Zelf de slingers maken

Iedereen weet dat positieve aandacht fijner is dan negatieve. Maar hoeveel positiviteit hebben mensen eigenlijk nodig om prettig samen te werken? Tijdens deze feestmaand is het perfect om terug te kijken en onze successen te vieren. Gasttijger Anouk van de Laar, trainer van Contact in retail & horeca, neemt ons mee in haar verhaal!

Meer positief dan negatief

Uit onderzoek blijkt dat we onze relaties met anderen kunnen versterken door vijf keer meer positieve interacties met elkaar te hebben dan negatieve. Dat las ik in ‘Zo maak je iemand een kopje groter’, het nieuwste boek van gedragswetenschapper Ben Tiggelaar. Dus: wanneer we elkaar vijf keer meer complimenten geven dan dat we op elkaar mopperen, werken we fijner samen en houden we het langer met elkaar uit. Bovendien kunnen we elkaars gedrag beïnvloeden door positieve aandacht te geven aan datgene wat die ander doet. Wil je dat iemand vaker helpt met afwassen? Geef dan een complimentje net die ene keer dat hij uit zichzelf helpt. Grote kans dat hij dat herhaalt. Hierbij twee praktische tips over hoe je handig gebruik kunt maken van de kracht van complimenten. En trouwens: Dit werkt zowel op het werk als thuis ;-).

Eén compliment per dag

Aan iedereen om je heen meer complimenten gaan geven, is een mooi voornemen. In de praktijk ebt dit snel weg, omdat die gedachte te groot en te vaag is. Maak het daarom kleiner. Neem je voor om elke dag één iemand een oprecht compliment te geven op zijn of haar gedrag. Dat is wat je de ander hoort zeggen of ziet doen en het effect daarvan. “Wat leuk dat je net bij Kees bent gaan zitten om even koffie te drinken, ik zag dat hij van jouw aandacht genoot” of “Dankjewel voor je soep, fijn dat je gisteren wat extra gemaakt hebt, erg lekker en handig vandaag!” Als je je voorneemt om één compliment per dag te geven, dan komt er vanzelf een geschikt moment, zo werkt ons brein. Het kost je geen extra tijd of moeite. Verheug je alvast op de blije blikken die je terugkrijgt!

Maak een complimentenlijn

‘Het leven is een feestje, je moet alleen zelf de slingers ophangen’ is een veelgehoorde uitspraak. Zeker in tijden van drukte en stress zoals bij velen in deze coronatijd, is het vieren van feestjes zo belangrijk. En dan bedoel ik het vieren van onze successen, klein en groot.

Er is elke dag wel iets dat goed gaat, elke week wel iets te vieren. Als je er aandacht voor hebt, ga je het zien! Een variant op kant-en-klare slingers is een zelfgemaakte complimentenlijn. Naast dat ene complimentje per dag, kun je snel meer positiviteit in jullie team krijgen door zelf een slinger te maken.

Span een lijn, koop een stapel leuke wenskaarten, knijpertjes erbij en schrijven maar!

De lijn mag groeien. Geef elkaar oprechte complimenten, vier successen, betrek bewoners en geniet samen van de dingen die goed gaan. Positiviteit zorgt voor flow. En flow geeft energie. ’t Is je van harte gegund!

Deel jullie complimentenlijn op Facebook of Instagram met #keukentijgers en maak kans op een set complimentenkaarten!

Onze recepten

Walnoten-champignon-paté

Oke, niet echt paté op basis van lever, maar op basis van walnoten en champignons. Dus meer een soort smeersel. Zo haal stiekem je dat handje noten op een dag wel.

Tartelette van havermout en pitten

Een krokante en vooral voedzame bodem voor onder een klodder kwark, Skyr of desnoods alleen een toef slagroom. Garneer het wel met fruit van het seizoen.

Kaas-pitten-cracker

Zin in iets hartigs? Dan zijn deze kaas-pitten-crackers wat voor jou Simpel, zo klaar en je kunt er ook mee variëren.

Arretjescake 3.0

In een kookboekje van Calvé stond de stripheld Arretje Nof Nof ooit centraal. Hier een nieuwe versie van de Arretjes cake, met minder verzadigde vetten en no-bake.

Abrikozenjam zonder suiker

Gedroogde abrikozen kan je altijd op de plank hebben liggen. Als zoete traktatie tussendoor of verwerkt als deze jam. Smaakvol op een cracker of in de yoghurt.

Kopje cacao

De meest romige chocolademelk maak je door wat stukjes chocolade op te lossen in volle melk. Vroeger dronk men vaak chocolademelk gemaakt van cacaopoeder. Probeer dat ook eens.

Aardappelpuree met kruidenolie

Van oudsher zijn we gewend de aardappelpuree smeuïg te maken met boter en melk. De gezondheid en de planeet vragen om deze nieuwe versie.

Aardappelsoep met gerookte forel

Aardappels heb je altijd wel in huis. De gerookte forel maakt het net iets spannender en voegt vette vis gemakkelijk toe aan het menu.

1-2-3 vis gratin

Vooral snel, gemakkelijk en dan ook nog voedzaam. Wanneer je de vis in de vriezer hebt liggen, naast de prei, dan staat dit zo op tafel.

Linzenfrittata met zalm

Frittata, zo’n dikke omelet met aardappel kan echt een puinhoop worden met omkeren en daarna nog netjes in porties serveren. Grrr, dan zijn deze in muffinvormpjes een uitkomst.

Ontvang elke maand inspiratie per mail!

Onze abonnees helpen we elke maand op het gebied van producten, recepten, voedingskennis, sfeer en presentatie. Altijd praktisch, eenvoudig en leuk. Meld je aan en krijg elke maand gratis een sneak preview.

Ja hoor, je aanmelding is verstuurd! Je krijgt nu van ons een mail waarin we je vragen om je mailadres te bevestigen.

× Whatsapp