Gezellige kennismaking

Stagiaire Yara is vrijwilliger in de zorg. Ze deelt haar ervaringen op deze plek.

Vandaag begon mijn dag 10:30. Er was bij binnenkomst al een hele leuke activiteit bezig in het grand café. Ik liep naar de woonkamer en maakte kennis met de verzorgende. Vandaag was er iemand anders dan vorige week. Dat was even wennen maar ze was meteen hartstikke gezellig.

Niet nodig in de keuken – wel waardevol

Er waren ook twee andere studentes in opleiding. Daardoor was ik niet heel erg nodig. Ik ben gewoon rustig gaan kijken wat er gebeurde. Ik ben uiteindelijk met een bewoner gaan puzzelen en het was heel leuk om te zien dat na elke keer dat ze een stukje goed had, ze helemaal begon te stralen. Ze begreep mij af en toe niet. Ik heb geprobeerd met handen en voeten duidelijk te maken dat ik het erg naar mijn zin had.

Speurtocht en gas geven

Rond half 12 werd het eten vanuit de koeling beneden gehaald. Het bleek dat het hutspot met vlees was, maar het vlees was nergens te bekennen, dus we hebben overal moeten rondvragen voor het vlees. We vonden het uiteindelijk in een andere woonkamer. Het eten moest snel klaargemaakt worden want ze eten vaak rond 12 uur. Ik legde de placemats alvast klaar en het bestek.

Aanpassen, kijken en nog eens aanpassen

Ik kreeg een apart plastic bord voor me, waar ik heet water in moest doen zodat het eten warm bleef. Het vlees moest in mini-stukjes gesneden worden. Normaal moet het in de blender, maar dat zou niet zo lekker zijn met dit eten. Dit eten was voor een mevrouw die rustig achterin de woonkamer zat. Ze had naar mijn idee geen tanden meer, dus vandaar moest het eten heel fijn zijn. Ze had moeite met eten. Ik stelde voor haar te helpen door haar eten te geven. Ze keek me een beetje verbaasd aan, maar uiteindelijk vond ze het wel een prettig idee en het eten heerlijk. Ze genoot volop van haar toetje na afloop daarna wilde ze gelijk door naar haar bed.

Verschillende mensen, dus verschillende wensen

De andere bewoners genoten ook heel erg van de hutspot. De een wilde liever geen vlees en de andere juist extra veel. Een andere bewoner lustte het alleen met veel zout erop. We gaven haar zout om erop te doen maar alsnog zag ze het niet zitten. Ook werden 2 bordjes gebracht naar de kamers van 2 bewoners want die wilde niet in de woonkamer zitten eten.

Kleine dingen en aandacht zijn van waarde

Na zo’n dagje te hebben meegedraaid, vind ik het altijd heel leuk om te horen hoe fijn ze het vonden om mij erbij te hebben als hulp. Ook al kan ik natuurlijk niet veel doen voor hen, maar al kan ik de kleinste dingen makkelijker maken doe ik dat graag.

Het leukste was, dat ik zelf het eten op mocht halen uit de centrale keuken. Hierdoor zag ik veel meer van het gebouw en andere huiskamers en bewoners! Ik hoop dat ze beter gaan bijhouden wat voor eten goed in de smaak valt en welke niet zodat bewoners wel elke dag iets kunnen eten wat zij ook lekker vinden. Ik ben benieuwd wat mij volgende week gaat brengen!

Tip van Keukentijgers

Leg een logboek neer voor de verzorgers om daarin op te kunnen schrijven wat de bewoners van het eten vonden en wat er beter zou kunnen voor de volgende keer. Dit is een goede manier om de kwaliteit van eten voor de bewoners te kunnen verbeteren door het te delen met andere huiskamers, verzorgers, gastvrouwen en diëtisten.

Yara Tjeertes

Yara Tjeertes

Stagetijger

Ik ben bij Keukentijgers gekomen omdat ik op zoek was naar een stage voor mijn opleiding Media in Hilversum. Ik zocht een leuke maar ook leerzame stage. Mijn taak is vooral om content te maken en op social media te zetten. Ik kende dit bedrijf nog niet, maar ik vind het een heel leuk concept. Zelf ben ik nu ook beter gaan opletten wat ik eet. Ik heb nog niet zoveel ervaring in het werkgebied maar wordt gelukkig erg goed begeleid. Ik heb veel zin om een half jaar aan de slag te gaan om zoveel mogelijk mensen te helpen met goed eten te bereiden! Meer op Linkedin.

Onze recepten

Walnoten-champignon-paté

Oke, niet echt paté op basis van lever, maar op basis van walnoten en champignons. Dus meer een soort smeersel. Zo haal stiekem je dat handje noten op een dag wel.

Tartelette van havermout en pitten

Een krokante en vooral voedzame bodem voor onder een klodder kwark, Skyr of desnoods alleen een toef slagroom. Garneer het wel met fruit van het seizoen.

Kaas-pitten-cracker

Zin in iets hartigs? Dan zijn deze kaas-pitten-crackers wat voor jou Simpel, zo klaar en je kunt er ook mee variëren.

Arretjescake 3.0

In een kookboekje van Calvé stond de stripheld Arretje Nof Nof ooit centraal. Hier een nieuwe versie van de Arretjes cake, met minder verzadigde vetten en no-bake.

Abrikozenjam zonder suiker

Gedroogde abrikozen kan je altijd op de plank hebben liggen. Als zoete traktatie tussendoor of verwerkt als deze jam. Smaakvol op een cracker of in de yoghurt.

Kopje cacao

De meest romige chocolademelk maak je door wat stukjes chocolade op te lossen in volle melk. Vroeger dronk men vaak chocolademelk gemaakt van cacaopoeder. Probeer dat ook eens.

Aardappelpuree met kruidenolie

Van oudsher zijn we gewend de aardappelpuree smeuïg te maken met boter en melk. De gezondheid en de planeet vragen om deze nieuwe versie.

Aardappelsoep met gerookte forel

Aardappels heb je altijd wel in huis. De gerookte forel maakt het net iets spannender en voegt vette vis gemakkelijk toe aan het menu.

1-2-3 vis gratin

Vooral snel, gemakkelijk en dan ook nog voedzaam. Wanneer je de vis in de vriezer hebt liggen, naast de prei, dan staat dit zo op tafel.

Linzenfrittata met zalm

Frittata, zo’n dikke omelet met aardappel kan echt een puinhoop worden met omkeren en daarna nog netjes in porties serveren. Grrr, dan zijn deze in muffinvormpjes een uitkomst.

Ontvang elke maand inspiratie per mail!

Onze abonnees helpen we elke maand op het gebied van producten, recepten, voedingskennis, sfeer en presentatie. Altijd praktisch, eenvoudig en leuk. Meld je aan en krijg elke maand gratis een sneak preview.

Ja hoor, je aanmelding is verstuurd! Je krijgt nu van ons een mail waarin we je vragen om je mailadres te bevestigen.

× Whatsapp