%

Mensen scheppen tot 53% meer op in een grote kom of bord

Keukenpraat over  borden…

Grotere borden

Er is natuurlijk veel bekend dat er met name in de ouderenzorg veel ondervoeding is. Mensen komen soms al binnen met ondervoeding, waarbij het aan het einde al niet zo goed meer lukte om thuis goed te eten. Ook kan het komen door de gezondheidsklachten die ze intussen hebben, lukt het minder goed. Er zijn talloze kleine tips om de kans op ondervoeding te verminderen. Dit artikel gaat over de grootte van de borden.

Hoe groter hoe beter

Ga zelf eens na; je staat in de rij bij een buffet en krijgt een groot bord aangereikt. Hoe veel denk je dat je gaat opscheppen? Inderdaad, wel wat meer dan dat je zou doen bij een klein bord. Dit zien we ook terug in de hoeveelheid eten die mensen opeten. Van Ittersum heeft hier samen met Wansink onderzoek naar gedaan in 2005, 2011 en 2013. Zij zagen dat mensen 53% meer opschepen en 56% meer een wanneer zij een grote kom hebben, dan wanneer ze een kleine kom hebben! Mensen willen gewoon hun best doen om een bepaalde hoeveelheid van het bord op te eten, omdat het anders niet klopt of niet netjes is. Er zijn allemaal verschillende redenen, maar die luisteren dus eigenlijk niet naar je buik, maar naar je hoofd!

Alle eetmomenten

Dit inzicht kun je gebruiken bij alle eetmomenten, je kunt net een tomaatje extra geven bij het tussendoortje van 3 uur of daardoor twee eitjes bij de lunch geven op twee broodjes.

Onze recepten

Fast pindakaaskoekje

Met 3 ingrediënten binnen 15 minuten koek op tafel. Vind je het koekje niet spannend genoeg? Doe er gerust twee theelepel sambal erbij of leg er stukjes chocolade op.

Stoofschotel met ontbijtkoek

Door de stoofschotel af te dekken met plakjes ontbijtkoek droogt het vlees dat bovendrijft niet uit. Met de ontbijtkoek bindt je de saus en voeg je vezels toe.

Inspiratiekaart ‘Gezonder koekje erbij?’

Soms is het goed om het jezelf niet te moeilijk te maken. Om een keer wat makkelijks op tafel te zetten is helemaal niet erg. Begin eens met een ovenschotel!

Inspiratiekaart ‘Koken met gemak’

Soms is het goed om het jezelf niet te moeilijk te maken. Om een keer wat makkelijks op tafel te zetten is helemaal niet erg. Begin eens met een ovenschotel!

Stauf met pruimen

Stoof schrijf je natuurlijk niet met “au” maar deze variatie met aubergine wel. Klassieke smaken van stoofvlees met pruimen. Alleen nu nog de rode kool en aardappelen bij.

Zalm Bonne Femme

Smaakvol eenpansgerecht met gerookte zalm met kleurrijke doperwten en wortelen, het zoet-zuur van zilveruitjes en gevuld met linzen en aardappelen.

Visvrije tonijnsalade

Visvrije tonijn klinkt dus echt raar. Eigenlijk ro niet zo heel gek, want tonijn uit blik is een droge korrelige structuur met milde vissmaak, niet zo heel moeilijk na te maken. Dus waarom niet?

Muhamarra makreel soep

OMG! Omega soep, met als basis muhamarra. Ook wel bekend als Syrisch smeersel op basis van rode paprika en walnoten. Kan natuurlijk ook zonder vis!

Inspiratiekaart ‘Ideeën voor het menu’

Hoe komt bij jullie het menu tot stand en hoe kan je het beter maken? De inspiratiekaart geeft hier genoeg ideeën voor.

Mislukte makreelkoekjes

Mislukt, ja dat wekt eerder de aandacht. Het recept had ook ” Misschien makreel koekjes” kunnen heten”. Soms lukt het, soms niet.