Onze ongezouten mening, maak het een thuis

Als we trainingen op locatie geven, valt het mij op hoe de zorgzaamheid en aardigheid toch diepgeworteld is bij jullie. Tijdens een moment dat het om jou draait, wil ík het drinken regelen. Eindelijk kan ik het jou eens naar de zin maken. Dat is weleens ongemakkelijk zie ik, omdat je dat juist altijd zelf doet! Hoe goed neem jij hulp aan van mensen op je heen? En hoe goed vraag je eigenlijk om hulp? Dit artikel draait om…. ‘Hulp vragen aan familieleden’!

Ongeveer 200.000 mensen wonen op dit moment buitenshuis omdat ze door hun ziekte (met name dementie) niet meer thuis kunnen wonen. Als je er vanuit gaat dat iedereen ongeveer 2 mensen heeft die er voor iemand zijn en er is geen overlap tussen mensen, zijn er ongeveer 400.000 mensen in Nederland die soms in een verpleeghuis komen, om een naaste te bezoeken. Als al deze mensen een klein klusje zouden kunnen doen op het moment dat ze er zijn, zou dat voor een groot gedeelte werk kunnen wegnemen zodat jij meer tijd hebt voor andere taken.

Een praatje en wat doen

Stel, er komt iemand om 15 uur op bezoek. Je ziet die dame wekelijks en ze zit dan bij haar vader in de woonkamer. Ze hebben wat kleine gesprekken, maar eigenlijk komt het niet altijd zo goed uit de verf. Hoe fijn is het dan, als ze iets te doen heeft daarbij? Je kunt zulke bezoeken luchtiger maken, door bijvoorbeeld te zeggen dat ze even de aardappelen kan schillen terwijl ze daar aan tafel zit. Ook hier run je gewoon een huishouden, wat voor meneer ook nog een huiselijke en prettige sfeer creëert.

Etenstijd!

Run je een groot huishouden? Dan zeg je ook tegen iedereen als het eten bijna klaar is, dat het tijd is om op te ruimen en aan tafel te komen. Mocht er dan een familielid zijn, kun je gerust vragen of ze even willen helpen om de stoelen weer allemaal recht te zetten of de tafel te dekken. Vraag het gerust op een vrijblijvende manier ‘vind je het leuk om even te helpen de tafel te dekken?’ en ze kunnen er ook gewoon ‘nee’ op zeggen.

Spelletjes

Raad je weleens een familielid aan om een spelletje te pakken? Er staat vast wel wat in het huis. Ook deze gemoedelijke activiteit kan helpen aan een mooi moment voor de bewoner en zijn naaste en brengt een gezellige reuring in de kamer.Onthoud, jij bent deze omgeving gewend, maar voor familieleden is het vaak een heftige ervaring. Het is niet niks om je naaste ziek te zien, samen met allemaal andere mensen die ook ziek zijn. Het is niet niks om in een (groot) huis te komen in plaats van in het ouderlijk huis waar veel herinneringen zijn gemaakt. Je kunt het zelf wel invullen. Het kan juist helpen om hen soms een taak(je) te geven waardoor ze zich prettiger voelen. Waar kan jij wel een beetje hulp bij gebruiken?

Onze recepten

Walnoten-champignon-paté

Oke, niet echt paté op basis van lever, maar op basis van walnoten en champignons. Dus meer een soort smeersel. Zo haal stiekem je dat handje noten op een dag wel.

Tartelette van havermout en pitten

Een krokante en vooral voedzame bodem voor onder een klodder kwark, Skyr of desnoods alleen een toef slagroom. Garneer het wel met fruit van het seizoen.

Kaas-pitten-cracker

Zin in iets hartigs? Dan zijn deze kaas-pitten-crackers wat voor jou Simpel, zo klaar en je kunt er ook mee variëren.

Arretjescake 3.0

In een kookboekje van Calvé stond de stripheld Arretje Nof Nof ooit centraal. Hier een nieuwe versie van de Arretjes cake, met minder verzadigde vetten en no-bake.

Abrikozenjam zonder suiker

Gedroogde abrikozen kan je altijd op de plank hebben liggen. Als zoete traktatie tussendoor of verwerkt als deze jam. Smaakvol op een cracker of in de yoghurt.

Kopje cacao

De meest romige chocolademelk maak je door wat stukjes chocolade op te lossen in volle melk. Vroeger dronk men vaak chocolademelk gemaakt van cacaopoeder. Probeer dat ook eens.

Aardappelpuree met kruidenolie

Van oudsher zijn we gewend de aardappelpuree smeuïg te maken met boter en melk. De gezondheid en de planeet vragen om deze nieuwe versie.

Aardappelsoep met gerookte forel

Aardappels heb je altijd wel in huis. De gerookte forel maakt het net iets spannender en voegt vette vis gemakkelijk toe aan het menu.

1-2-3 vis gratin

Vooral snel, gemakkelijk en dan ook nog voedzaam. Wanneer je de vis in de vriezer hebt liggen, naast de prei, dan staat dit zo op tafel.

Linzenfrittata met zalm

Frittata, zo’n dikke omelet met aardappel kan echt een puinhoop worden met omkeren en daarna nog netjes in porties serveren. Grrr, dan zijn deze in muffinvormpjes een uitkomst.

Ontvang elke maand inspiratie per mail!

Onze abonnees helpen we elke maand op het gebied van producten, recepten, voedingskennis, sfeer en presentatie. Altijd praktisch, eenvoudig en leuk. Meld je aan en krijg elke maand gratis een sneak preview.

Ja hoor, je aanmelding is verstuurd! Je krijgt nu van ons een mail waarin we je vragen om je mailadres te bevestigen.

× Whatsapp