Fake it till you make it, over planten en nepplanten in de zorg

Echte planten, wat een klus. Je moet ze water geven. Ze zijn giftig. Ze gaan allemaal dood. Ze worden per ongeluk door bewoners opgegeten. Tijd om te kijken hoe je toch iets met groen kunt doen in jullie huis!

Het belang van planten

Laten we eerst even terug gaan naar de vraag waarom we ze neer zetten. Je kunt zeggen dat het er gezellig uit ziet, maar planten zijn belangrijker dan dat. We presteren beter op ons werk, we zijn minder snel ziek, we herstellen sneller als we ziek zijn en het kan ons gelukkiger maken. Een ‘ no-brainer’ dus om planten om je heen te hebben. Planten hebben positief effect.

Waarom zijn er zo weinig planten in de zorg?

Het is gewoon gedoe! Als het niet lukt, is het vervelender om dode planten te hebben, dan om geen planten te hebben. En geld betalen voor een dode plant? Tja, dan is het ineens best wel duur. Wat de reden bij jullie is? Waarschijnlijk kun je dat zelf beter invullen dan dat ik dat kan.

Oplossing: Voel je vrij om het eens te proberen met alternatieven!

1. Een muur met plantenbehang

Een niet-populaire kamer kan plots aantrekkelijk worden, als je er levensgroot natuur op een muur laat printen. Dus is er een kamer aan vernieuwing toe, overweeg of je buiten naar binnen kunt brengen. Je hebt dit wellicht niet zelf in de hand, maar overleg met je facilitair manager of je hier wat mee zou kunnen doen. Een foto uit de regio (gesponsord door de fotograaf) kan ook.

2. Naar buiten kijken

Zorg er voor dat de zitjes dichtbij een raam met uitzicht op de natuur zijn geplaatst. Mensen die in een ziekenhuis na een operatie naar buiten hebben gekeken herstellen sneller volgens onderzoek (1981).

3. Nepplanten

Bezoek een winkel zoals IKEA, Leen Bakker of een andere grote zaak waar je relatief goedkoop wat planten kunt kopen. Vraag of er budget kan zijn om dit neer te zetten en probeer het eens. Naast mijn werk bij Keukentijgers, heb ik samen met mijn man Vakantiehuis De Eikenhorst. Het staat middenin het bos. Eigenlijk is het tegen mijn principes om hier nepplanten neer te zetten, maar ook in dit huis moet het ‘hufterproof’ zijn. En dat zijn nepplanten. Ze stonden ook de laatste keer dat ik er was, nog in bloei.

4. Gratis planten uit de keuken

Zet de wortels van de bosui in een pot water en laat ze weer groeien, zo ook de onderkant van de selderij of paksoi. Doe de pitjes van de paprika in een bakje aarde, besproei deze met water en dek af met plastic folie. Prik een avocadopit aan de zijkant met prikker en laat deze zweven met zijn kont in een glas water en kijk hoe die groeit. Nog ergens een zak gedroogde bonen liggen? Plak die met nat keukenpapier tegen de zijkant van een pot en zie hoe snel deze ontspruiten.
Kijk samen met de bewoners wat er gebeurt.

Een ode aan de natuur, op naar veel mooie groene momenten in jullie huis! En lukt het niet in het echt, dan is het ‘fake it till you make it’.

Onze recepten

Walnoten-champignon-paté

Oke, niet echt paté op basis van lever, maar op basis van walnoten en champignons. Dus meer een soort smeersel. Zo haal stiekem je dat handje noten op een dag wel.

Tartelette van havermout en pitten

Een krokante en vooral voedzame bodem voor onder een klodder kwark, Skyr of desnoods alleen een toef slagroom. Garneer het wel met fruit van het seizoen.

Kaas-pitten-cracker

Zin in iets hartigs? Dan zijn deze kaas-pitten-crackers wat voor jou Simpel, zo klaar en je kunt er ook mee variëren.

Arretjescake 3.0

In een kookboekje van Calvé stond de stripheld Arretje Nof Nof ooit centraal. Hier een nieuwe versie van de Arretjes cake, met minder verzadigde vetten en no-bake.

Abrikozenjam zonder suiker

Gedroogde abrikozen kan je altijd op de plank hebben liggen. Als zoete traktatie tussendoor of verwerkt als deze jam. Smaakvol op een cracker of in de yoghurt.

Kopje cacao

De meest romige chocolademelk maak je door wat stukjes chocolade op te lossen in volle melk. Vroeger dronk men vaak chocolademelk gemaakt van cacaopoeder. Probeer dat ook eens.

Aardappelpuree met kruidenolie

Van oudsher zijn we gewend de aardappelpuree smeuïg te maken met boter en melk. De gezondheid en de planeet vragen om deze nieuwe versie.

Aardappelsoep met gerookte forel

Aardappels heb je altijd wel in huis. De gerookte forel maakt het net iets spannender en voegt vette vis gemakkelijk toe aan het menu.

1-2-3 vis gratin

Vooral snel, gemakkelijk en dan ook nog voedzaam. Wanneer je de vis in de vriezer hebt liggen, naast de prei, dan staat dit zo op tafel.

Linzenfrittata met zalm

Frittata, zo’n dikke omelet met aardappel kan echt een puinhoop worden met omkeren en daarna nog netjes in porties serveren. Grrr, dan zijn deze in muffinvormpjes een uitkomst.

Ontvang elke maand inspiratie per mail!

Onze abonnees helpen we elke maand op het gebied van producten, recepten, voedingskennis, sfeer en presentatie. Altijd praktisch, eenvoudig en leuk. Meld je aan en krijg elke maand gratis een sneak preview.

Ja hoor, je aanmelding is verstuurd! Je krijgt nu van ons een mail waarin we je vragen om je mailadres te bevestigen.

× Whatsapp