Geen stress, houd je hoofd koel

Deze maand draait bij Keukentijgers om het hoofd koel houden. Dat betekent onder andere voldoende drinken, maar we staan ook stil bij de figuurlijke betekenis van dit thema. Hoe behoud je jouw rust? Om dat te weten, moeten we eerst meer te weten komen over… stress.

Stress is goed, mits kortdurig

Stress is heel normaal en soms zelfs nodig. Onderzoeken tonen aan dat één op de zes mensen met stress uiteindelijk een burn-out krijgt. Een beetje stress kan goed zijn: als er iets spannends gebeurt, wordt je lichaam alert, je hartslag gaat omhoog en je kunt beter focussen. Dus dat is helemaal niet erg, maar ons lichaam kan die stress maar even volhouden. Daarna is het weer tijd om even te ontspannen.

De boog blijft gespannen

In de huidige samenleving is het steeds moeilijker om te ontspannen. Er zijn veel afleidingen, personeelstekorten, en we hebben te maken met allerlei groepsapps en mentale druk. Bewoners zijn zieker dan vroeger en we maken vaker vervelende dingen mee. Er zijn genoeg redenen waarom je je altijd “aan” voelt staan. Bovendien gaat alles om ons heen steeds sneller, wat bijdraagt aan deze constante stress.

Wat doet stress met je lichaam?

Stress zorgt voor de aanmaak van het hormoon cortisol. Als je dit lange tijd te veel aanmaakt, kan dat leiden tot slechter slapen, prikkelbaarheid en het verlies van overzicht. Bij langdurige stress kun je emotioneel en fysiek uitgeput raken en niets meer kunnen presteren. Hierdoor kun je een burn-out krijgen, wat vaak na een lange stressvolle periode komt. Mensen die een burn-out hebben, voelen zich echt heel vervelend. Dus zorg ervoor dat je genoeg blijft ontspannen.

Koel houden

Het is dus belangrijk om na te denken over wanneer je “aan” staat, maar vooral wanneer je “uit” staat. Zo kun je je hoofd koel houden op momenten dat het er echt toe doet. Dit is niet alleen belangrijk voor jezelf, maar ook waardevol voor de mensen om je heen.

De mentale schijf van vijf

Esther van Fenema, een psychiater, heeft een waardevolle “mentale schijf van vijf” gepubliceerd. Laten we eens kijken hoe jij het doet op deze schijf. Op naar een goede mentale gezondheid voor jou!

Met een beetje zorg en aandacht voor jezelf kun je leren om je hoofd koel te houden en stress de baas te blijven. En vergeet niet: een beetje stress is niet erg, zolang je maar weet hoe je weer kunt ontspannen. Succes!

Nog geen abonnement of nog niet ingelogd?

Als abonnee geniet je van allerlei voordelen. Elke maand is er een ander thema en staan er bepaalde recepten en producten centraal.

Onze laatste tips

Verder lezen…

Hoe houd je het koel in huis?

Hoe houd je het koel in huis?

Hoe houd je het koel in huis? De warme maand is weer begonnen en in veel verpleeghuizen is het flink zweten geblazen. Hoe kun je jezelf, je collega’s en de bewoners zo goed mogelijk door de dag helpen? Hier zijn een paar handige tips! 1. Overdag ramen dicht ’s...

Inspiratiekaart ‘Vochtrijk eten’

Inspiratiekaart ‘Vochtrijk eten’

Uit liefde of gemak vullen we weleens in voor een ander in wat hij of zij wenst. We denken bijvoorbeeld dat mevrouw niet van pittig eten houdt. Of dat je bij meneer gewoon normaal moet doen, omdat dat al gek genoeg is. De boel opschudden kan nieuwe energie geven! Van...

× Whatsapp