Nudging in de zorg voor meer fruit

In de zorg is het belangrijk om bewoners te helpen om gezondere keuzes te maken en zich beter te voelen. Nudging is een manier om dit te doen door kleine veranderingen te maken in de omgeving, zodat mensen automatisch betere beslissingen nemen. Met de Fris & Fruitige maand kunnen we dit principe goed toepassen. Laten we eens kijken naar enkele simpele manieren waarop we bewoners kunnen aanmoedigen om gezonder te leven deze maand.

Maak ongezond eten lastiger

Als je tijdens de koffie de koekjestrommel dichtdoet en een schaaltje met stukjes fruit open op tafel zet, is de kans groot dat mensen eerder voor het fruit kiezen. Kleine veranderingen in hoe dingen worden gepresenteerd, kunnen mensen helpen om gezondere keuzes te maken.

Noem gezond als laatste

Heb je een keuze die je het liefste wil stimuleren? Noem deze dan als laatste. ‘Wilt u hagelslag op brood of zal ik een broodje met lekkere huttenkäse voor u klaar maken?’ De laatste keuze wordt in verhouding net iets vaker gekozen. Ook benoem ik het woordje ‘lekkere’. Met zo’n smaakvolle tekst doe je het natuurlijk nog iets beter.

Neem zelf ook banaan op brood

Deze maand gaat het om het eten van voldoende fruit. Als mensen jou een banaan op je brood zien leggen bij de lunch, is de kans groot dat anderen dat ook willen doen. Het zien van anderen die gezonde keuzes maken, kan anderen inspireren om hetzelfde te doen.

Bak een appeltje

Bewoners vinden het soms weleens lastig om appels te eten, omdat ze net wat te hard zijn. Snijd ze natuurlijk in dunne plakjes om het nog gemakkelijker te maken. Dit oerhollandse product wat ook nog eens goed geprijsd is, kun je nog iets zachter maken, door het een paar minuten te pakken. Strooi er nog wat kaneel overheen en het verwijst meteen naar appeltaart. Zo’n geur in de pan, kun je ook een nudge noemen.

Zet meer gezond op tafel

Presenteer rijkelijk en mooier wat je het liefste wilt ‘verkopen’. Wil je dat de bewoners wat vitamines naar binnen krijgen bij het nagerecht? Zet dan wat leuke schaaltjes met fruit op tafel. Die honing of cruesli heb je in een kleiner schaaltje en is minder aanwezig op tafel.

Gebruik aantrekkelijke namen

Noem de producten die je extra graag wil laten eten door de bewoners net iets anders. Noem dat kwarkgerecht wat voor die mevrouw die extra eiwit nodig heeft een ‘luxe dessert’ of ‘droomtoetje’, maar in ieder geval geen ‘bak kwark’.

Op naar veel genudge bij jou op de afdeling!

Nog geen abonnement of nog niet ingelogd?

Als abonnee geniet je van allerlei voordelen. Elke maand is er een ander thema en staan er bepaalde recepten en producten centraal.

Onze laatste tips

 • Hoe houd je het koel in huis?

  De warme maand zijn er weer! In diverse huizen in de zorg, is het dan flink zweten geblazen. Hoe kunnen jij, je collega’s en de bewoners de dag zo goed mogelijk doorkomen?

 • Inspiratiekaart ‘Vochtrijk eten’

  Elke dag hetzelfde doen geeft routine en houvast. Maar kleine prikkelingen van de smaak kan letterlijk verfrissen. Een drankje versieren, anders serveren, is een makkelijke eerste stap.

 • Hoe blijf je professioneel als je het druk hebt?

  Om het hoofd koel te houden geeft gasttijger Susan tips om de cliënten meer water te laten drinken.

 • Geen stress, houd je hoofd koel

  Deze maand draait om ’t Hoofd koel houden bij Keukentijgers. Daarvoor staat voldoende drinken centraal o.a. Maar we staan ook stil bij deze figuurlijke betekenis van dit thema. Hoe behoud je jouw rust?

 • ‘Creatiespiraal’: Beslissen #7

  wens droom werkelijkheid waar maken creatiespiraal

  Sta op het kruispunt van denken en doen, kies een richting en ga ervoor zonder terug te kijken. Oefen met een dobbelsteenspel om te leren omgaan met je beslissingen en bij te sturen indien nodig.

Verder lezen…

Vochtrijke spies of salade

Vochtrijke spies of salade

Dat er vocht in een watermeloen zit is logisch. Je kan nooit, 1,5 liter vocht uit je eten halen, een beetje wel. Dus strooi extra chili op deze spies en zet een glas water ernaast.

Hoe houd je het koel in huis?

Hoe houd je het koel in huis?

De warme maand zijn er weer! In diverse huizen in de zorg, is het dan flink zweten geblazen. Hoe kunnen jij, je collega’s en de bewoners de dag zo goed mogelijk doorkomen?

Inspiratiekaart ‘Vochtrijk eten’

Inspiratiekaart ‘Vochtrijk eten’

Elke dag hetzelfde doen geeft routine en houvast. Maar kleine prikkelingen van de smaak kan letterlijk verfrissen. Een drankje versieren, anders serveren, is een makkelijke eerste stap.

× Whatsapp