Dat ruikt heerlijk

Appeltaart, gehaktballen, vers brood of soep: we kunnen allemaal wel voorbeelden geven van eten dat heerlijk ruikt en waarbij het water in je mond loopt. Tijd om daar wat meer over te horen én te kijken hoe we dit in de zorg kunnen inzetten!

Super zintuig

Geuren komen het meest direct binnen in onze hersenen. Zonder ‘waarschuwing’ gaat die heerlijke (of vieze) geur naar de plek waar onze herinneringen of emoties worden opgeslagen. Het is enorm puur en effectief om geur in te zetten. Je kunt het moeilijkste ‘nee’ zeggen, als je appeltaart ruikt, in vergelijking met dat iemand het tegen je zegt of je leest er iets over. Reuk is dus eigenlijk een superzintuig.

Ruiken als je ouder wordt

Naarmate je ouder wordt, is de kans groter dat je zintuigen minder goed functioneren. Misschien heb je een bril nodig of wil je dat mensen harder tegen je praten. Het is waarschijnlijk ook zo dat je reukvermogen afneemt. Dus, als je geur in huis gebruikt, mag je het gerust wat sterker maken dan je zou verwachten. En aangezien je waarschijnlijk ook een beetje harder praat tegen bewoners, is het een goed idee om dit zintuig ook extra te prikkelen!

Maak het niet te ingewikkeld

We begrijpen dat het niet haalbaar is om bij alle 7 eetmomenten verse gerechten op tafel te zetten. Het is immers niet mogelijk om om 10 uur een smoothie, om 12 uur een quiche, om 3 uur een huisgemaakte cake, en ga zo maar door, te bereiden. Met het personeelstekort en de beperkte budgetten moeten we hier beter mee omgaan.

Zo laat je de bewoners hun neus achterna lopen:

1. Pel fruit voor hun neus

Als je aan iemand vraagt of ze een sinaasappel willen, is de kans groot dat ze nee zeggen. Maar als je aan tafel gaat zitten, de sinaasappel pelt en de geur vrijkomt, verandert het spel. Als je dan een paar partjes aan iemand aanbiedt, worden ze zo opgesnoept!

2. Oven aan

Heb je nog wat brood over? Zet dan de oven op 100 graden en warm het brood een paar minuten op, terwijl je het opstapelt. Zo wordt het lekker warm terwijl je de tafel dekt. De geur van vers gebakken brood verspreidt zich door de ruimte en wekt de eetlust op.

3. Sudderen maar

Runderlappen zijn over het algemeen goedkoper vlees. Zet het alvast om 15 uur op voor je collega die ‘s avonds begint. Op die manier hoeft diegene een stapje minder te doen en heeft meer tijd voor zichzelf. De hele middag ruikt het dan heerlijk naar eten, wat de eetlust van iedereen nog meer stimuleert.

Bedenk wat de gerechten zijn die jullie hebben, of het nu een warme maaltijd is of en tussendoortje om 10 uur. Zelfs de gevulde koek kun je even ‘oppiepen’ in de oven. Zo kun je zelfs bij kant-en-klaar gerechten dit zintuig gebruiken. Welke geuren kan jij in de keuken toveren ?

Nog geen abonnement of nog niet ingelogd?

Als abonnee geniet je van allerlei voordelen. Elke maand is er een ander thema en staan er bepaalde recepten en producten centraal.

Onze laatste tips

 • Hoe houd je het koel in huis?

  De warme maand zijn er weer! In diverse huizen in de zorg, is het dan flink zweten geblazen. Hoe kunnen jij, je collega’s en de bewoners de dag zo goed mogelijk doorkomen?

 • Inspiratiekaart ‘Vochtrijk eten’

  Elke dag hetzelfde doen geeft routine en houvast. Maar kleine prikkelingen van de smaak kan letterlijk verfrissen. Een drankje versieren, anders serveren, is een makkelijke eerste stap.

 • Hoe blijf je professioneel als je het druk hebt?

  Om het hoofd koel te houden geeft gasttijger Susan tips om de cliënten meer water te laten drinken.

 • Geen stress, houd je hoofd koel

  Deze maand draait om ’t Hoofd koel houden bij Keukentijgers. Daarvoor staat voldoende drinken centraal o.a. Maar we staan ook stil bij deze figuurlijke betekenis van dit thema. Hoe behoud je jouw rust?

 • ‘Creatiespiraal’: Beslissen #7

  wens droom werkelijkheid waar maken creatiespiraal

  Sta op het kruispunt van denken en doen, kies een richting en ga ervoor zonder terug te kijken. Oefen met een dobbelsteenspel om te leren omgaan met je beslissingen en bij te sturen indien nodig.

Verder lezen…

Vochtrijke spies of salade

Vochtrijke spies of salade

Dat er vocht in een watermeloen zit is logisch. Je kan nooit, 1,5 liter vocht uit je eten halen, een beetje wel. Dus strooi extra chili op deze spies en zet een glas water ernaast.

Hoe houd je het koel in huis?

Hoe houd je het koel in huis?

De warme maand zijn er weer! In diverse huizen in de zorg, is het dan flink zweten geblazen. Hoe kunnen jij, je collega’s en de bewoners de dag zo goed mogelijk doorkomen?

Inspiratiekaart ‘Vochtrijk eten’

Inspiratiekaart ‘Vochtrijk eten’

Elke dag hetzelfde doen geeft routine en houvast. Maar kleine prikkelingen van de smaak kan letterlijk verfrissen. Een drankje versieren, anders serveren, is een makkelijke eerste stap.

× Whatsapp