Tips om te besparen op het voedingsbudget in de zorg

In het vorige artikel schreven we over het budget per persoon per dag. Het is altijd leuk om te besparen, zodat je extra geld over houdt voor andere zaken. Tijd om je enkele tips te geven!

1. Denk vooruit

Plannen levert je echt veel op. Als jullie zo min mogelijk last minute kopen, weet je dat je in de basis het al goed doet. Laat dan ook goed op jullie werk zien wát er gegeten moet worden, zodat je die planning ook aanhoudt. Daar zien we het soms ook nog niet helemaal goed gaan, waardoor er nog zaken worden weggegooid. Schrijf wat je met een bakje hummus gaat doen. Dag 1 op een wrap, dag 2 op een toastje met paprika en dan 3 geef je de tip om de hummus die nog over is op te maken op de boterham. Zo voorkom je restjes die je weggooit.

2. Kies ook voor ingevroren fruit en groente

In het seizoen is het fruit vaak goedkoop. Maak hier gebruik van en vries hiervan wat in. Zo kan je ook 1+1 aanbiedingen gebruiken. 1 bak aardbeien op brood en 1 bak aardbeien schoonmaken en in stukjes invriezen.
Zo heb je altijd wat ingevroren fruit & groente liggen. Dat zorgt ervoor dat je flexibel kan zijn als iets niet geleverd is. Ook kun je hiermee goedkoop toch aan vitaminen komen en iemand laten genieten tussendoor. Stouw niet de hele vriezer vol, maak 1 bak voor smoothie-fruit en houd het overzicht op zakken groenten. Zet bewust 1 keer per maand een soort restjesdag op het menu, zodat je wat uit de vriezer kan pakken.

3. Kook niet te veel

Uit vorm van gastvrijheid, kook je gemakkelijk te veel. Kijk wat je op het laatste moment nog zou kunnen snijden, zoals wat tomaatjes naast de maaltijd, om een maaltijd te verrijken als het toch net iets te weinig was. Ouderen eten vaak maar de helft van wat jij en ik eten.
Houd een week bij wat de bewoners werkelijk eten. 50 gram pasta of is 30 gram genoeg? 1 Kg aardappelen voor in de stamppot voor 4 of 6 bewoners? Pas hiermee je bestellingen aan.

4. Kies minder voor vlees en vis

Als je kijkt wat de boodschappen zo duur maakt, is dat eigenlijk vlees en vis. Dat zijn de duurste voedingsproducten. Dus een pasta zonder vlees elke week of een rijstgerecht met curry zonder vlees zijn mooie besparingsmanieren. Ook nog eens ideaal voor het milieu en de natuur.
Half-om-half kan ook, half gehakt en de helft bonen in de gehaktbal, pastasaus met half gehakt en helft linzen. Je verhoogt de voedingswaarde, mensen proeven het vaak niet eens en je kosten dalen.

5. Kies vaker voor peulvruchten

Deze maand draait het bij ons om ‘je eigen boontjes doppen’. Het Voedingscentrum beveelt aan dat we 1 x in de week peulvruchten zouden moeten eten. Het zit vol met eiwitten, ijzer en vitamine B1, maar is ook nog eens heel goedkoop! Op de dag dat je voor bonen of erwten kiest, hoef je geen vlees meer te eten. Nederlanders eten dit maar eens in de drie weken.

Het voordeel van peulvruchten in blik is dat je ze altijd op de plank kan hebben liggen, ze zijn snel klaar en voeden fantastisch.

Onze laatste tips

  • Inspiratiekaart ‘Pimp je appelsap’

    pimp je appelsap mocktail

    Elke dag hetzelfde doen geeft routine en houvast. Maar kleine prikkelingen van de smaak kan letterlijk verfrissen. Een drankje versieren, anders serveren, is een makkelijke eerste stap.

  • ‘Creatiespiraal’: Onderzoeken #5

    wens droom werkelijkheid waar maken creatiespiraal

    Je gaat op zoek naar ideeën, mensen, en andere dingen die je kunnen helpen om je droom waar te maken.

  • Nudging in de zorg voor meer fruit

    Geef bewoners van een zorgorganisatie een duwtje in de goede richting, dat is waar het bij nudging om gaat. Hoe kun je dat in deze Fris & fruitige maand doen?

  • Meer zin in eten met de juiste verlichting!

    meer zin in eten met de juiste verlichting

    Geef bewoners van een zorgorganisatie een duwtje in de goede richting, dat is waar het bij nudging om gaat. Hoe kun je dat in deze Fris & fruitige maand doen?

  • Dat ruikt heerlijk

    Waar loopt bij jou het water van in de mond? Tijd om eens aan de slag te gaan met geur van lekker eten in de langdurige zorg!

  • Zorg & Food 2024 zit er op!

    Wat hebben we genoten van Zorg & Food 2024! Het zit er op. Alle bekende en nieuwe gezichten, de lol om de appelsnijder, de pollepel en meer!

We helpen je graag bij jouw ontwikkeling als Keukentijger. Met een abonnement gaan we zelfs nog een stap verder. Zo is het mogelijk om een Keukentijger-werkmap te ontvangen. Speciaal voor onze Keukentijgers die het fijn vinden om alle informatie op papier bij de hand te hebben. Wil je daar meer informatie over? Stuur ons dan een bericht en vanaf komende maand lees jij op papier met ons mee. Vanzelfsprekend kun je ook digitaal met onze formulieren aan de slag. Er is zelfs een apart onderdeel in de 5-minuten-training van de maand waarin je bestanden kunt uploaden.

Onze recepten

Inspiratiekaart ‘Pimp je appelsap’

Elke dag hetzelfde doen geeft routine en houvast. Maar kleine prikkelingen van de smaak kan letterlijk verfrissen. Een drankje versieren, anders serveren, is een makkelijke eerste stap.

Appeltaart in pot

Gecomprimeerde melk, hüttenkäse dus, levert meer voeding per hap. In eierkoek zit minder eiwit dan we denken,maar is zeker wel vetarm. Laat de bewoners maar gewoon genieten.

No-bake wortelcake

Ontbijtkoek wordt een lekkere verrassing met wortel en appelmoes.
Waarom zou je het doen? Zo creëer je een moment met fruit, wortel en noten. Toe maar, probeer het maar uit.

Knisperend appelwater

Neem een appel in gedachte. Zo een waar de dauw van de boomgaard nog op staat. Fris, zuur, sappig, vooral die eerste hap, waarbij het sap eruit barst. Ga nu door naar het recept.

Eierkoek met hüttenkäse

Gecomprimeerde melk, hüttenkäse dus, levert meer voeding per hap. In eierkoek zit minder eiwit dan we denken,maar is zeker wel vetarm. Laat de bewoners maar gewoon genieten.

Inspiratiekaart ‘Nagerecht’

We gaan voor 7 eetmomenten op de dag. Eentje die bij de doelgroep écht niet mag ontbreken is de zuivel na het avondeten. Een verwennerij én het draagt bij aan sterkere spieren.

Omelet rol

Wat is er mis met een ei als vleesvervanger? Met een omelet uit de oven kan je even weg kan lopen en je kan er meer tegelijk bakken. Als lunch, snack of diner.

Gebakken peren-pindakaas-havermout

Huh, peren met pindakaas meebakken in je havermout? Geen standaard combinatie, maar een die verrassend lekker door eet. Zoetje van de rozijnen doet het hem.

Koffiesmoothie

Dan maar alles in de blender. Nadruk ligt bij deze smoothie op onverzadigde vetten en vezels. De koffie geeft een extra kickstart. Ook iets voor jou?

Broccolisoep gebonden met havermout

Soep op basis van gepureerde groenten kan je op een mooie manier binden met havermout. Je voegt voedingswaarde toe en verdikt de soep.

× Whatsapp