In ons abonnement...

Heb je onze andere inspiratiekaarten eigenlijk als eens bekeken?

Inspiratiekaart ‘Zaden’

In een eetlepel zaden en pitten zit veel voedingskracht in de vorm van gezonde vetten (en omega-3 vetzuren), eiwitten en vezels. Ook geven ze smaak, decoratie en knapperigheid aan het gerecht, wat de positieve ervaring van het eten verstrekt. Lees verder hoe je dit kunt doen:

Granola

Granola is gemaakt van haver, noten en zoetstoffen. Naast toevoeging aan je zuivel bij het ontbijt of dessert kan het ook als snack op zichzelf gegeten worden. Het wordt beschouwd als een gezonde optie vanwege de hoge vezel- en eiwitgehalte. Maak op de afdeling eens je eigen granola mix: 3 kopjes havervlokken, 1 kopje gemengde noten (bijvoorbeeld walnoten, hazelnoten, amandelen), 1/2 kopje gesneden kokosolie / boter, 1/2 kopje honing, snufje zout en 1 tl kaneel. Meng de ingrediënten en bak ze 20 min op 180 graden in de oven. Roer af en toe om verbranden te voorkomen. Laat afkoelen en voeg eventueel gedroogd fruit toe, zoals rozijnen of cranberry’s.
Hoe ziet jullie mix eruit?

Op en in brood

Bruin of witbrood, dat is vaak de keus. De beste keus is natuurlijk volkoren brood. Kies daarbij ook eens voor brood met maanzaad, sesamzaad of lijnzaad. Het levert iets smaak en textuur, maar voegt net iets meer variatie in mineralen en voedingswaarde .

Salade

Zonnebloempitten en pompoenpitten kun je rauw of iets gebruineerd op een salade doen. Beide zijn een goede bron van eiwitten. Om de zaden knapperig te maken en de geur los te laten komen, kan je de noten even in een droge koekenpan goudbruin laten worden. Heb je meteen de kooktechniek bruineren geleerd.

Repen, toast crackers en koeken

Kies producten waar zaden en pitten inzitten. Producten zoals sesamtoast en lijnzaadcrackers kosten meestal niet veel meer en zijn gewoon lekker..

Uit de bocht vliegen met smoothies, soepen en dessert

Voor een “next level” : Bestel een pak lijnzaad (1,99 euro) en verwerk die door de soepen en smoothies. Met de iets duurdere chipzaad, kan je spannende en vooral makkelijk pudding maken. Meng 1 eetlepel chiazaad met 4 eetlepels melk, wat vanillesuiker of andere zoetstof. Laat dit 30 minuten staan en klaar. Bedenk dat je bij het eten van zaden en pitten, goed dient te drinken. Door een plotselinge toevoeging van extra vezels aan het menu kan er in eerste instantie verstopping ontstaan.

Onze laatste tips

 • Horecava Care & Cure symposium

  Care & Cure symposium Horecava 9 januari 2024 ging over Changing the Game. Lucien Engelen, Barbara Kerstens, Tommy en Corné inspireerden vanuit verschillende perspectieven.

 • Fris & fruitig de dag door

  Als zorgprofessional wordt er veel van je verwacht. Er ontbreekt soms overdracht tussen verschillende functies. Hoe blijf je energiek, of beter gezegd ‘Fris & Fruitig’?

 • Voluit leven door de bewoners

  In deze maand is het thema ‘Meer noten op je zang hebben’. Dus ook, het spreekwoord komt aan bod. Hoe is het gesteld met jouw ambitie? En voor de bewoners?

 • Je thuis voelen op je werk in de zorg

  Het thema ‘Als een vis in het water’ gaat over vis eten, maar ook over jou als medewerker in de zorg. Hoe voel jij je thuis? En ook, hoe kun je je collega’s thuis laten voelen?

 • Keukenpraat over borden

  Het is alom bekend dat er met name in de ouderenzorg veel ondervoeding is. Maar wellicht dat het servies uitkomst kan bieden om mensen meer te laten eten.

Onze recepten

Inspiratiekaart ‘Pimp je appelsap’

Elke dag hetzelfde doen geeft routine en houvast. Maar kleine prikkelingen van de smaak kan letterlijk verfrissen. Een drankje versieren, anders serveren, is een makkelijke eerste stap.

Appeltaart in pot

Gecomprimeerde melk, hüttenkäse dus, levert meer voeding per hap. In eierkoek zit minder eiwit dan we denken,maar is zeker wel vetarm. Laat de bewoners maar gewoon genieten.

No-bake wortelcake

Ontbijtkoek wordt een lekkere verrassing met wortel en appelmoes. Zo creëer je een moment met fruit, wortel en noten. Toe maar, probeer het maar uit.

Knisperend appelwater

Neem een appel in gedachte. Zo een waar de dauw van de boomgaard nog op staat. Fris, zuur, sappig, vooral die eerste hap, waarbij het sap eruit barst. Ga nu door naar het recept.

Eierkoek met hüttenkäse

Gecomprimeerde melk, hüttenkäse dus, levert meer voeding per hap. In eierkoek zit minder eiwit dan we denken,maar is zeker wel vetarm. Laat de bewoners maar gewoon genieten.

Inspiratiekaart ‘Nagerecht’

We gaan voor 7 eetmomenten op de dag. Eentje die bij de doelgroep écht niet mag ontbreken is de zuivel na het avondeten. Een verwennerij én het draagt bij aan sterkere spieren.

Omelet rol

Wat is er mis met een ei als vleesvervanger? Met een omelet uit de oven kan je even weg kan lopen en je kan er meer tegelijk bakken. Als lunch, snack of diner.

Gebakken peren-pindakaas-havermout

Huh, peren met pindakaas meebakken in je havermout? Geen standaard combinatie, maar een die verrassend lekker door eet. Zoetje van de rozijnen doet het hem.

Koffiesmoothie

Dan maar alles in de blender. Nadruk ligt bij deze smoothie op onverzadigde vetten en vezels. De koffie geeft een extra kickstart. Ook iets voor jou?

Broccolisoep gebonden met havermout

Soep op basis van gepureerde groenten kan je op een mooie manier binden met havermout. Je voegt voedingswaarde toe en verdikt de soep.

× Whatsapp