Veel noten op je zang, over jouw doelen en ambities
Deze maand is het thema ‘meer noten op je zang hebben’. We combineren in dit thema de wens om meer noten te eten met het spreekwoord ‘veel noten op je zang hebben’. Dit spreekwoord betekent dat je veeleisend bent. Soms kan het spreekwoord iets betekenen wat niet zo positief is. In dit artikel gaat het juist om de positieve kant. Welke doelen wil jij graag bereiken?
Ambitie
Als je het hebt over doelen bereiken, komt al snel het woord ambitie naar voren. Je weet wel wat het is; het streven of de wens om iets te behalen. Wellicht denk je ‘ik ben eigenlijk niet zo’n ambitieus persoon’. Ook mensen die niet zo ambitieus zijn, hebben wel vaak wel een doel of een wens die ze willen behalen. Dat bedoelen we met dit artikel.
Persoonlijk, in je werk of voor de bewoners
In je werk kan je een doel hebben. Misschien wil je wel leidinggevende worden. Of wil je graag de bestellingen doen. Of wil je een opleiding doen voor verzorgende. Of bij een nieuwe locatie werken. Uiteraard kan jouw antwoord anders zijn. Ook kun je het richten op de bewoners, zoals ‘eens per week een spelletje met één bewoner’. Maar misschien heb je geen doel die je (op korte termijn) wil bereiken op je werk. En is het gewoon goed zoals het is.
Persoonlijk kun je ook doelen hebben. Die kunnen gericht zijn op afvallen, meer sporten, meer met je gezin zijn, vaker met je partner uit eten gaan, geld sparen, e.d.. Je kunt dit zeker doelen noemen, toch willen we proberen om je te stimuleren om deze haalbaar en meetbaar te maken.
1. Maak het concreet
Je ambitie, dus het streven naar een bepaald doel, is iets concreets. Dus niet ‘afvallen’, maar ‘voor 31 december 5 kilo afgevallen zijn’.En heeft het met sporten te maken? Bedenk dan of je mee kunt doen aan bijvoorbeeld een hardloop-wedstrijd in jouw omgeving. Hang er dus een datum aan. Of zet er eigenlijk een soort THT sticker op.
2. Spreek het uit
Vertel je ambitie eens aan de mensen om je heen. Misschien heb je het al eens aan anderen verteld. Dan weet je wat doorvertellen doet. Daardoor wil je het doel net een beetje meer bereiken. Ook kunnen andere mensen dan helpen om je doel te bereiken, dat zijn nu je hulpbronnen. Stel dat je ambitie te maken heeft met sporten, dan wil een vriendin van je misschien wel eens met jou sporten. Daar wordt het een stuk leuker en gemakkelijker van.
3. Leg vast waarom je het doet
Schrijf op waarom je dit wil bereiken? Wat mis je nu waarom dit je dit wilt? Zo weet je ook waarom je daar niet naar toe ‘terug’ wilt, terwijl je bezig bent om je doel te behalen. Schrijf het op in je agenda of bijvoorbeeld telefoon op. Stap in het gevoel van het einddoel. Fit, energiek of ontspannen.
4. Wees blij met de stappen die onderweg gebeuren
Zie je op de weegschaal dat je écht minder weegt dan je doel is? Het eerste stapje is meestal de moeilijkste. Wees super blij met wat je bereikt hebt, het gaat je écht lukken! Vier ook je kleine successen! (Kies niet om het te vieren met twee gevulde koeken als je juist wilt afvallen. Maak alvast kleine cadeautjes voor jezelf)
5. Onthoud: iets lijkt soms moeilijk totdat je het gedaan hebt
Er zijn vast momenten dat je denkt…. pffff, waarom wil ik dit ook al weer? Ook dit hoort bij het bereiken van je doel. Als het gemakkelijk was geweest, had je het al veel eerder gedaan. Hou vol! Er zijn momenten dat je gewoon moet volharden en alles wat je ervan vindt en erbij voelt gewoon even dient te parkeren.
6. Vier het succes!
BAM! Je hebt de hardloopwedstrijd gedaan. Je bent leidinggevende geworden. Je mag op de nieuwe locatie werken. Je bent afgevallen. Al met al, je hebt je doel behaald. Heb je vooraf al dat lekkere drankje in de koelkast gezet? Die heb je nu meer dan verdiend!