Zelf ijsthee maken van échte thee
Thee is veel meer dan alleen een warme drank. Het is een drank vol mogelijkheden. Wist je bijvoorbeeld dat je met losse thee in een handomdraai heerlijke zelfgemaakte ijsthee kunt maken? Met een paar simpele stappen zet je de lekkerste creaties op tafel om deze zomer te kunnen genieten van verkoelende ijsthee momenten. Keukentijgers heeft theesommelier Linda van mevrouwcha.nl gevraagd om jou alle ins en outs over thee te geven die je in de zorg kunt gebruiken!
Mevrouw Cha?
Deze organisatie is meer dan 10 jaar een voorloper op het gebied van thee. Theesommelier Linda reist de wereld rond op zoek naar losse kwaliteitsthee. Op bezoek bij eerlijke theeboeren over de hele wereld ontdekt ze echte thee met oorsprong. De losse thee koopt ze rechtstreeks in bij deze boer en zet ze in haar online thee shop, zodat goede kwaliteit thee voor iedereen in Nederland toegankelijk is. Met goede kwaliteit thee bedoelt de Theesommelier een zachte thee zonder nare bitters.
“YOU CAN’T BUY HAPPINESS, BUT YOU CAN BUY TEA”
Zelf ijsthee maken, waarom?
Zelfgemaakte ijsthee is een fantastisch alternatief voor frisdrank én voor water. Het heeft dezelfde dorstlessende en verfrissende eigenschappen. Bovendien is het in tegenstelling tot water een smaakvolle drank met de pure smaken van een natuurproduct en in tegenstelling tot frisdrank een gezonde drank zonder onnodige toevoegingen. In de standaard ijstheepakken die je in de supermarkt ziet staan, zit ontzettend veel suiker (doorgaans 2 suikerklontjes per glas) en nauwelijks thee (doorgaans niet meer dan 0,11% thee extract). Wil je dus de bewoners – en jezelf – wat goeds voorzetten, is dit een betere keuze!
Wat heb je nodig voor zelfgemaakte ijsthee?
Voor jouw ijsthee avontuur heb je nodig:
Losse kwaliteitsthee
Hoe beter de thee, des te lekkerder de ijsthee.
IJstheefles
Ga je het vaak gebruiken? Dan is een ijstheefles ideaal om te gebruiken voor jouw zelfgemaakte ijsthee. Je vult de fles met thee en (koud of warm) water. Vervolgens houdt de handige ingebouwde filter de theeblaadjes tegen bij het uitschenken van de ijsthee. Heb je deze niet in huis, gebruik dan een lege fles en houd de blaadjes bij het uitschenken tegen met een zeefje.
Koud of warm water
Als laatste heb je water nodig. Afhankelijk van je zetwijze, zorg je voor koud of warm water. Kies je voor warm water, houd dan het aanbevolen zetadvies aan. Ontdek hieronder meer over het stap voor stap ijsthee zetten.
Zelf ijsthee maken
Hoe werkt het? Vul de bodem van een ijstheefles met losse thee en vul aan met warm (temperatuur volgens zetadvies) of koud water. Plaats de dop op de fles en zet deze in de koelkast. Eenmaal in de koelkast geldt voor koud water een wachttijd van 6 tot 8 uur (een nachtje slaap) en voor warm water een wachttijd van 3 tot 4 uur. Je kunt het vervolgens 2 dagen lang bewaren.
IJsthee variatietip
Je kunt variëren met de verschillende theesoorten. Bovendien kun je extra experimenteren door het toevoegen van fruit, kruiden of specerijen. Je mogelijkheden zijn eindeloos. Nog een leuke tip: vervang water door bruiswater. Dit geeft de ijsthee net een extra prikkeling. Met feestelijke momenten zou je het zelfs in een champagneglas kunnen doen!
Geniet van je zelfgemaakte ijsthee
Met deze thee inspiratie kun je de bewoners lekker en gezond gaan genieten van zelfgemaakte ijsthee als verfrissende zomerdrank. Laat nu de zomer maar beginnen!
Linda Appelman van MEVROUWCHA.NL
Foto KM