Getrainde medewerkers kunnen efficiënter werken, hebben minder waste en besteden minder geld aan de boodschappen. Dit en nog veel meer is ontdekt in het onderzoek wat Keukentijgers afgelopen half jaar mocht doen voor Albron. Op 25 september 2024 is het onderzoek gepresenteerd tijdens een live uitzending. Lees hier de highlights en kijk of luister het terug.
Samen met 14 zorgorganisaties in de langdurige zorg is een diepgaande analyse gedaan naar hun uitgaven en inkomsten gericht op eten & drinken. Zorgorganisaties gericht op ouderen, VGZ, GGZ en zelfs een particuliere zorgorganisatie deden mee. Er werd op verschillende manieren eten bereid, van convenience tot vers en centraal tot op de groep. Door interviews zijn kwalitatieve inzichten verkregen, die interessant zijn voor alle zorgorganisaties. Daarnaast zijn alle jaarverslagen, visies in eten & drinken en tientallen externe bronnen voor dit onderzoek gebruikt. Het belang van goed eten kan hiermee hoger op de agenda komen, keuzes kunnen bevestigd worden of ideeën geïntroduceerd.
Enkele punten uit het onderzoek:
Waste
Consumenten verspillen ongeveer 30% van hun voeding. Dit percentage is ook herkenbaar in de zorg. Zijn mensen getraind? Dan zie je het wastepercentage verminderen naar ongeveer 15%. Een eerste winst wordt al gemaakt.
Familie en collega’s die mee-eten
Er zijn vaak regels voor families en collega’s die mee-eten. Soms mag het als het therapeutisch is. Soms zijn er QR-codes of worden er facturen gestuurd naar familieleden. Maar de meeste organisaties delen dat hier nog wel winst te behalen valt. Als er elke dag door een familielid meegegeten wordt op het budget van de bewoners, kan dit zo 10% van het budget kosten!
Efficiëntie
Getrainde medewerkers kunnen voor meer mensen koken én werken sneller. Dit kan zo een half uur per dag zijn. Een Smaakchef van Albron kan in 4,5 uur voor 18 personen koken. Terwijl een medewerker gastvrijheid in 5 uur voor 13 mensen de warme maaltijd bereidt. Dit is inclusief bestellen, bestelling ontvangen, eten voorbereiden, koken en tafel dekken.
Kosten per uur
In de ouderenzorg wordt er vaak gekookt door medewerkers in FWG-profiel 20 of 25. In de VGZ (gehandicaptenzorg) is dit vaker FWG-profiel 30 of 35. De kosten van een medewerker per uur inclusief vakantiegeld, eindejaarsuitkering, sociale lasten, afwezigheid (door vakantie of ziekte), ORT (onregelmatigheidstoeslag) en reiskosten zijn tussen 40,- en 51,-. Kies je voor een Smaakchef? Dan wordt er een bedrag op maat voor je gemaakt, maar kun je (prijspeil sept 2024) ongeveer 39,95 aanhouden. Zo kan een zorgorganisatie dus – goedkoper- kiezen voor een getrainde collega. Zie tabel 1 voor meer informatie.
Tabel 1: Vergelijk zorgmedewerker versus Smaakchef
Inkomsten
Sommige organisaties zijn actief in het benaderen van hun ‘Vrienden van’ stichting die de meeste zorgorganisaties wel hebben. Daar wordt het kerstdiner of andere leuke extra’s uit betaald. Ook wordt er bij sommige organisaties voor familie een iets hoger bedrag gerekend dan de kostprijs, ongeveer 7,50, om op de woongroep mee te eten. Dit kan ook weer voor inkomsten zorgen.
Meer weten over het onderzoek?
In een uitzending is Keukentijger Wenda Linthorst in gesprek gegaan met Pepijn van Gestel, René Correlje, Jan-Willem IJzendoorn en Ellen Willemsen over dit én een ander onderzoek van Albron. Via Youtube kun je dit terugkijken. De whitepaper is te downloaden via onderstaande link.
Meer informatie? Neem dan contact op met Wenda Linthorst van Keukentijgers via wenda@keukentijgers.com