Stamppot ideeën & receptkaart

In ons abonnement...

Heb je onze andere inspiratiekaarten eigenlijk al eens bekeken?

Inspiratiekaart Champignons

In de herfst denken we al gauw aan paddenstoelen. Champignons zijn echter het hele jaar verkrijgbaar. Wat is de voedingswaarde van champignons? En hoe en waarom voeg je ze toe aan het menu? Met deze inspiratiekaart kan jij jouw paddenstoelenroute bepalen.

Aantrekkingskracht van champignons

Voor veel bewoners is de champignon herkenbaar aan zijn hoed en steel. Wie kan het liedje: ”Op een grote paddenstoel rood met…“ niet afmaken? Na bereiden wordt een champignon glibberig en glad, dat is niet voor iedereen aantrekkelijk, maar voor mensen met slikproblemen weer wel. Bij gebruik in soepen, sauzen of stoofpotten behoudt de champignon zijn structuur. Bij bereiding zuigt de champignon veel vocht op, daardoor neemt hij gemakkelijk smaken op en wordt sappig. Eigenlijk een soort smaakbom. En bovenal goedkoop.

Waardevol?

Bewaar de champignons in de koelkast, in de groentelade. Schoonmaken van champignons is simpel:

 • Veeg grof vuil af met keukenpapier.
 • Snijd de taaie steel af (soms nodig).
 • Spoel ze, in geheel, snel af (indien nodig). Champignons wassen mag dus wel, ze nemen hierdoor iets water op, maar dat verdampt tijdens bereiden weer.

Champignon als smaakvervanger

Omdat champignons hun structuur behouden en smaken kunnen opnemen, kun je ze goed gebruiken als vervanger voor vlees. Bijvoorbeeld in plaats van gehakt in chili sin carne (chili zonder vlees) of als vervanging voor kip in kipkerrie- of kipketjapsaus. Onthoud wel dat champignons niet veel eiwit bevatten, dus je moet (bv. met bonen) nog wel eiwitten aan de maaltijd toevoegen.

Inspiratie

 • Voeg gebakken champignons toe aan blik paddenstoelenragout voor extra smaak en vulling.
 • Varieer je omelet met paddenstoelen voor smaak.
 • Maak gevulde champignons met bonen béchamel voor meer eiwitten en een betere vleesvervanger.

Stap naar meer plantaardig

Door een deel van het vlees te vervangen door champignons in bv.:

 • Hachee
 • Lasagne
 • Hamburger van portobello
 • Quiche
 • Shoarmaschote
 • Rul gehakt met half paddenstoelen

Onze laatste tips

 • ‘7 Koffies’: Bankrekening

  7 koffies covey

  Jouw emotionele bankrekening wil je positief houden door positief gedrag. Wat heeft een negatieve en positieve invloed op jouw leven?

 • Inspiratiekaart ‘Pita’

  Pitabroodjes, perfect om altijd in huis te hebben. Tosti zonder korstjes. Waar ga jij ‘m mee beleggen?

 • 5x tips voor feest in de huiskamer

  Hoe creëer je deze maand een feestelijke kerstsfeer voor bewoners en familie? Mireille van Driel maakt met haar team blije gebouwen door heel Nederland en geeft tips.

 • Gelukkig zijn kun je leren

  40% van ons geluk kunnen we trainen. Nynke de Ruiter van The Happy Game neemt ons mee in vijf gouden tips om gelukkiger te leven.

 • Inspiratiekaart ‘Zaden & pitten’

  Header zaden

  Soms zit voeding en geluk in iets kleins. Zo is het ook met zaden en pitten. Even een beetje smaak, textuur en voeding toevoegen.

Onze recepten

Inspiratiekaart ‘Pimp je appelsap’

Elke dag hetzelfde doen geeft routine en houvast. Maar kleine prikkelingen van de smaak kan letterlijk verfrissen. Een drankje versieren, anders serveren, is een makkelijke eerste stap.

Appeltaart in pot

Gecomprimeerde melk, hüttenkäse dus, levert meer voeding per hap. In eierkoek zit minder eiwit dan we denken,maar is zeker wel vetarm. Laat de bewoners maar gewoon genieten.

No-bake wortelcake

Ontbijtkoek wordt een lekkere verrassing met wortel en appelmoes. Zo creëer je een moment met fruit, wortel en noten. Toe maar, probeer het maar uit.

Knisperend appelwater

Neem een appel in gedachte. Zo een waar de dauw van de boomgaard nog op staat. Fris, zuur, sappig, vooral die eerste hap, waarbij het sap eruit barst. Ga nu door naar het recept.

Eierkoek met hüttenkäse

Gecomprimeerde melk, hüttenkäse dus, levert meer voeding per hap. In eierkoek zit minder eiwit dan we denken,maar is zeker wel vetarm. Laat de bewoners maar gewoon genieten.

Inspiratiekaart ‘Nagerecht’

We gaan voor 7 eetmomenten op de dag. Eentje die bij de doelgroep écht niet mag ontbreken is de zuivel na het avondeten. Een verwennerij én het draagt bij aan sterkere spieren.

Omelet rol

Wat is er mis met een ei als vleesvervanger? Met een omelet uit de oven kan je even weg kan lopen en je kan er meer tegelijk bakken. Als lunch, snack of diner.

Gebakken peren-pindakaas-havermout

Huh, peren met pindakaas meebakken in je havermout? Geen standaard combinatie, maar een die verrassend lekker door eet. Zoetje van de rozijnen doet het hem.

Koffiesmoothie

Dan maar alles in de blender. Nadruk ligt bij deze smoothie op onverzadigde vetten en vezels. De koffie geeft een extra kickstart. Ook iets voor jou?

Broccolisoep gebonden met havermout

Soep op basis van gepureerde groenten kan je op een mooie manier binden met havermout. Je voegt voedingswaarde toe en verdikt de soep.

× Whatsapp