Hoe houd je het koel in huis?

De warme maanden zijn er weer! In diverse huizen in de zorg is het dan flink zweten geblazen. Hoe kunnen jij, je collega’s en de bewoners de dag zo goed mogelijk doorkomen?

Overdag ramen dicht

‘s Ochtends als het nog koel is, kun je nog lekker de ramen open zetten om die eerst bries nog even mee te krijgen. Wordt het warmer? Doe meteen de ramen dicht.

‘s Avonds alles weer open

Neemt de warmte af? Dan zet je alles natuurlijk weer open.

Bereid minder met de oven

De oven in de centrale ruimte is een kacheltje op zich. Probeer zo kort mogelijk te koken en zeker iets zonder de oven te maken.

Gordijnen dicht

Als je op vakantie naar Italië gaat, zie je dat ze de luiken dicht hebben overdag. Minder licht is minder warmte. Dus idealiter laat je het licht zo min mogelijk binnen komen. Lekker ongezellig, maar door de gordijnen in de slaapkamers overdag dicht te doen of wellicht zelfs een stukje van de centrale ruimte, voorkom je dat er veel warmte binnen komt.

IJsklontjes in het drinken

Heb je de ijsklontjes zakjes al gevuld? Of een zak met ijsklontjes gekocht? Mix twee frisdrankjes, doe er een paar ijsklontjes in en een stukje fruit en je hebt je mocktail gemaakt. Zo kunnen de bewoners weer even afkoelen.

Koud doekje

Geef de bewoners voor en na het eten eens een koud doekje om te voelen en af te koelen.

Zomerse gerechten

Maak een witlofsalade, doe tomaat in kleine blokjes bij je maaltijd, maak een zomerse salade… Doe niet te moeilijk. De bewoners hoeven maar kleine porties, want vaak eet je toch minder in de zomer!

Verkoelend eten

Pas je menu aan. Staan er gekookte aardappels op het menu? Maak daar dan een aardappelsalade van. Snijd een paar komkommers en tomaten in blokjes en leg die in de vriezer. Met een beetje kruiden uit je keukenkastje tover je zo een koud soepje op tafel. Wanneer fruit te snel rijpt in de warmte, maak die dan schoon en vries ze in stukjes in. Gebruik dit als basis voor een smoothie of alternatief voor ijsklontjes. Als je het echt niet meer weet, trek dan gewoon een pak peren-ijsjes open. Zet die in een glaasje en laat de bewoners er lekker aan sabbelen en als het te lang duurt, hebben ze ijskoud perensap.

Houd in alle gevallen ‘t hoofd koel en neem zelf ook wat te drinken.

Onze laatste tips

Onze recepten

Inspiratiekaart ‘Pimp je appelsap’

Elke dag hetzelfde doen geeft routine en houvast. Maar kleine prikkelingen van de smaak kan letterlijk verfrissen. Een drankje versieren, anders serveren, is een makkelijke eerste stap.

Appeltaart in pot

Gecomprimeerde melk, hüttenkäse dus, levert meer voeding per hap. In eierkoek zit minder eiwit dan we denken,maar is zeker wel vetarm. Laat de bewoners maar gewoon genieten.

No-bake wortelcake

Ontbijtkoek wordt een lekkere verrassing met wortel en appelmoes. Zo creëer je een moment met fruit, wortel en noten. Toe maar, probeer het maar uit.

Knisperend appelwater

Neem een appel in gedachte. Zo een waar de dauw van de boomgaard nog op staat. Fris, zuur, sappig, vooral die eerste hap, waarbij het sap eruit barst. Ga nu door naar het recept.

Eierkoek met hüttenkäse

Gecomprimeerde melk, hüttenkäse dus, levert meer voeding per hap. In eierkoek zit minder eiwit dan we denken,maar is zeker wel vetarm. Laat de bewoners maar gewoon genieten.

Inspiratiekaart ‘Nagerecht’

We gaan voor 7 eetmomenten op de dag. Eentje die bij de doelgroep écht niet mag ontbreken is de zuivel na het avondeten. Een verwennerij én het draagt bij aan sterkere spieren.

Omelet rol

Wat is er mis met een ei als vleesvervanger? Met een omelet uit de oven kan je even weg kan lopen en je kan er meer tegelijk bakken. Als lunch, snack of diner.

Gebakken peren-pindakaas-havermout

Huh, peren met pindakaas meebakken in je havermout? Geen standaard combinatie, maar een die verrassend lekker door eet. Zoetje van de rozijnen doet het hem.

Koffiesmoothie

Dan maar alles in de blender. Nadruk ligt bij deze smoothie op onverzadigde vetten en vezels. De koffie geeft een extra kickstart. Ook iets voor jou?

Broccolisoep gebonden met havermout

Soep op basis van gepureerde groenten kan je op een mooie manier binden met havermout. Je voegt voedingswaarde toe en verdikt de soep.

× Whatsapp