Inspiratiekaart Vlariatie
De naam “vla” komt van het Franse woord “flan”, wat een algemene term is voor een puddingachtig dessert. De oorsprong van Nederlandse vla is verbonden met de Nederlandse uitvinding van maïzena in 1834. Hierdoor kon zuivel op een goedkopere manier binden dan met eieren. Suiker werd toegevoegd om de melk langer houdbaar te maken.
Wat verwacht je van een bakkie vla?
Vla wordt gemaakt van melk, suiker, een bindmiddel zoals maïzena of eieren, en vaak vanille voor smaak. Het wordt gekookt tot het een dikke, puddingachtige consistentie krijgt. Het heeft een romige, gladde textuur en een zoete smaak. In Nederland wordt vla vaak als standaard nagerecht gegeten. Het behoort tot de zuivelproducten en is oorspronkelijk van dierlijke oorsprong, op basis van melk. Vla bevat de allergenen eieren en melk, inclusief lactose.
Waardevol?
Vla wordt niet beschouwd als een gezonde voeding vanwege het hoge gehalte aan verzadigd vet en toegevoegde suikers. Maar ja, een toetje voelt als een beloning en tovert een glimlach op het gezicht. Lekker genieten en iets herkenbaars hebben, zijn ook belangrijk. Dat wil je niemand ontnemen.
Net geen vla
Vergelijkbare producten met als basis dezelfde ingrediënten als vla, waar je een verandering in kunt aanbrengen:
FlanBanketbakkersoom Pastel del nata Crème brûlée Custard, pudding Roombroodje Crème anglaise Tompouce / crompouce
Flan
Je weet eigenlijk al wat de knelpunten zijn bij deze producten. Je zou ze kunnen verbeteren door andere ingrediënten te kiezen, minder ervan te serveren, en er iets aan toe te voegen.
Bijvoorbeeld, zelf custardpudding maken met plantaardige melk of minder suiker, en dan er stoofpeertjes bij serveren.