Tips voor meer structuur aan tafel

Of je nu in een huis werkt waar mensen wonen die een vorm van dementie hebben gekregen, of VGZ of GGZ locatie, regelmaat wordt overal gewaardeerd. Hierbij enkele tips die jou ideeën kunnen geven om die regelmaat te versterken met rituelen, maar ook om er soms vanaf te wijken.

Nú even niet

De sfeer in een huis kan per dag anders zijn. Soms zijn bewoners door hun klachten wat gehumeurd geworden of moe. Dan heb je zo je best gedaan, zet je het op tafel en binnen 10 seconden vliegt het eerste commentaar al om je oren. Het ligt niet aan jou als gastvrouw, vrijwilliger of zorgprofessional. Het is een optelsom van verschillende zaken die er bij de bewoners gebeuren. Een veilig gevoel kan helpen om de kans op een succesvolle maaltijd te vergroten. Om bewoners een veilig gevoel te geven – waardoor de mogelijke felle reacties zoals angst, agressie of hallucineren minder voorkomen – wordt structuur erg aangeraden. Dit zie je vaak terug over de hele dag.

Rituelen toevoegen aan de maaltijd

Rituelen kennen we van gebeurtenissen zoals geboorte, trouwen en overlijden. Ze helpen om de overgang naar een nieuwe levensfase te maken. Deze kan je ook inzetten om de overgang van de dag naar de maaltijd duidelijk aan te geven. Tevens is een ritueel een mooie manier om de verbinding tussen mensen te bekrachtigen.

Signalen geven

Het meest herkenbare ritueel is het dekken van de tafel of iets van het eten alvast op tafel zetten. Je kunt de suikerpot en een melkkannetje op tafel zetten, zodat mensen snappen dat zo de koffie komt. Soms kun je garnering neerzetten of voor iedereen een glaasje water. Zorg dat je dit tien minuten vóór het eetmoment alvast gedaan hebt. De energie die je in deze voorbereiding stopt, krijg je meestal terug zoals je hem gaf.

Samen voorbereiden

Je kunt ook rituelen bedenken om mensen nog even te prikkelen. Bij de koffie moet iedereen een favoriet liedje noemen en eentje speel je altijd af. Dit doe je altijd als je werkt, waardoor je op dat moment ook iets herkenbaars doet. Hierdoor kun je uiteindelijk zelfs een Spotify muzieklijst maken, die je daarna ook weer vaker kunt gebruiken. Zijn de mensen erg ziek? Dan kun jij zelf natuurlijk ook altijd een liedje neuriën en vragen of de mensen het herkennen en mee willen neuriën of zingen.

Prikkelen

Een ander ritueel is een spelletje. Iets wat bewoners zelf kunnen doen, terwijl jij aan het koken bent of de spullen klaarzet. Je kunt wat ‘Pim pam pet’ vragen stellen, zoals ‘bedenk een stuk fruit met een A’. Door dat altijd weer opnieuw te doen, geef je juist ook structuur én weet je mensen te prikkelen. Onderzoek toont aan dat het prikkelen van het brein juist heel goed is. Het kost even wat energie om over een drempel te stappen, voor jou en de bewoners. Maar achteraf zijn het juist déze momenten – zeg maar, de momenten die wat extra moeite vergen – die je het meest bij zijn gebleven.

Buiten de lijntjes

Wees niet bang om eens per week af te wijken van de structuur. Probeer soms eens te verrassen. We weten dat bewoners daar moe van kunnen worden en we snappen dat het onrustig kan worden. Maar in het slechtste geval weet je dat het ‘gewone eten’ van morgen een stuk beter in de smaak valt. De reden om het wél te doen is omdat mensen daar soms juist enorm van genieten. Soms doen alsof er een echt luxe diner is, bijvoorbeeld. Neem een tafelkleed van thuis mee en nepkaarsjes, zet muziek aan en dim de verlichting. Of schijnt de zon? Drink dan de koffie eens buiten. Door een paar zaken anders te doen, kun je mensen juist ook even een confettimomentje geven.

Denk voor jezelf eens na: waar kun je rituelen inbouwen? En hoe kun je verrassen?

Onze laatste tips

 • Hoe houd je het koel in huis?

  De warme maand zijn er weer! In diverse huizen in de zorg, is het dan flink zweten geblazen. Hoe kunnen jij, je collega’s en de bewoners de dag zo goed mogelijk doorkomen?

 • Inspiratiekaart ‘Vochtrijk eten’

  Elke dag hetzelfde doen geeft routine en houvast. Maar kleine prikkelingen van de smaak kan letterlijk verfrissen. Een drankje versieren, anders serveren, is een makkelijke eerste stap.

 • Hoe blijf je professioneel als je het druk hebt?

  Om het hoofd koel te houden geeft gasttijger Susan tips om de cliënten meer water te laten drinken.

 • Geen stress, houd je hoofd koel

  Deze maand draait om ’t Hoofd koel houden bij Keukentijgers. Daarvoor staat voldoende drinken centraal o.a. Maar we staan ook stil bij deze figuurlijke betekenis van dit thema. Hoe behoud je jouw rust?

 • ‘Creatiespiraal’: Beslissen #7

  wens droom werkelijkheid waar maken creatiespiraal

  Sta op het kruispunt van denken en doen, kies een richting en ga ervoor zonder terug te kijken. Oefen met een dobbelsteenspel om te leren omgaan met je beslissingen en bij te sturen indien nodig.

Onze recepten

Vochtrijke spies of salade

Dat er vocht in een watermeloen zit is logisch. Je kan nooit, 1,5 liter vocht uit je eten halen, een beetje wel. Dus strooi extra chili op deze spies en zet een glas water ernaast.

Inspiratiekaart ‘Vochtrijk eten’

Elke dag hetzelfde doen geeft routine en houvast. Maar kleine prikkelingen van de smaak kan letterlijk verfrissen. Een drankje versieren, anders serveren, is een makkelijke eerste stap.

Liefdevol welkomstdrankje

Hoe ziet de huiscocktail van jullie organisatie eruit? Met ananas voor gastvrijheid. Denk er eens over! Het is een leuk welkomstdrankje voor nieuwe bewoners.

Krokante kikkererwten

Peulvruchten als snack? Deze kikkererwten zijn knapperig en ware smaakbommetjes. Ondertussen eet je wel een snack met meer voedingswaarde.

Inspiratiekaart ‘Ideetjes van de plank’

Elke dag hetzelfde doen geeft routine en houvast. Maar kleine prikkelingen van de smaak kan letterlijk verfrissen. Een drankje versieren, anders serveren, is een makkelijke eerste stap.

Gehakt- en bonenbal

Half half-om-half. Voor de helft gehakt en de andere helft bonen. Zo voedt je met plantaardige en dierlijke vetten. Verminder je de verzadigde vetten en verhoog je de vezels.

appeltaart in een pot

De makkelijkste 1-persoons appeltaart in een potje van de appelmoes bakken. Appels onderop, meel,suiker, snuf kaneel en het plakje boter bovenop bubbelt het voor elkaar.

Inspiratiekaart ‘Pimp je appelsap’

Elke dag hetzelfde doen geeft routine en houvast. Maar kleine prikkelingen van de smaak kan letterlijk verfrissen. Een drankje versieren, anders serveren, is een makkelijke eerste stap.

No-bake wortelcake

Ontbijtkoek wordt een lekkere verrassing met wortel en appelmoes. Zo creëer je een moment met fruit, wortel en noten. Toe maar, probeer het maar uit.

Knisperend appelwater

Neem een appel in gedachte. Zo een waar de dauw van de boomgaard nog op staat. Fris, zuur, sappig, vooral die eerste hap, waarbij het sap eruit barst. Ga nu door naar het recept.

× Whatsapp