Geen stress, houd je hoofd koel

Deze maand draait om ’t Hoofd koel houden bij Keukentijgers. Daarvoor staat voldoende drinken centraal o.a. Maar we staan ook stil bij deze figuurlijke betekenis van dit thema. Hoe behoud je jouw rust? Om dat te weten, zoeken we eerst het tegenovergestelde uit, tijd om meer te weten over… stress.

Stress is goed, mits kortdurig

Onderzoeken laten zien dat een op de zes mensen die stress heeft, een burn-out krijgt. Stress is heel natuurlijk. Het is ook goed. Op het moment dat er iets spannends gebeurt, wordt je lichaam extra alert, je hartslag neemt toe en je kunt beter focussen. Maar ons lichaam is er wel voor gemaakt dat je dit maar tijdelijk volhoudt. Daarna moet je weer in de ontspanningsmodus.

De boog blijft te lang gespannen

Die ontspanningsmodus vinden lukt in de huidige samenleving niet zo goed meer. Er zijn in sommige organisaties veel prikkels. Er is personeelstekort. Er zijn talloze groepsapps. Er zijn meer functies die mentaal wat van je vragen dan vroeger. Bewoners zijn zieker dan vroeger en je maakt meer nare situaties mee. Redenen te over waardoor de kans bestaat dat je iets meer aan het jagen bent. In de huidige wereld gaat het tempo überhaupt wat sneller dan voorheen, waardoor we dit ook nog eens met z’n allen creëren.

Wat doet stress met je lichaam?

Je lichaam maakt ‘cortisol’ aan, dat is een stresshormoon. Als je dit lange tijd te veel aanmaakt, kan je slechter gaan slapen, prikkelbaarder zijn en het overzicht niet meer hebben. Als je emotioneel en fysiek uitgeput bent en niets meer kunt presteren, kan je een burn-out hebben, waar vaak een lange stressvolle periode aan vooraf is gegaan. Mensen die dit hebben, voelen zich echt heel vervelend.

Hoe houd jij je hoofd koel?

Tijd om dus goed na te denken wanneer jij aan staat, maar vooral wanneer je uit staat. Zo kun je je hoofd koel houden op momenten dat het er echt toe doet. En dat heb je nodig, maar is ook nog eens waardevol voor de mensen om je heen.

Check jezelf door middel van de schijf van vijf

Esther van Fenema is psychiater en publiceerde een waardevolle mentale schijf van vijf. Kijk je mee hoe jij het doet op deze plaat? Op naar een goede mentale gezondheid voor jou!

 

Onze recepten

Walnoten-champignon-paté

Oke, niet echt paté op basis van lever, maar op basis van walnoten en champignons. Dus meer een soort smeersel. Zo haal stiekem je dat handje noten op een dag wel.

Tartelette van havermout en pitten

Een krokante en vooral voedzame bodem voor onder een klodder kwark, Skyr of desnoods alleen een toef slagroom. Garneer het wel met fruit van het seizoen.

Kaas-pitten-cracker

Zin in iets hartigs? Dan zijn deze kaas-pitten-crackers wat voor jou Simpel, zo klaar en je kunt er ook mee variëren.

Arretjescake 3.0

In een kookboekje van Calvé stond de stripheld Arretje Nof Nof ooit centraal. Hier een nieuwe versie van de Arretjes cake, met minder verzadigde vetten en no-bake.

Abrikozenjam zonder suiker

Gedroogde abrikozen kan je altijd op de plank hebben liggen. Als zoete traktatie tussendoor of verwerkt als deze jam. Smaakvol op een cracker of in de yoghurt.

Kopje cacao

De meest romige chocolademelk maak je door wat stukjes chocolade op te lossen in volle melk. Vroeger dronk men vaak chocolademelk gemaakt van cacaopoeder. Probeer dat ook eens.

Aardappelpuree met kruidenolie

Van oudsher zijn we gewend de aardappelpuree smeuïg te maken met boter en melk. De gezondheid en de planeet vragen om deze nieuwe versie.

Aardappelsoep met gerookte forel

Aardappels heb je altijd wel in huis. De gerookte forel maakt het net iets spannender en voegt vette vis gemakkelijk toe aan het menu.

1-2-3 vis gratin

Vooral snel, gemakkelijk en dan ook nog voedzaam. Wanneer je de vis in de vriezer hebt liggen, naast de prei, dan staat dit zo op tafel.

Linzenfrittata met zalm

Frittata, zo’n dikke omelet met aardappel kan echt een puinhoop worden met omkeren en daarna nog netjes in porties serveren. Grrr, dan zijn deze in muffinvormpjes een uitkomst.

Ontvang elke maand inspiratie per mail!

Onze abonnees helpen we elke maand op het gebied van producten, recepten, voedingskennis, sfeer en presentatie. Altijd praktisch, eenvoudig en leuk. Meld je aan en krijg elke maand gratis een sneak preview.

Ja hoor, je aanmelding is verstuurd! Je krijgt nu van ons een mail waarin we je vragen om je mailadres te bevestigen.

× Whatsapp