Duurzaam in de zorg
In de maand Groen Genoeg draait het om genoeg groente. Ook duurzaamheid staat centraal. Zo schreven we al over het verminderen van verspillen. Maar wat kun je nog meer doen in je werk?
Duurzaamheid
Je hoort dit begrip vast vaak, maar waar hebben we het eigenlijk over? Wij bedoelen hier milieuvriendelijk mee. In het kader van eten in de zorg gaat het erom dat je stilstaat bij het produceren, vervoeren, verpakken en bewaren van eten.
Verminderen van de uitstoot van koolstofdioxide (CO2)
Het is goed dat er koolstofdioxide in de lucht hangt. Dit zorgt voor een dekentje om de aardbol heen waardoor het er gemiddeld +15 graden is in plaats van -18 en o.a. planten hier goed kunnen groeien. Door onze huidige manier van leven wordt het dekentje om de aarde veel te dik. We krijgen daardoor het broeikaseffect wat de aarde opwarmt. Als iedereen betere keuzes maakt, kan de CO2 uitstoot positief beïnvloed worden.
Ongeveer ⅓ van onze klimaatbelasting komt door het eten wat we eten, volgens het Voedingscentrum. De helft daarvan komt door het eten van vlees en zuivel. Dit grote probleem ligt bij alle consumenten, overheden en organisaties. Daarom is het belangrijk dat we dit ook meenemen in de zorg!
Kleinere porties vlees
De afgelopen jaren zijn we gewend om elke dag vlees te eten. Ook de bewoners in de verpleeghuizen zijn dit vaak gewend. Toch kan het niet meer. Stap één is om het te minderen. De spekjes bij de boerenkool kunnen dan blijven, maar zijn dan één schepje per persoon. De gehaktbal kan iets kleiner gemaakt worden.
Flexitarisch
De gehaktbal wordt al gemixt met beschuit waardoor er meer ‘massa’ is wat niet geheel vlees is. Ook kun je kleine stukjes champignons of bonen verwerken in vlees waardoor je toch de smaak van vlees hebt, maar wat meer van andere producten toevoegt. Een flexitarische schnitzel heeft bijvoorbeeld minder vlees, waardoor het minder slecht is voor het milieu, maar de bewoner toch een herkenbaar stukje vlees heeft.
Hollandse dag
Hollandse aardbeien, asperges, appels, paprika’s, tomaten, aardappelen, vlees. Wat een lekkers komt er toch uit eigen land! Kijk of je een Hollandse dag in kunt zetten elke week. De bananen, pasta, noorse zalm en mango sla je over.
Eet met de seizoenen
Aardbeien in januari? Dat kan natuurlijk niet uit Nederland komen. Probeer zulke producten dan ook niet te kopen in de maand. Het is juist leuk om met de seizoenen mee te eten. Houd hier rekening mee in je menucyclus. Wanneer zie je ook al weer welk product? Bekijk de lijst van het Voedingscentrum wat in welke periode gegeten kan worden van Nederlandse bodem.