Horecava
Horecava is al meer dan 65 jaar dé horecabeurs waar vakmensen in de wereld van eten, drinken en buitenshuis slapen elkaar kunnen ontmoeten. De eerstvolgende Horecava vindt plaats van 13 t/m 16 januari 2025 in Amsterdam RAI.
Tech en gezondheid bij eten & drinken in de zorg
Dinsdag 9 januari was het zo ver. Horecava Care & Cure Symposium vond plaats in RAI. Gemist? Lees dit artikel in 10 min en zie je de laatste inzichten!
De zorg heeft geen patiënten
In een sneltreinvaart nam key note speaker Lucien Engelen de deelnemers mee in de toekomst van zorg. Een groot aantal technologieën kwamen voorbij. Hiermee kan de consument op meerdere plekken met of zonder tussenkomst van een medewerker geholpen worden.
- Bloedprikken door een bloedprik-apparaat bij de drogist
- Een verrijdbare CT-scanner
- Een avatar als apotheekassistent
En zo ging hij maar door, fantastisch om zo naar de zorg te kijken en ook wat dat doet voor eten & drinken.
Doordat ontwikkelingen van binnenuit langzaam kunnen zijn, heeft de consument vaak meer inzichten in data dan de organisatie. Informatie komt dus van buiten. Hoe heeft iemand geslapen? Wat voor bloeddruk heeft diegene? Hoe veel heeft diegene bewogen afgelopen dagen?
Deze informatie kan invloed hebben op wat consumenten qua gezondheid het beste kunnen eten. Dit kun je meestal vinden in de smartphone van je gasten. Kijk dus wat je nu al kunt gebruiken.
Lucien sprak met opzet vaak niet over ‘patiënten’ of ‘cliënten’. De patient journey begint als normale consument. En dat zijn we tenslotte allemaal. En die consument kan nu altijd op maat eten bestellen. Die verwachting wordt steeds groter dat dat in de zorg ook kan.
De huidige zorgvrager is niet die oude dame of heer die altijd nog elke dag aardappelen, groente en vlees eet. Er komen uiteenlopende mensen binnen, met ieder zijn eigen wensen.
Gezond eten
Durf te kiezen, wees niet bang om te falen. Barbara Kerstens van Voeding Leeft zette ons op scherp. Doordat we zo voorzichtig zijn over iets wat we allemaal wel weten (gezond eten), komen we maar geen stap verder. Een ziekenhuis is een plek waar we met veel mensen samen komen. Er zijn tot op de dag van vandaag saucijzenbroodjes, cola en kroketten. Barbara drukte de deelnemers met hun neus op de feiten. Dit kan niet meer voor de gezondheid en de planeet. Een beter milieu begint tenslotte bij je zelf. Begin gewoon.
Als alles tegenzit, wat er dan nog overblijft
Met de toenemende vergrijzing en de vaak complexe zorgvragen, maar aan de andere kant ook het tekort aan medewerkers, moeten we op een andere manier naar zorg kijken. Een aangrijpend verhaal van Corné over stress tijdens een missie in Irak en het ontvangen en behandelen van honderden gewonden in een paar weken tijd. Dan moet je pas keuzes maken. Hoe kun je toch tevreden zijn. Hoe blijf je elke dag ook even ontspannen, om weer te kunnen inspannen.
Als een team autonomie, een gevoel van competentie en verbondenheid heeft, kan je elke klus aan. Dat was de boodschap van Tommy Schraven, die samen met Corné ons meenam. En zo kijkt Corné dan ook terug naar deze bijzondere tijd.
Werk op rustige momenten hoe het proces efficiënter en beter kan. En tijdens piektijden? Niet zeuren en hard buffelen om het weg te werken.
Drie innovatieve pitches
Albron pitchte met Smaakchef. Zij ontzorgen de zorg door de honderden Smaakchefs die zij opleiden om de warme maaltijd te verzorgen. Uit ruim 100 inzendingen waren zij de winnaar van de Horecava Innovation Award!
Tante Co zorgt voor eigen regie bij bewoners en geeft hen inspraak. Tante Co is een slimme, speelse en laagdrempelige manier om de mening op te halen van bewoners in verpleeghuizen. Hierdoor krijgen ze weer een stem, doen ze weer mee, horen ze er nog bij.
Eibaar is een gerookt ei. Het is een vers ei met een unieke smaak. Dit geeft een verassende smaak twist.
Alles werd gastvrij en vakkundig geleid door Pepijn van Gestel. Al met al een super ochtend! Keukentijgers was mede-organisator en partner van dit congres wat voor de derde keer werd georganiseerd tijdens Horecava in RAI.
Wil je er volgend jaar bij zijn? Neem dan even contact op, zodat we je eind 2024 als eerste op de hoogte kunnen brengen.
Foto: Sjoukje Kilian