua producten.
Bereiden
Minder maken
Kijk eens of je minder eten kunt bereiden. Vind je het spannend of je dan nog wel genoeg hebt? Heb dan ‘vulling’ achter de hand en vul het bord aan met bijvoorbeeld stukjes komkommer of maak een extra rijk nagerecht met veel fruit. Zet je zelf als doel dat de pannen leeg moeten vandaag!
Opscheppen
Schep een normaal portie op en laat de rest in de pan zitten. Kijk wanneer iemand bijna zijn bord leeg heeft of je nog kunt aanvullen met een tweede keer opscheppen. De pasta in de pan kun je morgen bijvoorbeeld nog verwerken in een salade, de groente kan morgen opnieuw opgewarmd worden of je kunt er nog soep van maken. Als het eenmaal op het bord ligt, weet je dat het ’t laatste station is.
Bewaren
Koud bewaren
Zet je koelkast op 4 graden. Doe de restjes afgedekt in de koelkast of bereid alvast voor wat je ermee zou willen doen (maak alvast de soep).
Wegen
Heb je een eenpansgerecht? Weeg je pan leeg en weeg het als het vol is. Zo weet je hoe veel gram je hebt gekookt. Weeg je het ook nog even als het eetmoment afgelopen is? Goed om je te realiseren hoe het bij jou op de zorglocatie of thuis gaat!