Wat in het vat zit, verzuurt niet

Hoe was het ook al weer? Graag frissen we even op hoe het zat met producten bewaren in de zorg. Doordat de bewoners een minder goed afweersysteem hebben, is het belangrijk om hier extra scherp op te zijn. Waarschijnlijk is het voor jou allemaal gesneden koek! Twijfel je nog? Neem dan gerust contact op met afdeling kwaliteit. Hier zijn een paar tips over hoe je het beste je producten kan bewaren:

1. Doe alles in schone bakjes

Is de kaas op en maak je een nieuw pakje open? Maak dan eerst het bakje schoon waar je het in doet. Zo hebben bacteriën minder kans. Doe dit ook met de fruitschaal. Maak daarnaast een schema wie wanneer de koelkast en de kastjes schoonmaakt, zodat dit ook periodiek wordt gereinigd. De koelkast wordt idealiter elke maand schoongemaakt en laat de diepvries elke drie maanden een keer ontdooien.

2. Zet je koelkast op 4 °C

Zet je koelkast op 7 graden, of idealiter zelfs op 4 °C. Bacteriën groeien dan minder snel. Met een koelkastthermometer kun je controleren of je koelkast koud genoeg staat.

3. Zet de gekoelde producten zo snel mogelijk (terug) in de koelkast

Bacteriën groeien veel sneller buiten de koelkast. Eten dat langer dan 2 uur buiten de koelkast heeft gestaan, moet je weggooien. Schenk dus de melk in en zet het daarna meteen weer terug in de koelkast bijvoorbeeld. Beleg brood met vleeswaren ook in de keuken of als als eerste broodje bij de lunch zodat het daarna weer in de koelkast kan. Is er een feestje? Slagroomtaart moet ook gekoeld blijven.

4. Zet de producten die ‘koel bewaard’ moeten worden, in de voorraadkast

Houdbare melk, paprika, komkommer, tomaten. Dit kan allemaal buiten de koelkast. Als er staat ‘koel bewaren’, doe je het idealiter tot max 15 graden. Vaak is er wel een voorraadkast op de afdeling die net wat koeler is dan de woonkamer. We raden aan om deze te gebruiken, omdat het in de woonkamer vaak rond 21 graden is. Staat er ‘gekoeld bewaren’, of ‘na openen gekoeld bewaren’? Dan zet je het natuurlijk in de koelkast.

5. Laad de koelkast niet té vol

Als in een keer de boodschappen komen en de koelkast lang geopend is, kan de koelkast niet goed genoeg koelen. Let op dat alle producten snel koel zijn of blijven. Verdeel het anders over twee koelkasten. Voel na een uur eens met je hand een product wat al in de koelkast stond en wat je er net hebt ingezet. Voelt het hetzelfde aan? Dan gaat het goed! Ook kun je de koelkast even kouder zetten als je de koelkast vult.

6. Zet alles Fifo in de kast

Heb je nieuwe voorraad? Zet deze dan achteraan, zodat je de oudste producten het eerste opmaakt. First In, First Out, heet dat, of in het kort ‘Fifo’.

7. Gebruik stickers

Schrijf op een sticker wanneer je iets hebt open gemaakt. Zo hoef jij of je collega’s niet te twijfelen of iets al te lang in de kast staat.

Meer weten over Veilig eten & drinken? Bekijk ook onze blog hierover.

Tevens heeft het Voedingscentrum dit handig neergezet in de hygiënecode.

 

Onze recepten

Inspiratiekaart ‘Optoppen met zaden’

Zaden en pitten bevatten gezonde vetten, omega-3, eiwitten en vezels. Ze geven gerechten knapperigheid, smaak en decoratie!

Soep met pit

Eet mosterdzaad geeft de soep de echte pit. Leuke noot: in dit recept wordt appelsap gebruikt, dit maakt het fris en zoet.

Kip dubbel lang krokant

Maizena in het beslag houdt de kip krokant, zelfs in de saus. Sesamzaad en zonnebloempitten zorgen voor extra knapperigheid en een heerlijke, volle smaaklaag.

Fast pindakaaskoekje

Met 3 ingrediënten binnen 15 minuten koek op tafel. Vind je het koekje niet spannend genoeg? Doe er gerust twee theelepel sambal erbij of leg er stukjes chocolade op.

Stoofschotel met ontbijtkoek

Door de stoofschotel af te dekken met plakjes ontbijtkoek droogt het vlees dat bovendrijft niet uit. Met de ontbijtkoek bindt je de saus en voeg je vezels toe.

Inspiratiekaart ‘Gezonder koekje erbij?’

Soms is het goed om het jezelf niet te moeilijk te maken. Om een keer wat makkelijks op tafel te zetten is helemaal niet erg. Begin eens met een ovenschotel!

Inspiratiekaart ‘Koken met gemak’

Soms is het goed om het jezelf niet te moeilijk te maken. Om een keer wat makkelijks op tafel te zetten is helemaal niet erg. Begin eens met een ovenschotel!

Stauf met pruimen

Stoof schrijf je natuurlijk niet met “au” maar deze variatie met aubergine wel. Klassieke smaken van stoofvlees met pruimen. Alleen nu nog de rode kool en aardappelen bij.

Zalm Bonne Femme

Smaakvol eenpansgerecht met gerookte zalm met kleurrijke doperwten en wortelen, het zoet-zuur van zilveruitjes en gevuld met linzen en aardappelen.

Visvrije tonijnsalade

Visvrije tonijn klinkt dus echt raar. Eigenlijk ro niet zo heel gek, want tonijn uit blik is een droge korrelige structuur met milde vissmaak, niet zo heel moeilijk na te maken. Dus waarom niet?