Verandering volhouden

In de krant stond laatst dat het echt moeilijk is om onze gewoontes te veranderen in de wereld van vandaag. Soms lijkt het alsof pillen de enige oplossing zijn, zelfs voor problemen die eigenlijk door onze levensstijl worden veroorzaakt. Maar is dat wel zo? Is veranderen echt zo lastig dat het bijna onmogelijk lijkt? In deze blog deelt gasttijger Barbara Kerstens 5 simpele manieren om blijvende veranderingen te maken.

Verandering betekent simpelweg iets anders doen dan wat je gewend bent. Vanaf onze jeugd hebben we talloze gewoontes aangeleerd. Sommige zijn behulpzaam, zoals fietsen of schrijven. Anderen zijn minder gunstig, zoals te veel chocolade eten of te weinig bewegen. Naarmate we een gewoonte langer volhouden, raken de ‘paadjes’ in ons hoofd diep ingesleten. Als je gedrag wilt veranderen, moet je nieuwe paadjes creëren. En na herhaaldelijk gebruik worden die nieuwe paden vanzelf een gewoonte. Dat klinkt makkelijk, maar hoe doe je dat precies?

Onderzoek wat je nog niet weet

95% van wat we doen, gebeurt automatisch, zonder erbij na te denken. Voordat we iets kunnen veranderen, is het belangrijk om te begrijpen waarom we die gewoontes hebben die ons niet helpen. Waar komen ze vandaan en wat halen we eruit? Door ons onbewuste gedrag bewust te maken, kunnen we de controle overnemen. Probeer een week lang elke dag 10 minuten te schrijven over het gedrag dat je wilt veranderen. Wat is het specifieke gedrag, wat brengt het je en waarom zou je het willen veranderen? Op die manier neem jij de leiding over jezelf

Verander je taal en gedachten

Zeg je dat je wilt stoppen met snoepen, of vertel je dat je fitter wilt zijn? Zeg je dat het moeilijk is, of deel je wat er wel lukt? Het lijkt misschien klein, maar de woorden die je denkt of uitspreekt, hebben impact. Richt je aandacht, gedachten en taal op het positieve. Oefen hierin en blijf oefenen. Je kunt je hier ook bewust van worden.

Doe iets wat je leuk vindt (en doe het vaak)

Richt je op het ontwikkelen van een nieuwe gewoonte in plaats van het afschaffen van een oude gewoonte. Kies iets wat je leuk vindt of waar je naar uit kunt kijken. Het werkt niet op de lange termijn om iets of iemand te kopiëren als je er geen plezier aan beleeft, zelfs niet als het wetenschappelijk bewezen is. Oefen de nieuwe gewoonte regelmatig. Met een dagelijkse routine van 100 dagen kan de wereld er heel anders uitzien.

Sta op als je gevallen bent

Lukt het een dag niet? Dat is normaal, maar weet dat je elk moment opnieuw kunt beginnen. Ook 5 minuten later. Focus op elke stap die je vooruit gaat, zelfs als ze klein zijn. Hou dagelijks in een schriftje bij hoe je je voelt, wat er in je lichaam gebeurt en wat het je oplevert. Er is altijd beweging.

Experimenteer

Verandering levert soms ongemak op, logisch want je doet iets wat je niet gewend bent. Durf uit je comfortzone te gaan, zoek je grenzen op en probeer nieuwe dingen uit. Heb de moed om de ruimte die daar is te ontdekken. Lach, speel en geniet. Het is leuk, gezond en het werkt aanstekelijk.

Over de auteur

Barbara Kerstens is directeur van Voeding Leeft en gespecialiseerd in verandering bij mensen en systemen die ziek zijn. Samen met Voeding Leeft ontwikkelt en exploiteert zij nieuwe leefstijlprogramma’s voor mensen met een chronische aandoening. De voorbeelden die zij sinds 2011 scheppen hebben een belangrijke rol gespeeld in de opkomst van de leefstijlgeneeskunde.
Barbara heeft een diepe interesse in de mens, verandering en leiderschap. Zij studeerde Organisatiewetenschappen (VU) na het afronden van de Hoge Hotelschool (Maastricht). ‘Ik leerde veel op school en de universiteit, maar veel meer leerde ik door het leven en haar gebeurtenissen.’ Geregeld doe ik zelf experimenten, waarbij ik uit mijn comfortzone ga om nieuwe patronen te ontdekken.’

Nog geen abonnement of nog niet ingelogd?

Als abonnee geniet je van allerlei voordelen. Elke maand is er een ander thema en staan er bepaalde recepten en producten centraal.

Verder lezen…

Iets voor zoete koek aannemen

Iets voor zoete koek aannemen

Iets voor zoete koek aannemen De zorg zit vol met regels. De mensen waarmee je te maken hebt, hebben een zeer zwakke gezondheid. Er wordt volop gewerkt met protocollen. Begrijpelijk, want we moeten er op een verstandige manier mee omgaan. Toch zijn we in Nederland...