Laat familie appeltaart maken

De werkdruk is hoog in de zorg. En toch wil je zorgen voor lekker eten en beleving aan tafel. Vraag eens hulp aan de familieleden en andere mantelzorgers. Vinden ze helemaal niet erg.

Als onderzoeker is Wenda Linthorst, een van de initiatiefnemers van Keukentijgers, gewend om gedrag van mensen te observeren. Bezoekt iemand zijn opa bijvoorbeeld in een verpleeghuis en heeft diegene even niets te doen? Dan wordt diegene vaak ongemakkelijk, grijpt naar de telefoon of wordt onrustig. Om er voor te zorgen dat mensen zich meer thuis voelen, kun je ze een klein klusje geven. Vraag of ze willen helpen de tafel te dekken, de groente te snijden of eens mee te kijken naar wat lekkere recepten.

Ongeorganiseerde zorg

Vorig jaar hebben we bij Keukentijgers een actie gehad gericht op vrijwilligers in de zorg. We zorgden voor – gratis – getrainde vrijwilligers en benaderden zorgorganisaties. Het verbaasde mij hoe slecht het contact met de zorgorganisaties verliep. Ze belden niet terug. We werden aldoor naar een ander gestuurd als je benoemde dat er een vrijwilliger wilde helpen. Een organisatie zei: “we hebben het echt te druk voor vrijwilligers.”
Tijd om dat dus wat kleiner aan te pakken, zodat je morgen een lagere werkdruk ervaart.

Kleine stapjes

Terug naar het kleinkind op bezoek bij opa. Blijf stimuleren dat mensen meer op bezoek komen. Veel mensen van 75 jaar en ouder voelen zich volgens de overheid eenzaam: 56% eenzaam en 12% zelfs zeer eenzaam. Persoonlijke aandacht is belangrijk om gelukkig te zijn.

Samen koken

Ga eens pompoensoep eten met alle familie en bewoners. Jij maakt de pan soep en je vraagt de familieleden om de tafel te dekken, brood te snijden, garnituren in de soep te doen, te serveren. Een statisch bezoek verandert in een activiteit. Kijk ook even bij welke bewoner de ogen gaan glimmen van pret. Voor familie is het fijn om af en toe de familieleden van andere bewoners te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen.

Appeltaart race!

Daag de familie uit om op zondag appeltaart te komen maken. Actie in de keuken, de geur van kaneel en wellicht dat een bewoner een appeltje mee wil schillen. Beoordeel het resultaat met de bewoners, het team en de andere gasten. Geef een cijfer. Doe dit een paar weken achter elkaar met elke keer een andere familie. Een maand later reik je de gouden pollepel uit voor de bewoner met de familie die de lekkerste taart kan maken.

Laat familie voor je werken om meer geluksmomentjes te creëren bij de bewoners!

Onze recepten

Walnoten-champignon-paté

Oke, niet echt paté op basis van lever, maar op basis van walnoten en champignons. Dus meer een soort smeersel. Zo haal stiekem je dat handje noten op een dag wel.

Tartelette van havermout en pitten

Een krokante en vooral voedzame bodem voor onder een klodder kwark, Skyr of desnoods alleen een toef slagroom. Garneer het wel met fruit van het seizoen.

Kaas-pitten-cracker

Zin in iets hartigs? Dan zijn deze kaas-pitten-crackers wat voor jou Simpel, zo klaar en je kunt er ook mee variëren.

Arretjescake 3.0

In een kookboekje van Calvé stond de stripheld Arretje Nof Nof ooit centraal. Hier een nieuwe versie van de Arretjes cake, met minder verzadigde vetten en no-bake.

Abrikozenjam zonder suiker

Gedroogde abrikozen kan je altijd op de plank hebben liggen. Als zoete traktatie tussendoor of verwerkt als deze jam. Smaakvol op een cracker of in de yoghurt.

Kopje cacao

De meest romige chocolademelk maak je door wat stukjes chocolade op te lossen in volle melk. Vroeger dronk men vaak chocolademelk gemaakt van cacaopoeder. Probeer dat ook eens.

Aardappelpuree met kruidenolie

Van oudsher zijn we gewend de aardappelpuree smeuïg te maken met boter en melk. De gezondheid en de planeet vragen om deze nieuwe versie.

Aardappelsoep met gerookte forel

Aardappels heb je altijd wel in huis. De gerookte forel maakt het net iets spannender en voegt vette vis gemakkelijk toe aan het menu.

1-2-3 vis gratin

Vooral snel, gemakkelijk en dan ook nog voedzaam. Wanneer je de vis in de vriezer hebt liggen, naast de prei, dan staat dit zo op tafel.

Linzenfrittata met zalm

Frittata, zo’n dikke omelet met aardappel kan echt een puinhoop worden met omkeren en daarna nog netjes in porties serveren. Grrr, dan zijn deze in muffinvormpjes een uitkomst.

Ontvang elke maand inspiratie per mail!

Onze abonnees helpen we elke maand op het gebied van producten, recepten, voedingskennis, sfeer en presentatie. Altijd praktisch, eenvoudig en leuk. Meld je aan en krijg elke maand gratis een sneak preview.

Ja hoor, je aanmelding is verstuurd! Je krijgt nu van ons een mail waarin we je vragen om je mailadres te bevestigen.

× Whatsapp