Zeven tips voor smaakvol eten in de zorg

Smaakprofessor Peter Klosse sprak met ons over smaak en hoe je zaken anders kunt proeven gedurende je leven. In dit artikel deelt hij enkele tips met ons!

Niet iedereen proeft zoals jij!

De belangrijkste tip die ik de zorgprofessionals en gastvrouwen zou willen meegeven is dat je je bewust bent, dat niet iedereen proeft zoals jij. Sta er voor open dat iedereen het anders kan ontvangen. De smaak van het product is altijd hetzelfde. Maar hoe je het ontvangt en dus proeft, verschilt van persoon tot persoon.

Maak geen issue van een aanpassing in het dieet

Zet jij meer groente op tafel? Werk je met minder vlees? We eten enorm met onze ogen, dus als je een ander ingrediënt in de gehakt verwerkt of een bolognesesaus maakt met minder vlees, gaan mensen dat niet opmerken, als jij je niet anders gedraagt.

We moeten niet zo veel in algemene termen uitspraken doen.

‘Dit product verhoogt de bloeddruk’. ‘Dit product spreekt 75+ers aan’. Er wordt veel verondersteld in smaakland, maar niet bewezen. Ook geloven we veel wat er gezegd wordt. Ga het lekker zelf ontdekken en probeer mensen zelf te laten oordelen.

Blender minder

Denk goed na bij mensen met slikproblemen of het malen van het eten de enige oplossing is. Kun je ook op andere manieren proberen om een aantrekkelijk gerecht te maken voor iemand die niet zo goed kan slikken?

Exotisch eten

We zeggen dat de mensen in de toekomst in de zorg meer eisen hebben, maar die omslag start nu al. De mensen die nu bij jullie zorg krijgen, zijn al meer op vakantie geweest en hebben al eens paella gehad. We moeten echt niet meer aannemen dat iedereen het liefste die Hollandse kost wil. Daar zijn we in de zorg veel te gemakkelijk in.

Het gewenste eten moet wel lekker zijn!

Het klinkt cliché, maar we moeten er aan blijven werken dat elke maaltijd lekker is. Wordt het niet lekker? Ja, ga dan niet vertellen dat ze ’t op moeten eten. Ze hebben al veel gezondheidsproblemen, dus laten we het niet te moeilijk maken.
Koks kunnen koken en staan voor smaak. Diëtisten staan voor gezondheid, dit moet een goede samenspraak zijn. In sommige zorgorganisaties is die verhouding zoek en staan diëtisten te veel aan het roer qua smaak.

Als laatste, wat is het middel tegen heel veel kwalen?

Zorgen dat ’t lekker is!

Lees hier het interview van Peter over smaak & proeven.

Onze recepten

Fast pindakaaskoekje

Met 3 ingrediënten binnen 15 minuten koek op tafel. Vind je het koekje niet spannend genoeg? Doe er gerust twee theelepel sambal erbij of leg er stukjes chocolade op.

Stoofschotel met ontbijtkoek

Door de stoofschotel af te dekken met plakjes ontbijtkoek droogt het vlees dat bovendrijft niet uit. Met de ontbijtkoek bindt je de saus en voeg je vezels toe.

Inspiratiekaart ‘Gezonder koekje erbij?’

Soms is het goed om het jezelf niet te moeilijk te maken. Om een keer wat makkelijks op tafel te zetten is helemaal niet erg. Begin eens met een ovenschotel!

Inspiratiekaart ‘Koken met gemak’

Soms is het goed om het jezelf niet te moeilijk te maken. Om een keer wat makkelijks op tafel te zetten is helemaal niet erg. Begin eens met een ovenschotel!

Stauf met pruimen

Stoof schrijf je natuurlijk niet met “au” maar deze variatie met aubergine wel. Klassieke smaken van stoofvlees met pruimen. Alleen nu nog de rode kool en aardappelen bij.

Zalm Bonne Femme

Smaakvol eenpansgerecht met gerookte zalm met kleurrijke doperwten en wortelen, het zoet-zuur van zilveruitjes en gevuld met linzen en aardappelen.

Visvrije tonijnsalade

Visvrije tonijn klinkt dus echt raar. Eigenlijk ro niet zo heel gek, want tonijn uit blik is een droge korrelige structuur met milde vissmaak, niet zo heel moeilijk na te maken. Dus waarom niet?

Muhamarra makreel soep

OMG! Omega soep, met als basis muhamarra. Ook wel bekend als Syrisch smeersel op basis van rode paprika en walnoten. Kan natuurlijk ook zonder vis!

Inspiratiekaart ‘Ideeën voor het menu’

Hoe komt bij jullie het menu tot stand en hoe kan je het beter maken? De inspiratiekaart geeft hier genoeg ideeën voor.

Mislukte makreelkoekjes

Mislukt, ja dat wekt eerder de aandacht. Het recept had ook ” Misschien makreel koekjes” kunnen heten”. Soms lukt het, soms niet.