Inspiratiekaart ‘gezonder koekje erbij’
Zeg je koek, dan weet je dat je suikers binnenkrijgt. Of je nu diabetes hebt of niet. Voor iedereen is het goed om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden om zo uitputting van de alvleesklier, met diabetes als gevolg, te voorkomen. Maar suikervrije koeken kan dat? En nog belangrijker, is dat lekker?
De koekbasis
In de basis bestaat koek uit suiker, meel en boter. Suiker en meel behoren tot de koolhydraten-groep en worden beide omgezet tot glucose. Daardoor stijgt de bloedsuikerspiegel. Als je zelf koekjes bakt, kan je sleutelen om het gezonder te maken.
Suiker
Een handig product om meel aan te zoeten, is banaan. Hoe bruiner, hoe zoeter. Gedroogd fruit zoals dadels en rozijnen kan ook. Bedenk wel dat gedroogd fruit door het droogproces meer suiker per gram bevat. Het voegt wel voedingsstoffen toe.
Zoetstoffen
Voor het lichaam maakt het niet uit of je honing, agave-siroop of palmsuiker gebruikt. Allemaal suiker. Alleen stevia is een zoetstof die geen verandering aan de bloedsuikerspiegel geeft.
Meel
Uit bakmeel zijn alle voedingsstoffen gezeefd. Volkorenmeel is beter. Dat brengt vezels en voedingstoffen. Het aantal koolhydraten blijft gelijk. Meel vervangen door amandelmeel, maakt dat je noten gebruikt. Daardoor eet je
minder koolhydraten en meer voedingsstoffen
minder koolhydraten en meer voedingsstoffen
Boter
Boter valt onder de verzadigde vetten. Daar eten we vaak meer dan genoeg van. Je mag tegen-woordig blij zijn als er een zuiver product als boter gebruikt wordt en niet allerlei transvetten of palmolie. Hierbij geldt vaak, hoe goedkoper hoe meer rommel erin.
Koek aanvullen met voedingsstoffen
Wanneer je zelf koekjes bakt, kan je kiezen voor voedingsrijke ingrediënten:noten of gemalen amandelen (amandelmeel) havermout pure chocolade en cacao kaneel, heeft een positief effect op het lichaam gemalen kokos, voor de vezels bieten of courgette in brownies kan best kijk op: www.keukentijgers.com