Je thuis voelen op je werk in de zorg

Het thema ‘Als een vis in het water’ gaat over vis eten, maar ook over jou als medewerker in de zorg. Hoe voel jij je thuis? En ook, hoe kun je je collega’s thuis laten voelen? Mensen die zich thuis voelen, zijn productiever en hebben een sterkere mentale gezondheid. Daar wil iedereen wel aan werken natuurlijk!

Een goede start

Thuis voelen geldt voor nieuwe en bestaande collega’s. Het prettig laten starten van een nieuwe collega is iets waar je samen voor verantwoordelijk bent. De werkgever zorgt voor de juiste toegang, maar je hebt hier zelf ook een rol in te vervullen. Wie komt er nieuw, wat is zijn/haar functie exact, hoe laat is diegene op locatie? Zorg er voor dat er iemand in de groep is om de nieuwe collega op te vangen. Drink samen een kop koffie tussentijds en vraag hoe het gaat, waar je mee kunt helpen, wat diegene nu moeilijk vindt en meer.
Laat iemand aan het einde van de dag ook nog even bewust vragen hoe het was en doe wat met die feedback indien nodig. Of je nu manager bent of directe collega, dat maakt niet uit.

Verschil is waardevol!

Je vrienden en vriendinnen kun je zelf uitkiezen. Je ziet vaak dat deze groep vaak meer ‘hetzelfde’ is. Er zijn minder ergernissen omdat je vaak dezelfde reactie hebt op zaken.
Bij teams die bestaan uit dezelfde type mensen, worden vaker fouten gemaakt.Ben jij wel heel hartelijk maar minder nauwkeurig? Dan kan iedereen dat hebben en leiden tot minder goede registratie bijvoorbeeld. Bij teams zoek je dus een mix van mensen. Verschillende denkrichtingen zorgt er voor dat je verder komt. Maar diversiteit in geloofsovertuiging, partnerkeuze, politieke voorkeur etc. verrijken een team ook. Je ziet zaken vanuit verschillende perspectieven en daardoor wordt het eindproduct, jullie zorg dus, beter. Dat vraagt wel wat van je, want soms vind je iets een belachelijk idee of reactie. Maak het nooit persoonlijk en reageer op de inhoud. Ook jouw collega mag zich thuis voelen en er zijn. Kijk wat je mee kunt pakken van zijn of haar inzichten voor de bewoners.

Pimp de personeelsruimte

Waar heb je pauze? Hoe mooi is deze ruimte? Vaak wordt er niet zo veel aandacht besteed aan deze plek. Kijk eens hoe je dit op kunt leuken. Leg het voor aan je teamleider en hang de slingers op. Enkele grote posters, een paar kussentjes, wat leuks in het raam en enkele nepplanten, wat kleine aanpassingen kunnen al wonderen doen. Hetzelfde kun je (als dit en andere ruimte is) doen met de vergaderruimte of jullie ingang. Trek de kastjes eens open, hoe zit het met jullie eigen servies? Vraag gerust of je eens langs een Ikea of andere winkel mag om voor het team weer wat compleet servies te halen als dit achter de schermen op allemaal verschillende borden gebeurt.

Een kort teamoverleg

Deel dagelijks aan het begin van je dienst even hoe je je voelt. Heb je een slechte nacht gehad door je baby en daardoor moe? Ben je extreem blij want bereid je een leuke feestje voor? Vertel in één zin hoe je vlag erbij hangt.

Jezelf zijn houd je het langste vol.

Niemand is perfect. Juist die imperfecties blijft mensen bij en geven kleur aan de dag. Zeg gerust dat je aan sommige imperfecties werkt, maar doe je niet voor als de perfecte collega. De echtheid wordt juist meer gewaardeerd. Stimuleer dat ook bij je collega’s.

Laat iedereen dingen doen waar ze goed in zijn

Je voelt je vooral fijn, als je dingen doet die bij je passen. Kijk goed waar jouw directe collega goed in is en wat je hem of haar het beste kunt laten doen, Kijk ook welke taken het beste bij jou passen. Door elke dienst iets te doen waar je heel handig in bent, voel je echt als een vis in het water!

Onze recepten

Walnoten-champignon-paté

Oke, niet echt paté op basis van lever, maar op basis van walnoten en champignons. Dus meer een soort smeersel. Zo haal stiekem je dat handje noten op een dag wel.

Tartelette van havermout en pitten

Een krokante en vooral voedzame bodem voor onder een klodder kwark, Skyr of desnoods alleen een toef slagroom. Garneer het wel met fruit van het seizoen.

Kaas-pitten-cracker

Zin in iets hartigs? Dan zijn deze kaas-pitten-crackers wat voor jou Simpel, zo klaar en je kunt er ook mee variëren.

Arretjescake 3.0

In een kookboekje van Calvé stond de stripheld Arretje Nof Nof ooit centraal. Hier een nieuwe versie van de Arretjes cake, met minder verzadigde vetten en no-bake.

Abrikozenjam zonder suiker

Gedroogde abrikozen kan je altijd op de plank hebben liggen. Als zoete traktatie tussendoor of verwerkt als deze jam. Smaakvol op een cracker of in de yoghurt.

Kopje cacao

De meest romige chocolademelk maak je door wat stukjes chocolade op te lossen in volle melk. Vroeger dronk men vaak chocolademelk gemaakt van cacaopoeder. Probeer dat ook eens.

Aardappelpuree met kruidenolie

Van oudsher zijn we gewend de aardappelpuree smeuïg te maken met boter en melk. De gezondheid en de planeet vragen om deze nieuwe versie.

Aardappelsoep met gerookte forel

Aardappels heb je altijd wel in huis. De gerookte forel maakt het net iets spannender en voegt vette vis gemakkelijk toe aan het menu.

1-2-3 vis gratin

Vooral snel, gemakkelijk en dan ook nog voedzaam. Wanneer je de vis in de vriezer hebt liggen, naast de prei, dan staat dit zo op tafel.

Linzenfrittata met zalm

Frittata, zo’n dikke omelet met aardappel kan echt een puinhoop worden met omkeren en daarna nog netjes in porties serveren. Grrr, dan zijn deze in muffinvormpjes een uitkomst.

Ontvang elke maand inspiratie per mail!

Onze abonnees helpen we elke maand op het gebied van producten, recepten, voedingskennis, sfeer en presentatie. Altijd praktisch, eenvoudig en leuk. Meld je aan en krijg elke maand gratis een sneak preview.

Ja hoor, je aanmelding is verstuurd! Je krijgt nu van ons een mail waarin we je vragen om je mailadres te bevestigen.

× Whatsapp