Bewegen in de zorg

In een ander artikel hebben we geschreven over hoe bewegen goed is voor ons allemaal, ook voor bewoners. We gaven tips over hoe je dit simpel kunt doen in je werk. In dit artikel delen we een paar makkelijke oefeningen die je kunt doen rondom het eten. Laten we samen bewegen, vooral na de feestmaand december!

Op maat

Natuurlijk is het belangrijk om te controleren of elke oefening geschikt is voor elke bewoner. Vraag gerust advies aan een collega of arts als dat nodig is. Veiligheid gaat boven alles!

De stoel

  • Voordat de bewoner op een stoel of bank gaat zitten, vraag je of ze er een paar seconden boven willen blijven hangen en dan hun spieren aan willen spannen.
  • Zitten ze? Dan kun je vragen of ze de benen recht naar voren willen doen en de spieren willen aanspannen. Eén voor één of allebei tegelijkertijd. Dat is wel extra moeilijk.
  • Bilspieren. Ook kun je vragen of ze de bilspieren even willen aanspannen en weer loslaten. Dit kun je ze bijvoorbeeld drie keer laten doen. Of wissel het af met de buikspieren.

Wandelen of niet?

Probeer eens om na de koffie in de middag mensen even door de gang te laten lopen. Je kunt ze bijvoorbeeld betrekken bij het koken of opruimen. Het is zoals thuis, soms is het moeilijk om van de bank te komen, maar achteraf is het altijd een goed idee!

Het eetmoment

Begin voor of na het eten met een ritueel. Je kan bijvoorbeeld de armen gaan bewegen.

  • Appels plukken: om de beurt met de armen omhoog gaan, doen alsof je iets grijpt, en weer omlaag gaan
  • Rondjes draaien: je armen opzij strekken en de mensen kleine en steeds grotere rondjes laten draaien
  • Muziek: speel een liedje en laat mensen dan in de handen klappen of laat ze met hun voeten een mini-dansje doen

Maar waarom zou je dit eigenlijk doen? Nou, bewegen is als een power-up voor het lichaam! Het helpt mensen sterker te worden, meer te verbranden en uiteindelijk minder medicijnen nodig te hebben. En dat betekent meer plezier en een beter leven voor iedereen die hier samen met ons is!

Onze recepten

Inspiratiekaart ‘Optoppen met zaden’

Zaden en pitten bevatten gezonde vetten, omega-3, eiwitten en vezels. Ze geven gerechten knapperigheid, smaak en decoratie!

Soep met pit

Eet mosterdzaad geeft de soep de echte pit. Leuke noot: in dit recept wordt appelsap gebruikt, dit maakt het fris en zoet.

Kip dubbel lang krokant

Maizena in het beslag houdt de kip krokant, zelfs in de saus. Sesamzaad en zonnebloempitten zorgen voor extra knapperigheid en een heerlijke, volle smaaklaag.

Fast pindakaaskoekje

Met 3 ingrediënten binnen 15 minuten koek op tafel. Vind je het koekje niet spannend genoeg? Doe er gerust twee theelepel sambal erbij of leg er stukjes chocolade op.

Stoofschotel met ontbijtkoek

Door de stoofschotel af te dekken met plakjes ontbijtkoek droogt het vlees dat bovendrijft niet uit. Met de ontbijtkoek bindt je de saus en voeg je vezels toe.

Inspiratiekaart ‘Gezonder koekje erbij?’

Soms is het goed om het jezelf niet te moeilijk te maken. Om een keer wat makkelijks op tafel te zetten is helemaal niet erg. Begin eens met een ovenschotel!

Inspiratiekaart ‘Koken met gemak’

Soms is het goed om het jezelf niet te moeilijk te maken. Om een keer wat makkelijks op tafel te zetten is helemaal niet erg. Begin eens met een ovenschotel!

Stauf met pruimen

Stoof schrijf je natuurlijk niet met “au” maar deze variatie met aubergine wel. Klassieke smaken van stoofvlees met pruimen. Alleen nu nog de rode kool en aardappelen bij.

Zalm Bonne Femme

Smaakvol eenpansgerecht met gerookte zalm met kleurrijke doperwten en wortelen, het zoet-zuur van zilveruitjes en gevuld met linzen en aardappelen.

Visvrije tonijnsalade

Visvrije tonijn klinkt dus echt raar. Eigenlijk ro niet zo heel gek, want tonijn uit blik is een droge korrelige structuur met milde vissmaak, niet zo heel moeilijk na te maken. Dus waarom niet?