Karin van der Plas
Als je denkt aan Karin, zie je een echte pionier in het sociale domein. Met verschillende maatschappelijke initiatieven zet zij zich in om het gedachtegoed op Naoberzorg te delen. Stichting Naoberzorg Nederland is in 2017 opgericht en functioneert als netwerkorganisatie voor bewonersinitiatieven.
Liefde en compassie laat je overleven
Een van de redenen waarom je wellicht in de zorg werkt, is om anderen gelukkig te maken. Karin van der Plas, van Naoberzorg schrijft de wens dit jaar als ‘Gasttijger’ over geluk. Op naar een gelukkig 2024!
Gelukkig nieuwjaar!
Dit is het moment waarop we elkaar van alles wensen; geluk, gezondheid, inspiratie, enzovoort. Een traditie die we al eeuwenlang in stand houden. Maar wat betekent geluk? Geluk, zo zegt het woordenboek, betekent: voorspoed, welzijn, een gunstig verloop van je omstandigheden. Vooral ‘een gunstig verloop van je omstandigheden’ triggert mij. We leven anno 2024 midden in het oog van de orkaan (Jan Rotman).
Verbinding
Ik zie elke dag dat mensen verbinding willen. We doen er goed aan om dit vooral dichtbij huis te doen. Mensen willen ergens bijhoren, gehoord en gezien worden. Samen eten, je eigen eten verbouwen en meer ruilen. Terug naar vroeger toen onze oma’s nog fruit en groenten in glazen potten voor de winter weckten.
Wederkerigheid
Zelfvoorzienend, dat is iets wat ik de laatste jaren steeds meer hoor als wens voor een duurzame toekomst. Vroeger hoefden we geen voedselbossen aan te leggen. Toen had iedereen een eigen groentetuin. We maakten en repareerden onze kleren zelf. We deelden recepten en huis-, tuin- en keukentips met elkaar. Naoberzorg hoefde je niet te organiseren. We zorgden gewoon voor elkaar in de gemeenschap. Wederkerigheid is nu een beleidsterm geworden. Bewustzijnsgroei kost tegenwoordig veel geld.
Alles is er al
De natuur heeft overal een antwoord op. Kennelijk wacht iedereen op iets. Wat? Dat is de grote vraag. Zolang we geen antwoord vinden, blijven we zoeken. Maar alles is er al. Mensen willen elkaar vertrouwen, in plaats van bevechten.
Vroeger en nu
Wij willen harmonie en geluk. We zijn kennelijk vergeten dat wij van nature hulpvaardige, sociale wezens zijn. Vroeger was niet alles beter. Maar vooruitgang is soms ook achteruitgang. We mogen ons vroeger nog wel meer herinneren. Dan weten we dat we liefde en compassie nodig hebben om te overleven. Dat is de ware bewustzijnsverandering. Er ontstaan veel mooie initiatieven, op kleine en grote schaal. Dat is fantastisch om te zien. Laat dit het jaar zijn dat dit verspreid wordt over heel het land.
Hoop doet leven. Alle clichés zijn eigenlijk nog steeds waar. Zoals bijvoorbeeld ‘een betere wereld, begint bij jezelf’!
Ik wens iedereen een hoopvol en liefdevol 2024.
Karin van der Plas
Hoopverlener