De verlichting in balans

Grote kans dat jouw routine bestaat uit ‘s ochtends helder licht en ‘s avonds zachter licht. Verlichting heeft een grote invloed op hoe we ons voelen, zowel thuis als op het werk. In de omgevingspsychologie wordt gezegd dat goede verlichting rust kan brengen of kan helpen bij actief zijn. Overweeg het dag- en nachtritme van bewoners en hoe je de verlichting hierop kunt afstemmen. Waarom maak je deze keuzes? En hoe pas je dit toe op je werkplek?

Biodynamische verlichting

Mensen met dementie hebben vaak een verstoord dag- en nachtritme. Om dit te verbeteren, kun je ‘s ochtends een lamp langzaam aanzetten, ook wel een ‘wake-up-light’ genoemd. Als je die niet hebt, vraag dan familie om er een mee te nemen, of pas de gordijnen aan (een beetje, heel of half open).
In de woonkamer kun je overdag gebruik maken van natuurlijk veranderende verlichting, met een moeilijk woord biodynamische verlichting. Dit helpt om het dagritme op een natuurlijke manier te versterken. Het ritme kan lastig zijn voor mensen met dementie. Als dit ervoor zorgt dat de mensen beter slapen, kan dat goede gevolgen hebben, zoals een gezondere eetlust en een fijner gevoel.

Crowd control

Mensen lopen sneller naar een plek waar het goed verlicht is. Kijk eens of de mensen bij jullie door alle gangen lopen of juist vaker verdwalen op sommige plekken. Probeer via de facilitaire afdeling te regelen dat de verlichting in de verte feller wordt. Dit kan helpen om de mensen naar die kant te laten gaan, ook wel ‘crowd control’ genoemd. 

Huiskamerzitjes

In de huiskamer valt op dat verlichting bepaalt waar mensen gaan zitten. Overdag kiezen mensen vaak voor een lichter gedeelte. Als een hoekje minder populair is, kun je overwegen dit te versterken met een andere lamp of de stoel iets meer richting het raam te draaien. Soms maken kleine aanpassingen een groot verschil!

Kleur

Het aan- en uitzetten van een lamp of het kiezen van een lamp met meer licht zijn vaak makkelijke stappen die je via facilitair kunt regelen. Als je nog een stapje verder wil, ga dan verder met kleur. Warmer gekleurde lampen, zoals geel en rood, zorgen voor een betere eetlust. Omdat het risico van ondervoeding groter is dan te veel eten, is het goed om te kijken of jullie hier iets mee kunnen doen. Als je je stoort aan die felle witte lamp op de afdeling, kijk dan eens of deze vervangen kan worden door een lamp met een warmere tint.

Dus alles bij elkaar, verlichting kan je helpen met het volgende:

 • Het dag- en nachtritme van bewoners op jouw afdeling
 • Beter eten door de betere kleuren van de verlichting
 • Meer bewegen en makkelijker de weg vinden doordat verlichting in gang beter is
 • Zitjes beter gebruiken in de woonkamer en daardoor een fijner gevoel in de woonkamer

Loop eens een rondje op jouw afdeling en kijk wat je kunt veranderen!

Onze laatste tips

 • Hoe houd je het koel in huis?

  De warme maand zijn er weer! In diverse huizen in de zorg, is het dan flink zweten geblazen. Hoe kunnen jij, je collega’s en de bewoners de dag zo goed mogelijk doorkomen?

 • Inspiratiekaart ‘Vochtrijk eten’

  Elke dag hetzelfde doen geeft routine en houvast. Maar kleine prikkelingen van de smaak kan letterlijk verfrissen. Een drankje versieren, anders serveren, is een makkelijke eerste stap.

 • Hoe blijf je professioneel als je het druk hebt?

  Om het hoofd koel te houden geeft gasttijger Susan tips om de cliënten meer water te laten drinken.

 • Geen stress, houd je hoofd koel

  Deze maand draait om ’t Hoofd koel houden bij Keukentijgers. Daarvoor staat voldoende drinken centraal o.a. Maar we staan ook stil bij deze figuurlijke betekenis van dit thema. Hoe behoud je jouw rust?

 • ‘Creatiespiraal’: Beslissen #7

  wens droom werkelijkheid waar maken creatiespiraal

  Sta op het kruispunt van denken en doen, kies een richting en ga ervoor zonder terug te kijken. Oefen met een dobbelsteenspel om te leren omgaan met je beslissingen en bij te sturen indien nodig.

Onze recepten

Vochtrijke spies of salade

Dat er vocht in een watermeloen zit is logisch. Je kan nooit, 1,5 liter vocht uit je eten halen, een beetje wel. Dus strooi extra chili op deze spies en zet een glas water ernaast.

Inspiratiekaart ‘Vochtrijk eten’

Elke dag hetzelfde doen geeft routine en houvast. Maar kleine prikkelingen van de smaak kan letterlijk verfrissen. Een drankje versieren, anders serveren, is een makkelijke eerste stap.

Liefdevol welkomstdrankje

Hoe ziet de huiscocktail van jullie organisatie eruit? Met ananas voor gastvrijheid. Denk er eens over! Het is een leuk welkomstdrankje voor nieuwe bewoners.

Krokante kikkererwten

Peulvruchten als snack? Deze kikkererwten zijn knapperig en ware smaakbommetjes. Ondertussen eet je wel een snack met meer voedingswaarde.

Inspiratiekaart ‘Ideetjes van de plank’

Elke dag hetzelfde doen geeft routine en houvast. Maar kleine prikkelingen van de smaak kan letterlijk verfrissen. Een drankje versieren, anders serveren, is een makkelijke eerste stap.

Gehakt- en bonenbal

Half half-om-half. Voor de helft gehakt en de andere helft bonen. Zo voedt je met plantaardige en dierlijke vetten. Verminder je de verzadigde vetten en verhoog je de vezels.

appeltaart in een pot

De makkelijkste 1-persoons appeltaart in een potje van de appelmoes bakken. Appels onderop, meel,suiker, snuf kaneel en het plakje boter bovenop bubbelt het voor elkaar.

Inspiratiekaart ‘Pimp je appelsap’

Elke dag hetzelfde doen geeft routine en houvast. Maar kleine prikkelingen van de smaak kan letterlijk verfrissen. Een drankje versieren, anders serveren, is een makkelijke eerste stap.

No-bake wortelcake

Ontbijtkoek wordt een lekkere verrassing met wortel en appelmoes. Zo creëer je een moment met fruit, wortel en noten. Toe maar, probeer het maar uit.

Knisperend appelwater

Neem een appel in gedachte. Zo een waar de dauw van de boomgaard nog op staat. Fris, zuur, sappig, vooral die eerste hap, waarbij het sap eruit barst. Ga nu door naar het recept.

× Whatsapp