Bewegen in de zorg

In een ander artikel hebben we geschreven over hoe bewegen goed is voor ons allemaal, ook voor bewoners. We gaven tips over hoe je dit simpel kunt doen in je werk. In dit artikel delen we een paar makkelijke oefeningen die je kunt doen rondom het eten. Laten we samen bewegen, vooral na de feestmaand december!

Op maat

Natuurlijk is het belangrijk om te controleren of elke oefening geschikt is voor elke bewoner. Vraag gerust advies aan een collega of arts als dat nodig is. Veiligheid gaat boven alles!

De stoel

  • Voordat de bewoner op een stoel of bank gaat zitten, vraag je of ze er een paar seconden boven willen blijven hangen en dan hun spieren aan willen spannen.
  • Zitten ze? Dan kun je vragen of ze de benen recht naar voren willen doen en de spieren willen aanspannen. Eén voor één of allebei tegelijkertijd. Dat is wel extra moeilijk.
  • Bilspieren. Ook kun je vragen of ze de bilspieren even willen aanspannen en weer loslaten. Dit kun je ze bijvoorbeeld drie keer laten doen. Of wissel het af met de buikspieren.

Wandelen of niet?

Probeer eens om na de koffie in de middag mensen even door de gang te laten lopen. Je kunt ze bijvoorbeeld betrekken bij het koken of opruimen. Het is zoals thuis, soms is het moeilijk om van de bank te komen, maar achteraf is het altijd een goed idee!

Het eetmoment

Begin voor of na het eten met een ritueel. Je kan bijvoorbeeld de armen gaan bewegen.

  • Appels plukken: om de beurt met de armen omhoog gaan, doen alsof je iets grijpt, en weer omlaag gaan
  • Rondjes draaien: je armen opzij strekken en de mensen kleine en steeds grotere rondjes laten draaien
  • Muziek: speel een liedje en laat mensen dan in de handen klappen of laat ze met hun voeten een mini-dansje doen

Maar waarom zou je dit eigenlijk doen? Nou, bewegen is als een power-up voor het lichaam! Het helpt mensen sterker te worden, meer te verbranden en uiteindelijk minder medicijnen nodig te hebben. En dat betekent meer plezier en een beter leven voor iedereen die hier samen met ons is!

Onze recepten

Walnoten-champignon-paté

Oke, niet echt paté op basis van lever, maar op basis van walnoten en champignons. Dus meer een soort smeersel. Zo haal stiekem je dat handje noten op een dag wel.

Tartelette van havermout en pitten

Een krokante en vooral voedzame bodem voor onder een klodder kwark, Skyr of desnoods alleen een toef slagroom. Garneer het wel met fruit van het seizoen.

Kaas-pitten-cracker

Zin in iets hartigs? Dan zijn deze kaas-pitten-crackers wat voor jou Simpel, zo klaar en je kunt er ook mee variëren.

Arretjescake 3.0

In een kookboekje van Calvé stond de stripheld Arretje Nof Nof ooit centraal. Hier een nieuwe versie van de Arretjes cake, met minder verzadigde vetten en no-bake.

Abrikozenjam zonder suiker

Gedroogde abrikozen kan je altijd op de plank hebben liggen. Als zoete traktatie tussendoor of verwerkt als deze jam. Smaakvol op een cracker of in de yoghurt.

Kopje cacao

De meest romige chocolademelk maak je door wat stukjes chocolade op te lossen in volle melk. Vroeger dronk men vaak chocolademelk gemaakt van cacaopoeder. Probeer dat ook eens.

Aardappelpuree met kruidenolie

Van oudsher zijn we gewend de aardappelpuree smeuïg te maken met boter en melk. De gezondheid en de planeet vragen om deze nieuwe versie.

Aardappelsoep met gerookte forel

Aardappels heb je altijd wel in huis. De gerookte forel maakt het net iets spannender en voegt vette vis gemakkelijk toe aan het menu.

1-2-3 vis gratin

Vooral snel, gemakkelijk en dan ook nog voedzaam. Wanneer je de vis in de vriezer hebt liggen, naast de prei, dan staat dit zo op tafel.

Linzenfrittata met zalm

Frittata, zo’n dikke omelet met aardappel kan echt een puinhoop worden met omkeren en daarna nog netjes in porties serveren. Grrr, dan zijn deze in muffinvormpjes een uitkomst.

Ontvang elke maand inspiratie per mail!

Onze abonnees helpen we elke maand op het gebied van producten, recepten, voedingskennis, sfeer en presentatie. Altijd praktisch, eenvoudig en leuk. Meld je aan en krijg elke maand gratis een sneak preview.

Ja hoor, je aanmelding is verstuurd! Je krijgt nu van ons een mail waarin we je vragen om je mailadres te bevestigen.

× Whatsapp