Muziek maakt eten beter: Dit is waarom!

Doordat noten ook een betekenis hebben in de muziek, besteden we in de maand ‘meer noten op je zang hebben’ ook graag aandacht aan muziek! Hebben jullie muziek aan staan?

In huis zijn er veel dingen die invloed hebben op hoe we ons gedragen. Denk aan planten, geuren, hoe ver we van anderen zijn, en het soort licht dat we hebben. Muziek speelt hierbij een belangrijke rol.

Doorwerken met de juiste muziek

Ga je dit weekend je huis opruimen? En als je muziek aanzet, wed ik dat het iets vrolijks is waarbij je mee neuriet of zingt. Het lijkt wel alsof de tijd sneller gaat en je harder werkt met de juiste muziek. Maar wist je dat muziek ook andere voordelen heeft? Het beïnvloedt niet alleen jou, maar ook je collega’s. Probeer eens wat muziek uit waar jullie lekker bij werken!
En nu terug naar de bewoners:

Meer eten

Weet je wat onderzoek zegt? Mensen gaan meer eten als er muziek speelt. En zeg eens eerlijk, herken je dat niet? Als het muisstil is, wordt eten ineens wat minder gezellig, toch? Mensen stoppen dan eerder met eten. Maar let op, ik zou niet altijd aanraden om tijdens ontbijt, lunch of diner de speakers volle bak aan te zetten. Dat kan wat onrustig zijn voor de bewoners. Kijk goed naar wat past bij de groep en of muziek überhaupt een slimme zet is. Maar overdag in de woonkamer een lekker muziekje? Zeker een goed idee!

Tip: Zet gedurende de dag achtergrondmuziek aan in de huiskamer.

Anders eten

In 2012 deed ik een onderzoek op Schiphol. Het liet zien dat de muziek die je hoort, invloed heeft op wat je eet. Met Consumatics ontdekte ik dat mensen andere snacks kozen bij verschillende soorten muziek. Klassieke deuntjes zorgden voor meer luxe keuzes zoals cappuccino met een croissantje. Bij popmuziek zagen we juist dat mensen eerder neigden naar frisdrank met een broodje kip. Grappig, toch? Gewoon door de muziek te veranderen, konden we de hele zaak een chiquere vibe geven, zonder iets anders te veranderen.

Tip: Speel ’s ochtends iets rustigere muziek af dan ’s middags.

Ander gedrag

Bij speciale muziek geven mensen meer geld uit. Als het gaat om rustige popmuziek (zoals je bijvoorbeeld op Skyradio hoort), vinden mensen het eten wat minder bijzonder. Dat is logisch, want ze luisteren naar muziek die ze vaker horen.
Als de muziek sneller wordt, gaan we ook sneller eten. Het klinkt misschien gek, maar ik heb het echt meerdere keren gezien. Het is zeker het proberen waard!

Er staat een Spotify-afspeellijst klaar vol met nummers die allemaal over eten gaan. Luister er even naar en misschien ontdek je wel een paar smakelijke deuntjes!

Onze recepten

Walnoten-champignon-paté

Oke, niet echt paté op basis van lever, maar op basis van walnoten en champignons. Dus meer een soort smeersel. Zo haal stiekem je dat handje noten op een dag wel.

Tartelette van havermout en pitten

Een krokante en vooral voedzame bodem voor onder een klodder kwark, Skyr of desnoods alleen een toef slagroom. Garneer het wel met fruit van het seizoen.

Kaas-pitten-cracker

Zin in iets hartigs? Dan zijn deze kaas-pitten-crackers wat voor jou Simpel, zo klaar en je kunt er ook mee variëren.

Arretjescake 3.0

In een kookboekje van Calvé stond de stripheld Arretje Nof Nof ooit centraal. Hier een nieuwe versie van de Arretjes cake, met minder verzadigde vetten en no-bake.

Abrikozenjam zonder suiker

Gedroogde abrikozen kan je altijd op de plank hebben liggen. Als zoete traktatie tussendoor of verwerkt als deze jam. Smaakvol op een cracker of in de yoghurt.

Kopje cacao

De meest romige chocolademelk maak je door wat stukjes chocolade op te lossen in volle melk. Vroeger dronk men vaak chocolademelk gemaakt van cacaopoeder. Probeer dat ook eens.

Aardappelpuree met kruidenolie

Van oudsher zijn we gewend de aardappelpuree smeuïg te maken met boter en melk. De gezondheid en de planeet vragen om deze nieuwe versie.

Aardappelsoep met gerookte forel

Aardappels heb je altijd wel in huis. De gerookte forel maakt het net iets spannender en voegt vette vis gemakkelijk toe aan het menu.

1-2-3 vis gratin

Vooral snel, gemakkelijk en dan ook nog voedzaam. Wanneer je de vis in de vriezer hebt liggen, naast de prei, dan staat dit zo op tafel.

Linzenfrittata met zalm

Frittata, zo’n dikke omelet met aardappel kan echt een puinhoop worden met omkeren en daarna nog netjes in porties serveren. Grrr, dan zijn deze in muffinvormpjes een uitkomst.

Ontvang elke maand inspiratie per mail!

Onze abonnees helpen we elke maand op het gebied van producten, recepten, voedingskennis, sfeer en presentatie. Altijd praktisch, eenvoudig en leuk. Meld je aan en krijg elke maand gratis een sneak preview.

Ja hoor, je aanmelding is verstuurd! Je krijgt nu van ons een mail waarin we je vragen om je mailadres te bevestigen.

× Whatsapp