Tips voor meer structuur aan tafel

Of je nu in een huis werkt waar mensen wonen die een vorm van dementie hebben gekregen, of VGZ of GGZ locatie, regelmaat wordt overal gewaardeerd. Hierbij enkele tips die jou ideeën kunnen geven om die regelmaat te versterken met rituelen, maar ook om er soms vanaf te wijken.

Nú even niet

De sfeer in een huis kan per dag anders zijn. Soms zijn bewoners door hun klachten wat gehumeurd geworden of moe. Dan heb je zo je best gedaan, zet je het op tafel en binnen 10 seconden vliegt het eerste commentaar al om je oren. Het ligt niet aan jou als gastvrouw, vrijwilliger of zorgprofessional. Het is een optelsom van verschillende zaken die er bij de bewoners gebeuren. Een veilig gevoel kan helpen om de kans op een succesvolle maaltijd te vergroten. Om bewoners een veilig gevoel te geven – waardoor de mogelijke felle reacties zoals angst, agressie of hallucineren minder voorkomen – wordt structuur erg aangeraden. Dit zie je vaak terug over de hele dag.

Rituelen toevoegen aan de maaltijd

Rituelen kennen we van gebeurtenissen zoals geboorte, trouwen en overlijden. Ze helpen om de overgang naar een nieuwe levensfase te maken. Deze kan je ook inzetten om de overgang van de dag naar de maaltijd duidelijk aan te geven. Tevens is een ritueel een mooie manier om de verbinding tussen mensen te bekrachtigen.

Signalen geven

Het meest herkenbare ritueel is het dekken van de tafel of iets van het eten alvast op tafel zetten. Je kunt de suikerpot en een melkkannetje op tafel zetten, zodat mensen snappen dat zo de koffie komt. Soms kun je garnering neerzetten of voor iedereen een glaasje water. Zorg dat je dit tien minuten vóór het eetmoment alvast gedaan hebt. De energie die je in deze voorbereiding stopt, krijg je meestal terug zoals je hem gaf.

Samen voorbereiden

Je kunt ook rituelen bedenken om mensen nog even te prikkelen. Bij de koffie moet iedereen een favoriet liedje noemen en eentje speel je altijd af. Dit doe je altijd als je werkt, waardoor je op dat moment ook iets herkenbaars doet. Hierdoor kun je uiteindelijk zelfs een Spotify muzieklijst maken, die je daarna ook weer vaker kunt gebruiken. Zijn de mensen erg ziek? Dan kun jij zelf natuurlijk ook altijd een liedje neuriën en vragen of de mensen het herkennen en mee willen neuriën of zingen.

Prikkelen

Een ander ritueel is een spelletje. Iets wat bewoners zelf kunnen doen, terwijl jij aan het koken bent of de spullen klaarzet. Je kunt wat ‘Pim pam pet’ vragen stellen, zoals ‘bedenk een stuk fruit met een A’. Door dat altijd weer opnieuw te doen, geef je juist ook structuur én weet je mensen te prikkelen. Onderzoek toont aan dat het prikkelen van het brein juist heel goed is. Het kost even wat energie om over een drempel te stappen, voor jou en de bewoners. Maar achteraf zijn het juist déze momenten – zeg maar, de momenten die wat extra moeite vergen – die je het meest bij zijn gebleven.

Buiten de lijntjes

Wees niet bang om eens per week af te wijken van de structuur. Probeer soms eens te verrassen. We weten dat bewoners daar moe van kunnen worden en we snappen dat het onrustig kan worden. Maar in het slechtste geval weet je dat het ‘gewone eten’ van morgen een stuk beter in de smaak valt. De reden om het wél te doen is omdat mensen daar soms juist enorm van genieten. Soms doen alsof er een echt luxe diner is, bijvoorbeeld. Neem een tafelkleed van thuis mee en nepkaarsjes, zet muziek aan en dim de verlichting. Of schijnt de zon? Drink dan de koffie eens buiten. Door een paar zaken anders te doen, kun je mensen juist ook even een confettimomentje geven.

Denk voor jezelf eens na: waar kun je rituelen inbouwen? En hoe kun je verrassen?

Onze recepten

Walnoten-champignon-paté

Oke, niet echt paté op basis van lever, maar op basis van walnoten en champignons. Dus meer een soort smeersel. Zo haal stiekem je dat handje noten op een dag wel.

Tartelette van havermout en pitten

Een krokante en vooral voedzame bodem voor onder een klodder kwark, Skyr of desnoods alleen een toef slagroom. Garneer het wel met fruit van het seizoen.

Kaas-pitten-cracker

Zin in iets hartigs? Dan zijn deze kaas-pitten-crackers wat voor jou Simpel, zo klaar en je kunt er ook mee variëren.

Arretjescake 3.0

In een kookboekje van Calvé stond de stripheld Arretje Nof Nof ooit centraal. Hier een nieuwe versie van de Arretjes cake, met minder verzadigde vetten en no-bake.

Abrikozenjam zonder suiker

Gedroogde abrikozen kan je altijd op de plank hebben liggen. Als zoete traktatie tussendoor of verwerkt als deze jam. Smaakvol op een cracker of in de yoghurt.

Kopje cacao

De meest romige chocolademelk maak je door wat stukjes chocolade op te lossen in volle melk. Vroeger dronk men vaak chocolademelk gemaakt van cacaopoeder. Probeer dat ook eens.

Aardappelpuree met kruidenolie

Van oudsher zijn we gewend de aardappelpuree smeuïg te maken met boter en melk. De gezondheid en de planeet vragen om deze nieuwe versie.

Aardappelsoep met gerookte forel

Aardappels heb je altijd wel in huis. De gerookte forel maakt het net iets spannender en voegt vette vis gemakkelijk toe aan het menu.

1-2-3 vis gratin

Vooral snel, gemakkelijk en dan ook nog voedzaam. Wanneer je de vis in de vriezer hebt liggen, naast de prei, dan staat dit zo op tafel.

Linzenfrittata met zalm

Frittata, zo’n dikke omelet met aardappel kan echt een puinhoop worden met omkeren en daarna nog netjes in porties serveren. Grrr, dan zijn deze in muffinvormpjes een uitkomst.

Ontvang elke maand inspiratie per mail!

Onze abonnees helpen we elke maand op het gebied van producten, recepten, voedingskennis, sfeer en presentatie. Altijd praktisch, eenvoudig en leuk. Meld je aan en krijg elke maand gratis een sneak preview.

Ja hoor, je aanmelding is verstuurd! Je krijgt nu van ons een mail waarin we je vragen om je mailadres te bevestigen.

× Whatsapp