De kracht van herhaling in de zorg

Het thema is deze maand ‘volkoren moet je 3x horen’. We staan stil bij vezels. We hebben het over volkorenbrood. Het tweede deel van ons thema ‘3x horen’, gaat over herhaling. Wil je iets belangrijks vertellen? Dan is één keer zeggen waarschijnlijk niet genoeg om het te onthouden voor collega’s of bewoners. Over die drie keer, daar hebben we het over in dit artikel.

Marketing

Als je muffins zou willen verkopen bij je huis, kun je één stoepbord neerzetten. Mensen fietsen voorbij en zijn vaak net te laat om te handelen(zijn net niet genoeg tot actie overgaan geprikkeld.. Of ze kunnen nog niet bedenken dat ze iets ermee zouden moeten. Je kunt ook 100 meter voor je huis een bord neerzetten. Vervolgens zet je een kraampje neer met een gezellig muziekje. Ook kun je met een dienblad klaar staan en mensen een klein hapje van je muffins aanbieden. Het is wetenschappelijk onderbouwd dat je iets 3 á 4 keer moet laten opmerken, voordat mensen er naar handelen. Dus 2 stoepborden, muziekje aan en laten proeven, dan gaat je muffin-verkoop omhoog.
Dus zelfs met de vlooienmarkt bij Koningsdag, kijk wat je kunt herhalen!

Volkoren

Stel, je wilt dat er vaker voor een volkoren alternatief wordt gekozen. Je kunt het één keer in een teamoverleg benoemen. Je kunt het zelf een keer bestellen. Een maand later ben je teleurgesteld, je ziet nog steeds witte pasta i.p.v. de volkorenpasta die jij graag wilt.

Herhalen!

Houd vol, blijf communiceren. Je ziet, dat hoe vaker je het benoemt, hoe groter de kans is dat het opgepakt wordt. Dit geldt natuurlijk voor elke verandering of idee. Of je nu wilt dat iedereen een paar minuten eerder op het werk is of dat de spullen in de vaatwasser gezet worden in plaats van er bovenop. Het is niet persoonlijk, maar herhaling is gewoon essentieel om het in het hoofd van iemand te krijgen.

Waarom moet ik herhalen?

Ons brein krijgt elke dag talloze prikkels te verwerken. Als alle prikkels moeten worden overwogen, wordt het veel te vermoeiend. Sommige prikkels komen dus niet helemaal binnen. We veranderen daardoor ook niet zo snel. Als het meerdere keren gezegd wordt, dan kan het wel lukken.

Verschillende zintuigen aanspreken of prikkelen

De ene persoon wordt geraakt als je iets vertelt. De ander heeft een poster nodig met de informatie. De derde wil iets proeven om te geloven dat het een goede zet is. Denk na hoe je de herhaling op verschillende manieren kunt inzetten, zodat jij je doel bereikt.

Kan ik ook te veel herhalen?

Vaker vertellen zorgt dat een verandering eerder gebeurt. In de wetenschap zijn veel onderzoeken te vinden over reclames. We zien dat mensen elke keer beter reageren bij advertenties. Die stijging was totdat ze het 10 keer hadden gezien. Schmidt en Eisend deden hier in 2015 onderzoek naar. Laat je het nog meer zien? Dan gaan mensen het zelfs doorvertellen aan anderen. Dus had ik het al gezegd? Blijf gewoon herhalen!

Onze laatste tips

 • Wat lukt wél om te eten als je dementie hebt?

  De vervelende ziekte dementie zorgt er voor dat bewoners soms niet zo goed meer kunnen eten. In dit artikel kijken we naar wat wél lukt, om zo het eetmoment prettig te houden voor de bewoners van een zorgorganisatie.

 • ‘7 Koffies’: Start

  7 koffies covey

  Stephen Covey. Dat is onze man. Hij schreef het boek ‘De zeven eigenschappen van effectief leiderschap’. En zo begint onze reeks van de ‘7 Koffies’.

 • Drie keer per dag

  Deze maand draait het om ‘volkoren’ en dan nog specifieker dat je volkoren drie keer per dag moet horen. Van brood tot zilvervliesrijst en van volkoren pasta tot crackers.

 • Diverzio – De volgende stap in duurzaamheid

  Ambitieuze zorgorganisaties gaan aan flink aan de slag voor een betere planeet en gelukkigere bewoners!

 • Onverwachte situaties in de zorg

  Onverwachte situatie zorg

  Alles lijkt op rolletjes te gaan, maar van het een op het andere moment is het crisis! Je belandt plots in een onverwachte situatie. Geen dag in de zorg is tenslotte hetzelfde.

Onze recepten

Inspiratiekaart ‘Pimp je appelsap’

Elke dag hetzelfde doen geeft routine en houvast. Maar kleine prikkelingen van de smaak kan letterlijk verfrissen. Een drankje versieren, anders serveren, is een makkelijke eerste stap.

Appeltaart in pot

Gecomprimeerde melk, hüttenkäse dus, levert meer voeding per hap. In eierkoek zit minder eiwit dan we denken,maar is zeker wel vetarm. Laat de bewoners maar gewoon genieten.

No-bake wortelcake

Ontbijtkoek wordt een lekkere verrassing met wortel en appelmoes. Zo creëer je een moment met fruit, wortel en noten. Toe maar, probeer het maar uit.

Knisperend appelwater

Neem een appel in gedachte. Zo een waar de dauw van de boomgaard nog op staat. Fris, zuur, sappig, vooral die eerste hap, waarbij het sap eruit barst. Ga nu door naar het recept.

Eierkoek met hüttenkäse

Gecomprimeerde melk, hüttenkäse dus, levert meer voeding per hap. In eierkoek zit minder eiwit dan we denken,maar is zeker wel vetarm. Laat de bewoners maar gewoon genieten.

Inspiratiekaart ‘Nagerecht’

We gaan voor 7 eetmomenten op de dag. Eentje die bij de doelgroep écht niet mag ontbreken is de zuivel na het avondeten. Een verwennerij én het draagt bij aan sterkere spieren.

Omelet rol

Wat is er mis met een ei als vleesvervanger? Met een omelet uit de oven kan je even weg kan lopen en je kan er meer tegelijk bakken. Als lunch, snack of diner.

Gebakken peren-pindakaas-havermout

Huh, peren met pindakaas meebakken in je havermout? Geen standaard combinatie, maar een die verrassend lekker door eet. Zoetje van de rozijnen doet het hem.

Koffiesmoothie

Dan maar alles in de blender. Nadruk ligt bij deze smoothie op onverzadigde vetten en vezels. De koffie geeft een extra kickstart. Ook iets voor jou?

Broccolisoep gebonden met havermout

Soep op basis van gepureerde groenten kan je op een mooie manier binden met havermout. Je voegt voedingswaarde toe en verdikt de soep.

× Whatsapp