Niet alles is appeltje eitje – Geldpraat
Of je nu het Jeugdjournaal bekijkt, een nieuws-app op je telefoon leest of het journaal, de energiekosten en dat alles duurder wordt, staat elke dag wel op het programma. Spannende tijden dus! Kijk je goed naar je collega’s hoe het écht met hen gaat?
#geencollegaindekou
Maurice van den Bosch, directeur van een Amsterdams ziekenhuis startte onlangs de actie #geencollegaindekou. Medisch specialisten en andere collega’s kunnen 5000 euro geven. Dit wordt gegeven aan de 5 tot 10% van de zorgmedewerkers die grote problemen hebben om de rekeningen te betalen. Er hebben veel mensen op gereageerd, via #geencollegaindekou. Met zo’n actie zie je weer hoe veel lieve mensen er in Nederland wonen.
Herken je collega
Wil je je collega helpen die problemen heeft? Diegene gaat vast niet tijdens de pauze zeggen dat er een dreigbrief op de mat lag met het bericht dat het water wordt afgesloten. Een paar zaken die kunnen opvallen: in plaats van lunchen gaat diegene even een rondje buiten lopen, je collega maakt graag overuren, je merkt dat er na het weekend eigenlijk nooit iets wordt verteld, je ziet dat je collega een korter lontje heeft, doet niet mee met verjaardagscadeautjes of uitjes waar je iets aan moet meebetalen. Ook kan het zijn dat diegene soms even een uurtje naar huis moet (er staat een deurwaarder voor de deur) of wat eerder weg moet voor ‘een tandartsafspraak’. Het kan zijn dat iemand minder gefocust is en meer foutjes maakt.
Het kan iedereen overkomen
Jong, oud, gelukkig getrouwd, in relatieproblemen. Iedereen kan moeite hebben om de rekeningen te betalen. In het leven gebeurt er tenslotte van alles waardoor deze situatie kan ontstaan. Door corona en doordat de prijzen nu stijgen, wordt het aantal Nederlanders met problemen ineens meer dan vroeger.
Stap er op af
Er is niet één oplossing. Kijk wat bij jou en je collega past. In het algemeen raden we aan om een moment te vinden om met diegene in gesprek te gaan. Een vraag kan zijn ‘gaat het goed thuis?’ Het kan zijn dat mensen zich schamen, maar uiteindelijk kan het ook weer opluchten als het aan jou verteld is. Volgens de organisatie NIBUD hebben 1,4 miljoen Nederlanders het lastig om rond te komen, dus het is niet gek als het iemand in het team overkomt.
Verwijs naar een professional
Hoe lastig het ook voor je collega is, het is echt belangrijk om naar de leidinggevende te gaan of een vertrouwenspersoon te spreken. Sommige personeelsafdelingen hebben een schuldhulpverlener waar je terecht kan. De meeste werkgevers willen hier graag bij helpen.
Internet
Uiteraard is er op Internet veel over te vinden. Er zijn veel sites die iets doen op dit thema, zie bijvoorbeeld:
Stap voor stap kan dit vooruit gaan. Jij kunt het verschil maken tussen niet meer zien hoe het verder moet, tot een collega die weer voluit kan lachen en van het leven kan genieten. Help je mee?