Mijn collega’s zijn niet leuk

Hoe voel je je als een vis in het water als je sommige collega’s niet leuk vindt? Lees hier de tips.

Accepteer het niet

Staat het je werk in de weg dus moet je er iets mee? Ga ermee aan de slag óf ga naar een andere werkgever. Iets laten doorkabbelen is niet goed voor jou, maar meestal ook niet voor ander, aangezien die dit vaak hetzelfde voelt als jij.

Sta stil bij je eigen houding

Ben je zelf het probleem of ligt het aan de ander? Hebben andere collega’s er ook last van? Bedenk wat je nu echt vervelend vindt aan je collega. Beïnvloedt het jouw werkzaamheden of jouw gevoel? Dat iemand hard praat kan je niks aan doen, dat raakt jouw gehoor, je kan je er proberen voor af te sluiten. Dat iemand de hele dag staat te kletsen en zijn werk komt op jouw bordje terecht is iets waar je iemand wel op kan aanspreken.

Verwijs naar het doel

In de zorg hebben veel mensen er voor gekozen om te werken, omdat het zo dankbaar werk is en je veel voor de mensen kunt betekenen. Wat is jouw doel om hier te werken? Bespreek het eens met de collega’s die je niet zo leuk vindt. Wellicht heb je toch hetzelfde doel en helpt dat om fijner te werken.

Stel elke week een vraag

Wat is het lievelingseten van diegene? Wat eet diegene vaak thuis? Wat vindt je collega het leukste om te bereiden? Leer elkaar kennen. Wellicht heb je, net als in het punt hierboven, iets gemeenschappelijks wat bindt.

Straal positiviteit uit

Mensen worden graag omringd door positieve mensen. Blijf vrolijk, klaag niet. Probeer ook roddelen te vermijden. Meestal wordt het erger als je er ook nog eens met andere mensen over praat.

Geef complimenten

Iedereen doet iets goed, ook de collega of collega’s waar je moeite mee hebt. Geef een compliment per dienst en zie hoe je zo langzaamaan weer wat dichter bij elkaar kunt komen.

Benoem de feiten

Als iets je niet lekker zit, blijf dan altijd goed bij de feiten. Schrijf de feiten op en vermijd reacties in algemeenheden. Net als je gedrag van bewoners aan de hand van de SOEP methode rapporteert, zo zou je ook de situatie van je collega kunnen bekijken.

Verzin een teamactiviteit

Hoe klein ook, maar bedenk of je iets kleins met het team kan doen. Een kopje koffie beneden in het restaurant na een dienst. Of een rondje wandelen buiten. Is er budget voor een uitje? Ga dan met elkaar op stap. Collega’s zijn net familie, je hebt ze niet zelf uitgekozen, maar toch zul je het met elkaar moeten doen!

Blijf professioneel

Eerder hebben we al eens een artikel geschreven hoe je om kunt gaan met klachten. Lees deze eens om door te nemen hoe je met een probleem met je collega’s kunt omgaan. En vergeet niet, plan in het gesprek voldoende gelegenheid dat diegene ook de reactie kan geven. Er zijn tenslotte altijd twee kanten aan een verhaal!

De meeste organisaties bestaan niet uit vriendengroepen die in privétijd ook afspreken. Het is dus ook prima dat iedereen anders is. Het is wel belangrijk dat jij en je collega’s als een vis in ‘t water zijn tijdens hun werk, dus hopelijk kun je iets met deze tips! Zo kun je het beste uit jezelf halen en ook uit de ander!

Onze laatste tips

Onze recepten

Krokante kikkererwten

Peulvruchten als snack? Deze kikkererwten zijn knapperig en ware smaakbommetjes. Ondertussen eet je wel een snack met meer voedingswaarde.

Inspiratiekaart ‘Ideetjes van de plank’

Elke dag hetzelfde doen geeft routine en houvast. Maar kleine prikkelingen van de smaak kan letterlijk verfrissen. Een drankje versieren, anders serveren, is een makkelijke eerste stap.

Gehakt- en bonenbal

Half half-om-half. Voor de helft gehakt en de andere helft bonen. Zo voedt je met plantaardige en dierlijke vetten. Verminder je de verzadigde vetten en verhoog je de vezels.

appeltaart in een pot

De makkelijkste 1-persoons appeltaart in een potje van de appelmoes bakken. Appels onderop, meel,suiker, snuf kaneel en het plakje boter bovenop bubbelt het voor elkaar.

Inspiratiekaart ‘Pimp je appelsap’

Elke dag hetzelfde doen geeft routine en houvast. Maar kleine prikkelingen van de smaak kan letterlijk verfrissen. Een drankje versieren, anders serveren, is een makkelijke eerste stap.

No-bake wortelcake

Ontbijtkoek wordt een lekkere verrassing met wortel en appelmoes. Zo creëer je een moment met fruit, wortel en noten. Toe maar, probeer het maar uit.

Knisperend appelwater

Neem een appel in gedachte. Zo een waar de dauw van de boomgaard nog op staat. Fris, zuur, sappig, vooral die eerste hap, waarbij het sap eruit barst. Ga nu door naar het recept.

Eierkoek met hüttenkäse

Gecomprimeerde melk, hüttenkäse dus, levert meer voeding per hap. In eierkoek zit minder eiwit dan we denken,maar is zeker wel vetarm. Laat de bewoners maar gewoon genieten.

Inspiratiekaart ‘Nagerecht’

We gaan voor 7 eetmomenten op de dag. Eentje die bij de doelgroep écht niet mag ontbreken is de zuivel na het avondeten. Een verwennerij én het draagt bij aan sterkere spieren.

Omelet rol

Wat is er mis met een ei als vleesvervanger? Met een omelet uit de oven kan je even weg kan lopen en je kan er meer tegelijk bakken. Als lunch, snack of diner.

× Whatsapp