Rust aan tafel

In ons abonnement...

Heb je onze andere inspiratiekaarten eigenlijk als eens bekeken?

Lekker in je vel aan tafel

Rust rondom het eetmoment voor mensen met dementie is nog belangrijker omdat ze prikkels al minder goed kunnen verwerken. Bovendien is eten al een sensorische beleving, je ruikt de soep, voelt de hitte van je kop thee, je ziet allerlei schreeuwerige pakken zoetwaar op tafel staan, je proef iets wat je niet herkent. Voorkom maximale overprikkeling door rust te creëren.

Rust creëren

idden gebeurt steeds minder. Of je gelovig bent of niet, bidden brengt mensen wel in hetzelfde moment; allemaal zitten, je klep houden en dankbaar zijn voor wat komt.

Rust rondom het eetmoment voor mensen met dementie is nog belangrijker omdat ze prikkels minder goed kunnen verwerken. Sowieso is eten al een sensorische beleving; je ruikt de soep, voelt de hitte van je kop thee, proeft iets wat je niet herkent, vindt alles bitter door de net ingenomen medicijnen of hoort je buurman kauwen. Maximale prikkeling dus!

Rust betekent...

 • De medicatie niet aan tafel geven.
 • Zorgen dat er zo min mogelijk andere dingen gebeuren aan tafel of in de ruimte.
 • Een bewust gesprek voeren met oogcontact met de bewoner en niet allerlei gesprekken langs elkaar heen laten ontstaan. (Hoe voel jij je als je zelf niet goed meer hoort, er gesprekken langs je vliegen die je niet kan horen en je niet weet of het belangrijk voor je is of niet weet of het over jou gaat, of in een andere taal gesproken wordt).
 • De bewoners ruim de tijd geven om te eten.
 • Zelf ook rustig mee-eten en het zo voordoen.
 • De spullen die niet met het eten te maken hebben van tafel halen.
 • De radio en televisie uitzetten, eventueel bewust gekozen muziek aan op de achtergrond.
 • Persoonlijk maken is vaak de simpelste oplossing

 • Laat iemand zijn herinnering aan herfst vertellen
 • Geef een beetje extra persoonlijke aandacht
 • Stel de vraag wat iemand op een soortgelijk moment deed; hele dag tv kijken of gewoon met een tompouce in de tuin zitten.
 • Lust iemand iets niet, trek niet meteen wat anders uit de kast. Luisteren naar het verhaal of in stukjes snijden kan al voldoende zijn.
 • Onze laatste tips

  • Je eigen boontjes doppen

   Deze maand draait het om je eigen boontjes doppen bij Keukentijgers. We nemen je mee in de wereld van peulvruchten

  • ‘7 Koffies’: Houd de zaag scherp

   7 koffies covey

   Verplaats jij je voldoende in de schoenen van de ander. Hoe zou hij of zij er naar kijken?

  • Herinneringen ophalen

   Eten en drinken kan herinneringen oproepen. Ook mensen met dementie kunnen door de smaken denken aan iets wat ze eerder hebben beleefd.

  • Dat ruikt heerlijk

   Waar loopt bij jou het water van in de mond? Tijd om eens aan de slag te gaan met geur van lekker eten in de langdurige zorg!

  • Hoe presenteer ik gerechten als een chef-kok?

   Zie de mogelijkheden van presenteren. Zelfs de saaiste gerechten kun je zo leuk presenteren. En dat doet wat met de smaak!

  Onze recepten

  Inspiratiekaart ‘Pimp je appelsap’

  Elke dag hetzelfde doen geeft routine en houvast. Maar kleine prikkelingen van de smaak kan letterlijk verfrissen. Een drankje versieren, anders serveren, is een makkelijke eerste stap.

  Appeltaart in pot

  Gecomprimeerde melk, hüttenkäse dus, levert meer voeding per hap. In eierkoek zit minder eiwit dan we denken,maar is zeker wel vetarm. Laat de bewoners maar gewoon genieten.

  No-bake wortelcake

  Ontbijtkoek wordt een lekkere verrassing met wortel en appelmoes. Zo creëer je een moment met fruit, wortel en noten. Toe maar, probeer het maar uit.

  Knisperend appelwater

  Neem een appel in gedachte. Zo een waar de dauw van de boomgaard nog op staat. Fris, zuur, sappig, vooral die eerste hap, waarbij het sap eruit barst. Ga nu door naar het recept.

  Eierkoek met hüttenkäse

  Gecomprimeerde melk, hüttenkäse dus, levert meer voeding per hap. In eierkoek zit minder eiwit dan we denken,maar is zeker wel vetarm. Laat de bewoners maar gewoon genieten.

  Inspiratiekaart ‘Nagerecht’

  We gaan voor 7 eetmomenten op de dag. Eentje die bij de doelgroep écht niet mag ontbreken is de zuivel na het avondeten. Een verwennerij én het draagt bij aan sterkere spieren.

  Omelet rol

  Wat is er mis met een ei als vleesvervanger? Met een omelet uit de oven kan je even weg kan lopen en je kan er meer tegelijk bakken. Als lunch, snack of diner.

  Gebakken peren-pindakaas-havermout

  Huh, peren met pindakaas meebakken in je havermout? Geen standaard combinatie, maar een die verrassend lekker door eet. Zoetje van de rozijnen doet het hem.

  Koffiesmoothie

  Dan maar alles in de blender. Nadruk ligt bij deze smoothie op onverzadigde vetten en vezels. De koffie geeft een extra kickstart. Ook iets voor jou?

  Broccolisoep gebonden met havermout

  Soep op basis van gepureerde groenten kan je op een mooie manier binden met havermout. Je voegt voedingswaarde toe en verdikt de soep.

  × Whatsapp