Lekker & meer eten door… muziek!

Doordat noten ook een betekenis hebben in de muziek, besteden we in de maand ‘meer noten op je zang hebben’ ook graag aandacht aan muziek! Hebben jullie muziek aan staan?

In huis zijn er veel dingen die invloed hebben op hoe we ons gedragen. Denk aan planten, geuren, hoe ver we van anderen zijn, en het soort licht dat we hebben. Muziek speelt hierbij een belangrijke rol.

Doorwerken met de juiste muziek

Ga je dit weekend je huis opruimen? En als je muziek aanzet, wed ik dat het iets vrolijks is waarbij je mee neuriet of zingt. Het lijkt wel alsof de tijd sneller gaat en je harder werkt met de juiste muziek. Maar wist je dat muziek ook andere voordelen heeft? Het beïnvloedt niet alleen jou, maar ook je collega’s. Probeer eens wat muziek uit waar jullie lekker bij werken!
Terug naar de bewoners:

Meer eten

Weet je wat onderzoek zegt? Mensen gaan meer eten als er muziek speelt. En zeg eens eerlijk, herken je dat niet? Als het muisstil is, wordt eten ineens wat minder gezellig, toch? Mensen stoppen dan eerder met eten. Maar let op, ik zou niet altijd aanraden om tijdens ontbijt, lunch of diner de speakers volle bak aan te zetten. Dat kan wat onrustig zijn voor de bewoners. Kijk goed naar wat past bij de groep en of muziek überhaupt een slimme zet is. Maar overdag in de woonkamer een lekker muziekje? Zeker een goed idee!

Tip: Zet gedurende de dag achtergrondmuziek aan in de huiskamer.

Anders eten

In 2012 deed ik een onderzoek op Schiphol. Het liet zien dat de muziek die je hoort, invloed heeft op wat je eet. Met Consumatics ontdekte ik dat mensen andere snacks kozen bij verschillende soorten muziek. Klassieke deuntjes zorgden voor meer luxe keuzes zoals cappuccino met een croissantje. Bij popmuziek zagen we juist dat mensen eerder neigden naar frisdrank met een broodje kip. Grappig, toch? Gewoon door de muziek te veranderen, konden we de hele zaak een chiquere vibe geven, zonder iets anders te veranderen.

Tip: Speel ’s ochtends iets rustigere muziek af dan ’s middags.

Ander gedrag

Bij speciale muziek geven mensen meer geld uit. Als het gaat om rustige popmuziek (zoals je bijvoorbeeld op Skyradio hoort), vinden mensen het eten wat minder bijzonder. Dat is logisch, want ze luisteren naar muziek die ze vaker horen.
Als de muziek sneller wordt, gaan we ook sneller eten. Het klinkt misschien gek, maar ik heb het echt meerdere keren gezien. Het is zeker het proberen waard!

Er staat een Spotify-afspeellijst klaar vol met nummers die allemaal over eten gaan. Luister er even naar en misschien ontdek je wel een paar smakelijke deuntjes!

Onze laatste tips

 • Hoe houd je het koel in huis?

  De warme maand zijn er weer! In diverse huizen in de zorg, is het dan flink zweten geblazen. Hoe kunnen jij, je collega’s en de bewoners de dag zo goed mogelijk doorkomen?

 • Inspiratiekaart ‘Vochtrijk eten’

  Elke dag hetzelfde doen geeft routine en houvast. Maar kleine prikkelingen van de smaak kan letterlijk verfrissen. Een drankje versieren, anders serveren, is een makkelijke eerste stap.

 • Hoe blijf je professioneel als je het druk hebt?

  Om het hoofd koel te houden geeft gasttijger Susan tips om de cliënten meer water te laten drinken.

 • Geen stress, houd je hoofd koel

  Deze maand draait om ’t Hoofd koel houden bij Keukentijgers. Daarvoor staat voldoende drinken centraal o.a. Maar we staan ook stil bij deze figuurlijke betekenis van dit thema. Hoe behoud je jouw rust?

 • ‘Creatiespiraal’: Beslissen #7

  wens droom werkelijkheid waar maken creatiespiraal

  Sta op het kruispunt van denken en doen, kies een richting en ga ervoor zonder terug te kijken. Oefen met een dobbelsteenspel om te leren omgaan met je beslissingen en bij te sturen indien nodig.

Onze recepten

Vochtrijke spies of salade

Dat er vocht in een watermeloen zit is logisch. Je kan nooit, 1,5 liter vocht uit je eten halen, een beetje wel. Dus strooi extra chili op deze spies en zet een glas water ernaast.

Inspiratiekaart ‘Vochtrijk eten’

Elke dag hetzelfde doen geeft routine en houvast. Maar kleine prikkelingen van de smaak kan letterlijk verfrissen. Een drankje versieren, anders serveren, is een makkelijke eerste stap.

Liefdevol welkomstdrankje

Hoe ziet de huiscocktail van jullie organisatie eruit? Met ananas voor gastvrijheid. Denk er eens over! Het is een leuk welkomstdrankje voor nieuwe bewoners.

Krokante kikkererwten

Peulvruchten als snack? Deze kikkererwten zijn knapperig en ware smaakbommetjes. Ondertussen eet je wel een snack met meer voedingswaarde.

Inspiratiekaart ‘Ideetjes van de plank’

Elke dag hetzelfde doen geeft routine en houvast. Maar kleine prikkelingen van de smaak kan letterlijk verfrissen. Een drankje versieren, anders serveren, is een makkelijke eerste stap.

Gehakt- en bonenbal

Half half-om-half. Voor de helft gehakt en de andere helft bonen. Zo voedt je met plantaardige en dierlijke vetten. Verminder je de verzadigde vetten en verhoog je de vezels.

appeltaart in een pot

De makkelijkste 1-persoons appeltaart in een potje van de appelmoes bakken. Appels onderop, meel,suiker, snuf kaneel en het plakje boter bovenop bubbelt het voor elkaar.

Inspiratiekaart ‘Pimp je appelsap’

Elke dag hetzelfde doen geeft routine en houvast. Maar kleine prikkelingen van de smaak kan letterlijk verfrissen. Een drankje versieren, anders serveren, is een makkelijke eerste stap.

No-bake wortelcake

Ontbijtkoek wordt een lekkere verrassing met wortel en appelmoes. Zo creëer je een moment met fruit, wortel en noten. Toe maar, probeer het maar uit.

Knisperend appelwater

Neem een appel in gedachte. Zo een waar de dauw van de boomgaard nog op staat. Fris, zuur, sappig, vooral die eerste hap, waarbij het sap eruit barst. Ga nu door naar het recept.

× Whatsapp