Niet alles is appeltje eitje – Geldpraat

Of je nu het nieuws kijkt of door je telefoon scrolt, elke dag gaat het wel over stijgende prijzen. Alles wordt duurder, van boodschappen tot energierekeningen. Dit zorgt voor stress bij veel mensen. Maar let je ook goed op hoe het met je collega’s gaat? Misschien hebben ze het wel moeilijk.

Herken je collega

Het is niet altijd makkelijk om te zien of een collega financiële problemen heeft. Ze zullen er waarschijnlijk niet snel over praten. Maar je kunt soms wel iets merken, zoals:

  • Ze lopen tijdens de lunch liever een rondje buiten dan dat ze mee-eten.
  • Ze maken graag overuren.
  • Na het weekend vertellen ze weinig over wat ze hebben gedaan.
  • Ze doen niet mee aan verjaardagsacties of uitjes waarbij je moet betalen.

Het kan iedereen overkomen

Iedereen kan financiële problemen krijgen, jong of oud, getrouwd of alleenstaand. Door de stijgende prijzen en energiekosten raken steeds meer mensen in de knel. Dit kan ons allemaal overkomen.

Stap erop af

Er is niet één manier om je collega te helpen. Wat werkt, hangt van de situatie af. Maar het is goed om een rustig moment te vinden om erover te praten. Je kunt bijvoorbeeld vragen: “Hoe gaat het thuis?” Misschien vindt je collega het moeilijk om erover te beginnen, maar het kan ook een opluchting zijn om er met iemand over te praten. Wist je dat 1,4 miljoen Nederlanders moeite hebben om rond te komen? Dus het is helemaal niet raar als jouw collega hier ook mee worstelt.

Er is niet één manier

Wat werkt, hangt van de situatie af. Maar het is goed om een rustig moment te vinden om erover te praten. Je kunt bijvoorbeeld vragen: “Hoe gaat het thuis?” Misschien vindt je collega het moeilijk om erover te beginnen, maar het kan ook een opluchting zijn om er met iemand over te praten. Wist je dat 1,4 miljoen Nederlanders moeite hebben om rond te komen? Dus het is helemaal niet raar als jouw collega hier ook mee worstelt.

Verwijs naar een professional

Als je collega financiële problemen heeft, is het belangrijk dat hij of zij hulp krijgt. Je kunt je collega aanmoedigen om met de leidinggevende of een vertrouwenspersoon te praten. Veel bedrijven bieden schuldhulp aan via de personeelsafdeling, en werkgevers willen vaak graag helpen.

Online hulp

Op internet is er veel hulp te vinden. Enkele handige websites zijn:

  • Geldfit: voor hulp bij geldproblemen.
  • Fikks: een app die helpt bij financiële zorgen.
  • De gemeente: waar je collega woont, vaak bieden gemeenten ook hulp aan.

Stap voor stap kan er een oplossing komen. Jij kunt het verschil maken tussen een collega die het even niet meer ziet zitten en een collega die weer met een lach naar het werk komt. Doe je mee?

Nog geen abonnement of nog niet ingelogd?

Als abonnee geniet je van allerlei voordelen. Elke maand is er een ander thema en staan er bepaalde recepten en producten centraal.

Verder lezen…

Fast pindakaaskoekje

Fast pindakaaskoekje

Met 3 ingrediënten binnen 15 minuten koek op tafel. Vind je het koekje niet spannend genoeg? Doe er gerust twee theelepel sambal erbij of leg er stukjes chocolade op.

Stoofschotel met ontbijtkoek

Stoofschotel met ontbijtkoek

Door de stoofschotel af te dekken met plakjes ontbijtkoek droogt het vlees dat bovendrijft niet uit. Met de ontbijtkoek bindt je de saus en voeg je vezels toe.

Iets voor zoete koek aannemen

Iets voor zoete koek aannemen

Begrijpelijk dat er veel regels zijn, want we moeten op een verstandige manier met bewoners met een zwakke gezondheid omgaan. Toch zijn we in Nederland vergeten om in het systeem écht stil te staan bij welzijn.