De kracht van herhaling in de zorg

Het thema is deze maand ‘volkoren moet je 3x horen’. We staan stil bij vezels. We hebben het over volkorenbrood. Het tweede deel van ons thema ‘3x horen’, gaat over herhaling. Wil je iets belangrijks vertellen? Dan is één keer zeggen waarschijnlijk niet genoeg om het te onthouden voor collega’s of bewoners. Over die drie keer, daar hebben we het over in dit artikel.

Marketing

Als je muffins zou willen verkopen bij je huis, kun je één stoepbord neerzetten. Mensen fietsen voorbij en zijn vaak net te laat om te handelen(zijn net niet genoeg tot actie overgaan geprikkeld.. Of ze kunnen nog niet bedenken dat ze iets ermee zouden moeten. Je kunt ook 100 meter voor je huis een bord neerzetten. Vervolgens zet je een kraampje neer met een gezellig muziekje. Ook kun je met een dienblad klaar staan en mensen een klein hapje van je muffins aanbieden. Het is wetenschappelijk onderbouwd dat je iets 3 á 4 keer moet laten opmerken, voordat mensen er naar handelen. Dus 2 stoepborden, muziekje aan en laten proeven, dan gaat je muffin-verkoop omhoog.
Dus zelfs met de vlooienmarkt bij Koningsdag, kijk wat je kunt herhalen!

Volkoren

Stel, je wilt dat er vaker voor een volkoren alternatief wordt gekozen. Je kunt het één keer in een teamoverleg benoemen. Je kunt het zelf een keer bestellen. Een maand later ben je teleurgesteld, je ziet nog steeds witte pasta i.p.v. de volkorenpasta die jij graag wilt.

Herhalen!

Houd vol, blijf communiceren. Je ziet, dat hoe vaker je het benoemt, hoe groter de kans is dat het opgepakt wordt. Dit geldt natuurlijk voor elke verandering of idee. Of je nu wilt dat iedereen een paar minuten eerder op het werk is of dat de spullen in de vaatwasser gezet worden in plaats van er bovenop. Het is niet persoonlijk, maar herhaling is gewoon essentieel om het in het hoofd van iemand te krijgen.

Waarom moet ik herhalen?

Ons brein krijgt elke dag talloze prikkels te verwerken. Als alle prikkels moeten worden overwogen, wordt het veel te vermoeiend. Sommige prikkels komen dus niet helemaal binnen. We veranderen daardoor ook niet zo snel. Als het meerdere keren gezegd wordt, dan kan het wel lukken.

Verschillende zintuigen aanspreken of prikkelen

De ene persoon wordt geraakt als je iets vertelt. De ander heeft een poster nodig met de informatie. De derde wil iets proeven om te geloven dat het een goede zet is. Denk na hoe je de herhaling op verschillende manieren kunt inzetten, zodat jij je doel bereikt.

Kan ik ook te veel herhalen?

Vaker vertellen zorgt dat een verandering eerder gebeurt. In de wetenschap zijn veel onderzoeken te vinden over reclames. We zien dat mensen elke keer beter reageren bij advertenties. Die stijging was totdat ze het 10 keer hadden gezien. Schmidt en Eisend deden hier in 2015 onderzoek naar. Laat je het nog meer zien? Dan gaan mensen het zelfs doorvertellen aan anderen. Dus had ik het al gezegd? Blijf gewoon herhalen!

Onze recepten

Walnoten-champignon-paté

Oke, niet echt paté op basis van lever, maar op basis van walnoten en champignons. Dus meer een soort smeersel. Zo haal stiekem je dat handje noten op een dag wel.

Tartelette van havermout en pitten

Een krokante en vooral voedzame bodem voor onder een klodder kwark, Skyr of desnoods alleen een toef slagroom. Garneer het wel met fruit van het seizoen.

Kaas-pitten-cracker

Zin in iets hartigs? Dan zijn deze kaas-pitten-crackers wat voor jou Simpel, zo klaar en je kunt er ook mee variëren.

Arretjescake 3.0

In een kookboekje van Calvé stond de stripheld Arretje Nof Nof ooit centraal. Hier een nieuwe versie van de Arretjes cake, met minder verzadigde vetten en no-bake.

Abrikozenjam zonder suiker

Gedroogde abrikozen kan je altijd op de plank hebben liggen. Als zoete traktatie tussendoor of verwerkt als deze jam. Smaakvol op een cracker of in de yoghurt.

Kopje cacao

De meest romige chocolademelk maak je door wat stukjes chocolade op te lossen in volle melk. Vroeger dronk men vaak chocolademelk gemaakt van cacaopoeder. Probeer dat ook eens.

Aardappelpuree met kruidenolie

Van oudsher zijn we gewend de aardappelpuree smeuïg te maken met boter en melk. De gezondheid en de planeet vragen om deze nieuwe versie.

Aardappelsoep met gerookte forel

Aardappels heb je altijd wel in huis. De gerookte forel maakt het net iets spannender en voegt vette vis gemakkelijk toe aan het menu.

1-2-3 vis gratin

Vooral snel, gemakkelijk en dan ook nog voedzaam. Wanneer je de vis in de vriezer hebt liggen, naast de prei, dan staat dit zo op tafel.

Linzenfrittata met zalm

Frittata, zo’n dikke omelet met aardappel kan echt een puinhoop worden met omkeren en daarna nog netjes in porties serveren. Grrr, dan zijn deze in muffinvormpjes een uitkomst.

Ontvang elke maand inspiratie per mail!

Onze abonnees helpen we elke maand op het gebied van producten, recepten, voedingskennis, sfeer en presentatie. Altijd praktisch, eenvoudig en leuk. Meld je aan en krijg elke maand gratis een sneak preview.

Ja hoor, je aanmelding is verstuurd! Je krijgt nu van ons een mail waarin we je vragen om je mailadres te bevestigen.

× Whatsapp