Ongewenst seksueel gedrag in de zorg

Deze maand draait het om noten en ambities. Helaas komen er soms ook negatieve momenten op de werkvloer voor. Het kan zijn dat je ongewenste seksuele aandacht krijgt van een bewoner. We hebben het er graag met je over.

Door de ziekte die bewoners hebben, kan het zijn dat het gedrag verandert. Daardoor kunnen mensen meer opmerkingen maken zoals ‘jij mag mijn billen wel even wassen hoor’, een klap op je billen geven, je (te) lang bekijken of een erectie hebben in de woonkamer. Dat mensen seksuele verlangens hebben, is niet vreemd. Of je nu ziek bent of niet. Door de ziekte kan het wel zijn, dat het nu anders is geworden. Dat kan vervelend zijn en voor jou niet acceptabel. Probeer er allereerst zo luchtig mogelijk mee om te gaan en onthoud dat het meestal komt door de ziekte die iemand heeft. Kijk waar het vandaan komt. Wil iemand in het algemeen aandacht misschien?

Jouw grens is de grens

Bedenk voor jezelf wat de grens is. Gaat iemand daar echt overheen? Zeg op ooghoogte van de bewoner in de ik-vorm dat je dit niet wilt. ‘Ik wil niet dat u aan mijn billen zit, meneer Jansen’. Waarschijnlijk gaat hij niet meteen reageren. Herhaal het dan nog een keer. Maak het concreet en zeg niet alleen ‘niet doen’.

Bespreek het met een collega

Is een cliënt de grens overgegaan? Was het voor jou seksueel onaanvaardbaar gedrag? Vertel aan een collega wat er gebeurd is. Ook al vind je het misschien niet heel groots, als jij er moeite mee hebt, is het belangrijk om het meteen te delen. Mensen die werken in de zorg kunnen zaken weleens gemakkelijk wegwuiven, terwijl het toch een gevoel blijft dat niet klopt. De collega spreekt wellicht de bewoner ook nog aan. Jij of je collega kan het daarna aangeven aan de vertrouwenspersoon of de leidinggevende. Zo kan het verder opgepakt worden.

Spreek in een teamoverleg over ongewenste seksuele aandacht met verschillende casussen

Jij hebt moeite met meneer Jansen. Iemand anders kan er misschien niet tegen dat ze zo bekeken wordt door meneer Bos. Dat lach jij bijvoorbeeld altijd weg of is je nooit opgevallen. Volgens Zorg voor Beter had een derde van de MBO-verpleegkundigen ongewenste seksuele aandacht in de zorg in 2021. Het komt heel veel voor dus!
Door er openlijk over te praten, leert iedereen hoe anderen reageren op het gedrag. Wellicht zijn er ideeën in de groep waar iedereen weer wat aan heeft. Ook kun je proberen dat een andere collega vooral meneer Jansen helpt. En als jij werkt, focus je wat meer op meneer Bos.

Op Internet zijn veel waardevolle artikelen over dit onderwerp te vinden. Je bent zeker niet de enige, mocht je hiermee te maken hebben. Kijk bij Nursing en bij Zorg voor beter bijvoorbeeld voor extra informatie.

https://www.zorgvoorbeter.nl/seksualiteit/zorg/grensoverschrijdend-gedrag-ouderen
https://www.nursing.nl/hoe-spreek-je-je-patient-aan-op-seksueel-overschrijdend-gedrag/

Onze recepten

Walnoten-champignon-paté

Oke, niet echt paté op basis van lever, maar op basis van walnoten en champignons. Dus meer een soort smeersel. Zo haal stiekem je dat handje noten op een dag wel.

Tartelette van havermout en pitten

Een krokante en vooral voedzame bodem voor onder een klodder kwark, Skyr of desnoods alleen een toef slagroom. Garneer het wel met fruit van het seizoen.

Kaas-pitten-cracker

Zin in iets hartigs? Dan zijn deze kaas-pitten-crackers wat voor jou Simpel, zo klaar en je kunt er ook mee variëren.

Arretjescake 3.0

In een kookboekje van Calvé stond de stripheld Arretje Nof Nof ooit centraal. Hier een nieuwe versie van de Arretjes cake, met minder verzadigde vetten en no-bake.

Abrikozenjam zonder suiker

Gedroogde abrikozen kan je altijd op de plank hebben liggen. Als zoete traktatie tussendoor of verwerkt als deze jam. Smaakvol op een cracker of in de yoghurt.

Kopje cacao

De meest romige chocolademelk maak je door wat stukjes chocolade op te lossen in volle melk. Vroeger dronk men vaak chocolademelk gemaakt van cacaopoeder. Probeer dat ook eens.

Aardappelpuree met kruidenolie

Van oudsher zijn we gewend de aardappelpuree smeuïg te maken met boter en melk. De gezondheid en de planeet vragen om deze nieuwe versie.

Aardappelsoep met gerookte forel

Aardappels heb je altijd wel in huis. De gerookte forel maakt het net iets spannender en voegt vette vis gemakkelijk toe aan het menu.

1-2-3 vis gratin

Vooral snel, gemakkelijk en dan ook nog voedzaam. Wanneer je de vis in de vriezer hebt liggen, naast de prei, dan staat dit zo op tafel.

Linzenfrittata met zalm

Frittata, zo’n dikke omelet met aardappel kan echt een puinhoop worden met omkeren en daarna nog netjes in porties serveren. Grrr, dan zijn deze in muffinvormpjes een uitkomst.

Ontvang elke maand inspiratie per mail!

Onze abonnees helpen we elke maand op het gebied van producten, recepten, voedingskennis, sfeer en presentatie. Altijd praktisch, eenvoudig en leuk. Meld je aan en krijg elke maand gratis een sneak preview.

Ja hoor, je aanmelding is verstuurd! Je krijgt nu van ons een mail waarin we je vragen om je mailadres te bevestigen.

× Whatsapp