Bewegen in de ouderenzorg

Onlangs schreven we al een artikel dat beweging diverse positieve effecten heeft op ons allemaal en dus ook op bewoners. Daar kon je lezen hoe je dit kunt integreren in je werk als gastvrouw, zorgmedewerker of woon-assistent. In dit artikel lees je enkele oefeningen die je rondom het eetmoment kunt toepassen met de bewoners. In de benen, in deze balansmaand na de feestmaand december!

Op maat

Kijk uiteraard bij elke oefening of het kan bij elke bewoner. Vraag indien nodig advies van een collega of arts.

De stoel

 • Voordat de bewoner op een stoel of bank gaat zitten, vraag je of ze er een paar seconden boven willen blijven hangen en dan hun spieren aan willen spannen.
 • Zitten ze? Dan kun je vragen of ze de benen recht naar voren willen doen en de spieren willen aanspannen. Een voor een of allebei tegelijkertijd. Dat is wel extra moeilijk.
 • Bilspieren. Ook kun je vragen of ze de bilspieren even willen aanspannen en weer loslaten. Dit kun je ze bijvoorbeeld drie keer laten doen. Of wissel het af met de buikspieren.

Wandelen of niet?

Probeer bewust een moment in te bouwen dat mensen even door de gang heen gaan. Na het koffiemoment in de middag kun je bijvoorbeeld mensen nog even ‘aan het werk’ zetten, door ze een rondje te laten lopen, te laten ‘helpen’ met koken of opruimen. En eh, dit is net als thuis. Het is soms moeilijk om de bank af te komen, maar achteraf was het altijd een goed idee!

Het eetmoment

Een ritueel voor of na het eten kan zijn om met de armen te bewegen.

 • Appels plukken: om de beurt met de armen omhoog gaan, doen alsof je iets grijpt, en weer omlaag gaan
 • Rondjes draaien: je armen op zij strekken en de mensen kleine en steeds grotere rondjes laten draaien
 • Muziek: speel een liedje en laat mensen dan in de handen klappen of laat ze met hun voeten een mini-dansje doen

En waarom zou je eigenlijk, zul je denken? Onthoud dat bewegen de manier is om het lichaam aan te zetten. Daardoor verbranden mensen meer, worden ze sterker en hebben ze uiteindelijk minder medicatie nodig. Dit zorgt weer voor een hogere kwaliteit van leven in de tijd dat we ze nog bij ons mogen hebben.

Onze laatste tips

 • Familie betrekken bij de zorg

  De ene bewoner krijgt heel veel bezoek van een naaste. De andere heeft sporadisch een kleinkind op de thee. Hoe gaan we nu om met bezoekers? Wat zien we als richtlijn?

 • Wat in het vat zit, verzuurt niet

  Even een opfrisser, hoe bewaren we ook al weer alle producten in de zorg?

 • Herinneringen ophalen

  Eten en drinken kan herinneringen oproepen. Ook mensen met dementie kunnen door de smaken denken aan iets wat ze eerder hebben beleefd.

 • Plantaardige keuzes zijn ‘n appeltje eitje

  We moeten met z’n allen stappen maken om beter voor de aarde te zorgen. Kiezen voor plantaardige alternatieven is daar één van.

 • Gezellige kennismaking

  De zorg door de ogen van vrijwilliger Yara. Ze neemt ons mee in wat ze ziet en hoe ze het ervaart. Vandaag haar tweede dag in de zorg!

Onze recepten

Inspiratiekaart ‘Pimp je appelsap’

Elke dag hetzelfde doen geeft routine en houvast. Maar kleine prikkelingen van de smaak kan letterlijk verfrissen. Een drankje versieren, anders serveren, is een makkelijke eerste stap.

Appeltaart in pot

Gecomprimeerde melk, hüttenkäse dus, levert meer voeding per hap. In eierkoek zit minder eiwit dan we denken,maar is zeker wel vetarm. Laat de bewoners maar gewoon genieten.

No-bake wortelcake

Ontbijtkoek wordt een lekkere verrassing met wortel en appelmoes. Zo creëer je een moment met fruit, wortel en noten. Toe maar, probeer het maar uit.

Knisperend appelwater

Neem een appel in gedachte. Zo een waar de dauw van de boomgaard nog op staat. Fris, zuur, sappig, vooral die eerste hap, waarbij het sap eruit barst. Ga nu door naar het recept.

Eierkoek met hüttenkäse

Gecomprimeerde melk, hüttenkäse dus, levert meer voeding per hap. In eierkoek zit minder eiwit dan we denken,maar is zeker wel vetarm. Laat de bewoners maar gewoon genieten.

Inspiratiekaart ‘Nagerecht’

We gaan voor 7 eetmomenten op de dag. Eentje die bij de doelgroep écht niet mag ontbreken is de zuivel na het avondeten. Een verwennerij én het draagt bij aan sterkere spieren.

Omelet rol

Wat is er mis met een ei als vleesvervanger? Met een omelet uit de oven kan je even weg kan lopen en je kan er meer tegelijk bakken. Als lunch, snack of diner.

Gebakken peren-pindakaas-havermout

Huh, peren met pindakaas meebakken in je havermout? Geen standaard combinatie, maar een die verrassend lekker door eet. Zoetje van de rozijnen doet het hem.

Koffiesmoothie

Dan maar alles in de blender. Nadruk ligt bij deze smoothie op onverzadigde vetten en vezels. De koffie geeft een extra kickstart. Ook iets voor jou?

Broccolisoep gebonden met havermout

Soep op basis van gepureerde groenten kan je op een mooie manier binden met havermout. Je voegt voedingswaarde toe en verdikt de soep.

× Whatsapp