Je thuis voelen op je werk in de zorg

Het thema ‘Als een vis in het water’ gaat over vis eten, maar ook over jou als medewerker in de zorg. Hoe voel jij je thuis? En ook, hoe kun je je collega’s thuis laten voelen? Mensen die zich thuis voelen, zijn productiever en hebben een sterkere mentale gezondheid. Daar wil iedereen wel aan werken natuurlijk!

Een goede start

Thuis voelen geldt voor nieuwe en bestaande collega’s. Het prettig laten starten van een nieuwe collega is iets waar je samen voor verantwoordelijk bent. De werkgever zorgt voor de juiste toegang, maar je hebt hier zelf ook een rol in te vervullen. Wie komt er nieuw, wat is zijn/haar functie exact, hoe laat is diegene op locatie? Zorg er voor dat er iemand in de groep is om de nieuwe collega op te vangen. Drink samen een kop koffie tussentijds en vraag hoe het gaat, waar je mee kunt helpen, wat diegene nu moeilijk vindt en meer.
Laat iemand aan het einde van de dag ook nog even bewust vragen hoe het was en doe wat met die feedback indien nodig. Of je nu manager bent of directe collega, dat maakt niet uit.

Verschil is waardevol!

Je vrienden en vriendinnen kun je zelf uitkiezen. Je ziet vaak dat deze groep vaak meer ‘hetzelfde’ is. Er zijn minder ergernissen omdat je vaak dezelfde reactie hebt op zaken.
Bij teams die bestaan uit dezelfde type mensen, worden vaker fouten gemaakt.Ben jij wel heel hartelijk maar minder nauwkeurig? Dan kan iedereen dat hebben en leiden tot minder goede registratie bijvoorbeeld. Bij teams zoek je dus een mix van mensen. Verschillende denkrichtingen zorgt er voor dat je verder komt. Maar diversiteit in geloofsovertuiging, partnerkeuze, politieke voorkeur etc. verrijken een team ook. Je ziet zaken vanuit verschillende perspectieven en daardoor wordt het eindproduct, jullie zorg dus, beter. Dat vraagt wel wat van je, want soms vind je iets een belachelijk idee of reactie. Maak het nooit persoonlijk en reageer op de inhoud. Ook jouw collega mag zich thuis voelen en er zijn. Kijk wat je mee kunt pakken van zijn of haar inzichten voor de bewoners.

Pimp de personeelsruimte

Waar heb je pauze? Hoe mooi is deze ruimte? Vaak wordt er niet zo veel aandacht besteed aan deze plek. Kijk eens hoe je dit op kunt leuken. Leg het voor aan je teamleider en hang de slingers op. Enkele grote posters, een paar kussentjes, wat leuks in het raam en enkele nepplanten, wat kleine aanpassingen kunnen al wonderen doen. Hetzelfde kun je (als dit en andere ruimte is) doen met de vergaderruimte of jullie ingang. Trek de kastjes eens open, hoe zit het met jullie eigen servies? Vraag gerust of je eens langs een Ikea of andere winkel mag om voor het team weer wat compleet servies te halen als dit achter de schermen op allemaal verschillende borden gebeurt.

Een kort teamoverleg

Deel dagelijks aan het begin van je dienst even hoe je je voelt. Heb je een slechte nacht gehad door je baby en daardoor moe? Ben je extreem blij want bereid je een leuke feestje voor? Vertel in één zin hoe je vlag erbij hangt.

Jezelf zijn houd je het langste vol.

Niemand is perfect. Juist die imperfecties blijft mensen bij en geven kleur aan de dag. Zeg gerust dat je aan sommige imperfecties werkt, maar doe je niet voor als de perfecte collega. De echtheid wordt juist meer gewaardeerd. Stimuleer dat ook bij je collega’s.

Laat iedereen dingen doen waar ze goed in zijn

Je voelt je vooral fijn, als je dingen doet die bij je passen. Kijk goed waar jouw directe collega goed in is en wat je hem of haar het beste kunt laten doen, Kijk ook welke taken het beste bij jou passen. Door elke dienst iets te doen waar je heel handig in bent, voel je echt als een vis in het water!

Onze recepten

Inspiratiekaart ‘Hapje vooraf’

Er zijn allerlei variaties voor een amuse. Wat ga jij serveren? De blog geeft je ideeën!

Broodtaartje met zuurkool

Even iets anders dan aardappels als maaltijdcomponent. Een mooie manier om oud brood te verwerken. Hartig, voedzaam en als snack levert deze 6 gram eiwit.

Wentelteefjes zonder omkeren

Herkenbaar, smaakvol, zacht van structuur, romig en comfort food. Eigenlijk onbegrijpelijk dat dit een vergeten nagerecht is.

Inspiratiekaart ‘Fingerfood, eten met je handen’

Ontdek hoe fingerfood het eetmoment makkelijker maakt en regie teruggeeft aan mensen met dementie!

Zalm met een spinazie notenkorst

Een groen jasje van spinazie op de zalm. Waarin pecannoten, spinazie honing en mosterd verstopt zijn.

Inspiratiekaart ‘Optoppen met zaden’

Zaden en pitten bevatten gezonde vetten, omega-3, eiwitten en vezels. Ze geven gerechten knapperigheid, smaak en decoratie!

Peer en walnoot op sla

Mochten hele walnoten te hard zijn, gebruik deze dan allemaal in de dressing. Met de honing-mosterd gaat makkelijker.

Soep met pit

Eet mosterdzaad geeft de soep de echte pit. Leuke noot: in dit recept wordt appelsap gebruikt, dit maakt het fris en zoet.

Maizena in het beslag houdt de kip krokant, zelfs in de saus. Sesamzaad en zonnebloempitten zorgen voor extra knapperigheid en een heerlijke, volle smaaklaag.

Fast pindakaaskoekje

Met 3 ingrediënten binnen 15 minuten koek op tafel. Vind je het koekje niet spannend genoeg? Doe er gerust twee theelepel sambal erbij of leg er stukjes chocolade op.