Iets voor zoete koek aannemen

De zorg zit vol met regels. De mensen waarmee je te maken hebt, hebben een zeer zwakke gezondheid. Er wordt volop gewerkt met protocollen. Begrijpelijk, want we moeten er op een verstandige manier mee omgaan. Toch zijn we in Nederland vergeten om in het systeem écht stil te staan bij welzijn. We kunnen dit niet meteen veranderen, maar willen in dit artikel je bewust maken dat niet alles gewoon is. Het spreekwoord ‘Iets voor zoete koek aannemen’, betekent dat je iets direct gelooft. Jij als professional ziet als geen ander wat er goed kan zijn voor een bewoner. Het kan zijn dat dit niet overeenkomt met de structuur die altijd wordt aangehouden in de zorg.

‘Als de medicatie maar lukt’

Veel bewoners hebben een potje met medicijnen die elke dag op ‘moet’. Dat is goed voor ze, wordt er dan gezegd. Soms wordt het net voor het eten gegeven en is een van de reacties dat ze er rustiger van worden. Op een vermoeiende dag kan het zijn dat ze daardoor zelfs in slaap vallen tijdens de maaltijd. Daardoor mislukt het eetmoment soms.
We komen in huizen waar gezegd wordt dat de medicatie het belangrijkste is. Vraag gerust eens aan de collega’s welke medicatie er gegeven wordt. verdiep je wat deze medicatie kan doen. Wie weet heb jij wel een idee wanneer deze pil bij de bewoner het beste kan worden gegeven, zodat hij/zij de dag beter door komt! Hoe belangrijk is het om een cocktail van pillen te krijgen als er verder niets in de maag zit?

Je kunt dit zelf niet veranderen, maar wel signaleren en rapporteren. Jij ziet de bewoner namelijk een groot deel van zijn wakkere leven in het huis!

Lunch of avondeten warm

Er zijn in veel huizen discussies of het nu handig is om overdag of ‘s avonds warm te eten. Is het bij jou ook al ter sprake gekomen? Na de warme maaltijd hebben mensen vaak een energiedip. Daarom staan wij er positief tegenover om de avondmaaltijd warm te houden, zodat je daarna ook rustig de dag af kunt ronden met elkaar.

Voedingswaarde tijdens de warme maaltijd

Tijdens het warme eten worden de meeste vitamines en mineralen geserveerd in de meeste huizen. Is dat bij jou ook zo? Denk je dat dat verstandig is? We raden aan om te kijken welke onderdelen je ook overdag zou kunnen doen. Zo kun je kijken of je overdag ook groente kunt geven aan bewoners en bijvoorbeeld een reepje paprika kunt doen om 3 uur of komkommer op het brood bij de lunch.

Bewegen

Als je een vraag stelt over de hoeveelheid bewegen, merk je dat dit vaak bij de activiteitenbegeleider ligt. Dat betekent dat er behalve dat moment dat hij of zij er is, weinig wordt bewogen. Je snapt zelf ook wel dat het niet goed is als dat het enige moment is dat er iets sportiefs wordt gevraagd van de bewoner. Ook voor ouderen wordt er aanbevolen om minimaal 30 minuten te bewegen per dag. Geef eens een kopje aan de bewoner en vraag of ze het op willen ruimen. Vraag of ze met een doekje de tafel willen schoonmaken. Meer beweging is goed voor ons allemaal!

Welke afspraken en regels zijn er bij jou? Weet je waarom deze regels er zijn? Hoe werkbaar is het voor jou en de bewoners? Zie je dat iets niet zo goed werkt? Laat het dan aan je leidinggevende weten! Het is tijd om welzijn meer voorop te zetten in het -vaak- laatste jaar dat mensen nog leven. Zo houden we de zorg ook betaalbaar, maar bovenal zorgen we dat het fijn wonen is in de huizen.

Onze laatste tips

Onze recepten

Krokante kikkererwten

Peulvruchten als snack? Deze kikkererwten zijn knapperig en ware smaakbommetjes. Ondertussen eet je wel een snack met meer voedingswaarde.

Inspiratiekaart ‘Ideetjes van de plank’

Elke dag hetzelfde doen geeft routine en houvast. Maar kleine prikkelingen van de smaak kan letterlijk verfrissen. Een drankje versieren, anders serveren, is een makkelijke eerste stap.

Gehakt- en bonenbal

Half half-om-half. Voor de helft gehakt en de andere helft bonen. Zo voedt je met plantaardige en dierlijke vetten. Verminder je de verzadigde vetten en verhoog je de vezels.

appeltaart in een pot

De makkelijkste 1-persoons appeltaart in een potje van de appelmoes bakken. Appels onderop, meel,suiker, snuf kaneel en het plakje boter bovenop bubbelt het voor elkaar.

Inspiratiekaart ‘Pimp je appelsap’

Elke dag hetzelfde doen geeft routine en houvast. Maar kleine prikkelingen van de smaak kan letterlijk verfrissen. Een drankje versieren, anders serveren, is een makkelijke eerste stap.

No-bake wortelcake

Ontbijtkoek wordt een lekkere verrassing met wortel en appelmoes. Zo creëer je een moment met fruit, wortel en noten. Toe maar, probeer het maar uit.

Knisperend appelwater

Neem een appel in gedachte. Zo een waar de dauw van de boomgaard nog op staat. Fris, zuur, sappig, vooral die eerste hap, waarbij het sap eruit barst. Ga nu door naar het recept.

Eierkoek met hüttenkäse

Gecomprimeerde melk, hüttenkäse dus, levert meer voeding per hap. In eierkoek zit minder eiwit dan we denken,maar is zeker wel vetarm. Laat de bewoners maar gewoon genieten.

Inspiratiekaart ‘Nagerecht’

We gaan voor 7 eetmomenten op de dag. Eentje die bij de doelgroep écht niet mag ontbreken is de zuivel na het avondeten. Een verwennerij én het draagt bij aan sterkere spieren.

Omelet rol

Wat is er mis met een ei als vleesvervanger? Met een omelet uit de oven kan je even weg kan lopen en je kan er meer tegelijk bakken. Als lunch, snack of diner.

× Whatsapp