Duurzaam in de zorg

In de maand Groen Genoeg draait het om genoeg groente. Ook duurzaamheid staat centraal. Zo schreven we al over het verminderen van verspillen. Maar wat kun je nog meer doen in je werk?

Duurzaamheid

Je hoort dit begrip vast vaak, maar waar hebben we het eigenlijk over? Wij bedoelen hier milieuvriendelijk mee. In het kader van eten in de zorg gaat het erom dat je stilstaat bij het produceren, vervoeren, verpakken en bewaren van eten.

Verminderen van de uitstoot van koolstofdioxide (CO2)

Het is goed dat er koolstofdioxide in de lucht hangt. Dit zorgt voor een dekentje om de aardbol heen waardoor het er gemiddeld +15 graden is in plaats van -18 en o.a. planten hier goed kunnen groeien. Door onze huidige manier van leven wordt het dekentje om de aarde veel te dik. We krijgen daardoor het broeikaseffect wat de aarde opwarmt. Als iedereen betere keuzes maakt, kan de CO2 uitstoot positief beïnvloed worden.

Ongeveer ⅓ van onze klimaatbelasting komt door het eten wat we eten, volgens het Voedingscentrum. De helft daarvan komt door het eten van vlees en zuivel. Dit grote probleem ligt bij alle consumenten, overheden en organisaties. Daarom is het belangrijk dat we dit ook meenemen in de zorg! 

Kleinere porties vlees

De afgelopen jaren zijn we gewend om elke dag vlees te eten. Ook de bewoners in de verpleeghuizen zijn dit vaak gewend. Toch kan het niet meer. Stap één is om het te minderen. De spekjes bij de boerenkool kunnen dan blijven, maar zijn dan één schepje per persoon. De gehaktbal kan iets kleiner gemaakt worden.

Flexitarisch

De gehaktbal wordt al gemixt met beschuit waardoor er meer ‘massa’ is wat niet geheel vlees is. Ook kun je kleine stukjes champignons of bonen verwerken in vlees waardoor je toch de smaak van vlees hebt, maar wat meer van andere producten toevoegt. Een flexitarische schnitzel heeft bijvoorbeeld minder vlees, waardoor het minder slecht is voor het milieu, maar de bewoner toch een herkenbaar stukje vlees heeft.

Hollandse dag

Hollandse aardbeien, asperges, appels, paprika’s, tomaten, aardappelen, vlees. Wat een lekkers komt er toch uit eigen land! Kijk of je een Hollandse dag in kunt zetten elke week. De bananen, pasta, noorse zalm en mango sla je over.

Eet met de seizoenen

Aardbeien in januari? Dat kan natuurlijk niet uit Nederland komen. Probeer zulke producten dan ook niet te kopen in de maand. Het is juist leuk om met de seizoenen mee te eten. Houd hier rekening mee in je menucyclus. Wanneer zie je ook al weer welk product? Bekijk de lijst van het Voedingscentrum wat in welke periode gegeten kan worden van Nederlandse bodem. 

Onze recepten

Muhamarra makreel soep

OMG! Omega soep, met als basis muhamarra. Ook wel bekend als Syrisch smeersel op basis van rode paprika en walnoten. Kan natuurlijk ook zonder vis!

Inspiratiekaart ‘Ideeën voor het menu’

Hoe komt bij jullie het menu tot stand en hoe kan je het beter maken? De inspiratiekaart geeft hier genoeg ideeën voor.

Mislukte makreelkoekjes

Mislukt, ja dat wekt eerder de aandacht. Het recept had ook ” Misschien makreel koekjes” kunnen heten”. Soms lukt het, soms niet.

Inspiratiekaart ‘Eet de regenboog’

Bied bewoners over de dag groenten aan, en die 250 gram is zo gehaald! De inspiratiekaart geeft je handige tips om dit moeiteloos te doen.

Wortel hot dog

De knak is echt veel beter, mits je de wortel niet te ver doorkookt. Met alle garnituren erop is en blijft het een smul broodje. Ah toe? probeer het!

Ontbijtcake met wortel

Nou niet zo raar kijken. We eten ook ontbijtkoek als ontbijt. Waarom dan niet met wortels als ingrediënt erin? Hiermee kan je de bewoner verleiden om echt te ontbijten.

Plantaardige mayo

Doel is niet om vegan te koken. Ouderen wordt geadviseerd geen rauw ei te eten. Door op vegan manier mayonaise te maken, laat je het ei weg.

Pulled-Chicken kipkerriesalade

Het gebruik van een handmixer om de kip tot geplukte kipreepjes te krijgen is leuk. Met gemak heb je de kip klein voor salades, op brood of als fijn component voor de hoofdmaaltijd. De nadruk ligt op de pulled chicken truc met de handmixer.

Inspiratiekaart ‘Goed en gezond beleggen’

Beleg kan moeilijk zijn. Helemaal als je geen tijd hebt. Hierbij tips wat waar in zit, wat een alternatief is of hoe je zelf aan de slag kan. Varieer en zorg dat je positief bezig blijft.

Vochtrijke spies of salade

Dat er vocht in een watermeloen zit is logisch. Je kan nooit, 1,5 liter vocht uit je eten halen, een beetje wel. Dus strooi extra chili op deze spies en zet een glas water ernaast.