Omgaan met budget in de zorg

In de zorg is, net zoals waarschijnlijk thuis, een maximum budget wat uitgegeven kan worden aan eten en drinken. Vaak wordt dit per dag berekend: ‘7 euro exclusief tussendoortjes’. Of ’13 euro inclusief arbeid’. De aantallen verschillen dus flink per organisatie, maar als je een getal hoort, vraag dan meteen even door wat er wel of niet in zit, zodat je er een gevoel bij hebt.

Wat kost het bij mij thuis?

Tja, je kunt zo gek doen als je wilt. Het ene huishouden besteedt meer aan eten dan de andere. Maar als je met z’n vieren thuis eet, redden de meesten het gemakkelijk voor 36,- per dag, dus x 7 = 252,- per week. En daar zit al meteen een interessante constatering. We berekenen het voor mensen thuis eigenlijk altijd per huishouden. Daar benoem je het niet per persoon. Heb jij thuis een budget per persoon per dag? In de zorg wordt altijd per persoon per dag uitgerekend. Dat maakt het in ene best lastig om daar gevoel bij te krijgen.

In de berekening bij jou thuis (36,-), gaan we dus omgerekend uit van 9,- per persoon per dag. Hoe klinkt dat? Dat lijkt misschien weinig. Maar bedenk eens wat je dan kunt eten. Als je met z’n vieren bent – en dus 36,- euro hebt, kun je bijvoorbeeld dit kopen: brood, boter, kaas, jam, crackers, melk, koekjes, appels. En als avondgerecht rijst, prei, paprika, taugé, kip, pinda’s, kruiden, eieren. Ook heb je dan nog budget voor een nagerecht en drinken zoals koffie & thee tussendoor. Dat is super veel! 

Sparen

In bovenstaand voorbeeld kocht je een hele pot jam. Dus heb je de volgende dag opnieuw budget voor een pot jam. Zonder dat ik je ken, heb ik zomaar het gevoel dat je die pot niet op krijgt. En kun je er vanuit gaan dat je niet in een dag een pakje boter en een pakje koekjes als gezin op maakt of 10 eieren eet. Met €9,- per dag heb je dus ook nog eens lekkers voor de dagen er na. De dag er na heb je alleen een brood nodig, als je met ontbijt/lunch brood zou eten. En heb je ruimte om andere zaken erbij te kopen, of te sparen voor een luxere maaltijd voor in het weekend.

In de praktijk

In het volgende artikel vind je tips die je meteen in de praktijk kan brengen.

Besparen is leuk. Probeer het eens en zie hoe jij extra budget over kunt houden voor andere zaken.

Onze laatste tips

 • Informatiekaarten

  Elke maand maken 4 verschillende soorten informatiekaarten. Die kaarten vind je samen met de kennisquizes in onze maandelijkse e-learningmodule.

 • Iets voor zoete koek aannemen

  Begrijpelijk dat er veel regels zijn, want we moeten op een verstandige manier met bewoners met een zwakke gezondheid omgaan. Toch zijn we in Nederland vergeten om in het systeem écht stil te staan bij welzijn.

 • Minder verspillen in de zorg

  Verspilling in zorg

  De directie spreekt vaak over duurzaamheid. Een van de elementen daarvan is het verminderen van verspilling. Hierbij enkele tips!

 • Inspiratiekaart ‘Gezonder koekje erbij’

  Zeg je koek, dan weet je dat je suikers binnenkrijgt. Suikervrije koeken, kan dat? En nog belangrijker, is dat lekker?

 • Herinneringen ophalen

  Eten en drinken kan herinneringen oproepen. Ook mensen met dementie kunnen door de smaken denken aan iets wat ze eerder hebben beleefd.

We helpen je graag bij jouw ontwikkeling als Keukentijger. Met een abonnement gaan we zelfs nog een stap verder. Zo is het mogelijk om een Keukentijger-werkmap te ontvangen. Speciaal voor onze Keukentijgers die het fijn vinden om alle informatie op papier bij de hand te hebben. Wil je daar meer informatie over? Stuur ons dan een bericht en vanaf komende maand lees jij op papier met ons mee. Vanzelfsprekend kun je ook digitaal met onze formulieren aan de slag. Er is zelfs een apart onderdeel in de 5-minuten-training van de maand waarin je bestanden kunt uploaden.

Onze recepten

Inspiratiekaart ‘Pimp je appelsap’

Elke dag hetzelfde doen geeft routine en houvast. Maar kleine prikkelingen van de smaak kan letterlijk verfrissen. Een drankje versieren, anders serveren, is een makkelijke eerste stap.

Appeltaart in pot

Gecomprimeerde melk, hüttenkäse dus, levert meer voeding per hap. In eierkoek zit minder eiwit dan we denken,maar is zeker wel vetarm. Laat de bewoners maar gewoon genieten.

No-bake wortelcake

Ontbijtkoek wordt een lekkere verrassing met wortel en appelmoes. Zo creëer je een moment met fruit, wortel en noten. Toe maar, probeer het maar uit.

Knisperend appelwater

Neem een appel in gedachte. Zo een waar de dauw van de boomgaard nog op staat. Fris, zuur, sappig, vooral die eerste hap, waarbij het sap eruit barst. Ga nu door naar het recept.

Eierkoek met hüttenkäse

Gecomprimeerde melk, hüttenkäse dus, levert meer voeding per hap. In eierkoek zit minder eiwit dan we denken,maar is zeker wel vetarm. Laat de bewoners maar gewoon genieten.

Inspiratiekaart ‘Nagerecht’

We gaan voor 7 eetmomenten op de dag. Eentje die bij de doelgroep écht niet mag ontbreken is de zuivel na het avondeten. Een verwennerij én het draagt bij aan sterkere spieren.

Omelet rol

Wat is er mis met een ei als vleesvervanger? Met een omelet uit de oven kan je even weg kan lopen en je kan er meer tegelijk bakken. Als lunch, snack of diner.

Gebakken peren-pindakaas-havermout

Huh, peren met pindakaas meebakken in je havermout? Geen standaard combinatie, maar een die verrassend lekker door eet. Zoetje van de rozijnen doet het hem.

Koffiesmoothie

Dan maar alles in de blender. Nadruk ligt bij deze smoothie op onverzadigde vetten en vezels. De koffie geeft een extra kickstart. Ook iets voor jou?

Broccolisoep gebonden met havermout

Soep op basis van gepureerde groenten kan je op een mooie manier binden met havermout. Je voegt voedingswaarde toe en verdikt de soep.

× Whatsapp