Jou helpen groeien

Een artikel over… de persoonlijke ontwikkeling van jou als gastvrouw, (woon)begeleider of in elk geval diegene die zich bezighoudt met het eten & drinken binnen jouw zorgorganisatie. Even los van hoe jouw functie precies heet. Jouw persoonlijke ontwikkeling verloopt langs de lijnen van kennis, kunde en betrokkenheid. Ze hebben met elkaar te maken; het een kan niet zonder het ander. Maar wat bedoelen we daar nu precies mee? En hoe groei jij door van keukenwelp naar Keukentijger?

Kennis zit in het hoofd

Kennis gaat over wat je weet of wat je kent. Neem als voorbeeld jouw kennis over voeding. Weet je wat eiwitten of koolhydraten voor je lichaam betekenen? En meer specifiek natuurlijk, wat betekenen ze voor je bewoners? Oftewel hoe kunnen eiwitten eraan bijdragen om sneller te herstellen, sterker te zijn of misschien zelfs klachten te voorkomen? Om die vraag te beantwoorden heb je kennis van voeding nodig. Geen taaie kost maar praktische voorbeelden van hoe je een en ander in je werk kunt tegenkomen. Persoonlijke vragen die jij jezelf kunt stellen om in kennis door te groeien als Keukentijger:

  • Wat weet en ken je al op het gebied van jouw functie?
  • Wat zou je daar nog meer over willen weten of leren?
  • Hoe kun je dat aanpakken om die kennis te vergaren?

En niet onbelangrijk…

  • Hoe zorg je ervoor dat je jouw kennis deelt?
  • Of, hoe krijg je op een slimme manier toegang tot de kennis van anderen?

Kunde zit in de handen

Het bereiden en serveren van eten en drinken is een prima voorbeeld om het verschil tussen kennis en kunde te beschrijven. Een uitgeschreven recept en bijbehorende bereidingswijze heeft te maken met kennis. Die kun je eenvoudig lezen en tot je nemen. Maar je zult al snel tot de ontdekking komen dat die eerste keer bereiden met horten en stoten gaat. Jouw handigheid en snelheid van handelen, heeft te maken met “kunde”. Je zult merken dat het elke keer net even makkelijker gaat als de keer daar voor. Oefening baart kunst… Persoonlijke vragen die jij jezelf kunt stellen om in kunde door te groeien als Keukentijger:

  • Wat gaat voor jou makkelijk in je werk?
  • Waar zou je nog wat sneller of beter in willen worden?
  • Hoe en wanneer kun je daarmee oefenen?
  • Wie kan je daarbij helpen, bv. door je praktische tips te geven tijdens het werk?

Betrokkenheid zit in het hart

Natuurlijk heb je als Keukentijger het mooiste beroep van Nederland. Jouw werk is jouw passie. Toch zullen er ook zaken zijn die je minder leuk vindt. Dat hebben we allemaal. En misschien herken je het wel dat dit nu juist hetgeen is wat je moeilijk ontwikkelt. Het tegenovergestelde geldt overigens ook: in datgene wat je leuk vindt, ontwikkel jij je buitengewoon snel. Persoonlijke vragen die jij jezelf kunt stellen om door te groeien als Keukentijger:

  • Waar krijg je energie van in je werk en waar loop je op leeg?
  • Wat is het precies waardoor je er energie van krijgt? Wat zijn de redenen?
  • En dan natuurlijk ook, waardoor loop je erop leeg? Hoe komt dat precies?
  • Hoe kun je de minder leuke dingen van je werk wat aangenamer maken?
  • Wie kan je daarbij helpen?

We gaan er als Keukentijger-team voor om je te helpen meer waardering te krijgen en te ontvangen voor eten & drinken in de zorg. Eigenlijk zijn de antwoorden op de vragen hierboven het fundament onder je eigen, persoonlijke ontwikkeling. Daarom hebben we een eigen Keukentijgers ontwikkelportaal. Als je wilt, krijg je feedback op je persoonlijk plan en koppelen we je aan Keukentijgers die je verder op weg kunnen helpen. Natuurlijk gaan ook onze recepten, artikelen ideeën en events je daar verder bij helpen. Kijk maar eens naar het Keukentijger abonnement.

Roel Venninckx

Roel Venninckx

Ontwikkeltijger

Ik ben al een tijd actief in de zorg en hospitality. Mijn rol is voornamelijk om mensen te “helpen groeien” met inspirerende ontwikkeltrajecten. Ik ben betrokken bij workshops, e-learning tot trainingen “on the job”. Ik merk dat het werk in de afdelingskeuken er vaak bij komt en dat jullie in het diepe worden gegooid. Lees verder

Onze recepten

Fast pindakaaskoekje

Met 3 ingrediënten binnen 15 minuten koek op tafel. Vind je het koekje niet spannend genoeg? Doe er gerust twee theelepel sambal erbij of leg er stukjes chocolade op.

Stoofschotel met ontbijtkoek

Door de stoofschotel af te dekken met plakjes ontbijtkoek droogt het vlees dat bovendrijft niet uit. Met de ontbijtkoek bindt je de saus en voeg je vezels toe.

Inspiratiekaart ‘Gezonder koekje erbij?’

Soms is het goed om het jezelf niet te moeilijk te maken. Om een keer wat makkelijks op tafel te zetten is helemaal niet erg. Begin eens met een ovenschotel!

Inspiratiekaart ‘Koken met gemak’

Soms is het goed om het jezelf niet te moeilijk te maken. Om een keer wat makkelijks op tafel te zetten is helemaal niet erg. Begin eens met een ovenschotel!

Stauf met pruimen

Stoof schrijf je natuurlijk niet met “au” maar deze variatie met aubergine wel. Klassieke smaken van stoofvlees met pruimen. Alleen nu nog de rode kool en aardappelen bij.

Zalm Bonne Femme

Smaakvol eenpansgerecht met gerookte zalm met kleurrijke doperwten en wortelen, het zoet-zuur van zilveruitjes en gevuld met linzen en aardappelen.

Visvrije tonijnsalade

Visvrije tonijn klinkt dus echt raar. Eigenlijk ro niet zo heel gek, want tonijn uit blik is een droge korrelige structuur met milde vissmaak, niet zo heel moeilijk na te maken. Dus waarom niet?

Muhamarra makreel soep

OMG! Omega soep, met als basis muhamarra. Ook wel bekend als Syrisch smeersel op basis van rode paprika en walnoten. Kan natuurlijk ook zonder vis!

Inspiratiekaart ‘Ideeën voor het menu’

Hoe komt bij jullie het menu tot stand en hoe kan je het beter maken? De inspiratiekaart geeft hier genoeg ideeën voor.

Mislukte makreelkoekjes

Mislukt, ja dat wekt eerder de aandacht. Het recept had ook ” Misschien makreel koekjes” kunnen heten”. Soms lukt het, soms niet.