Iets voor zoete koek aannemen

De zorg zit vol met regels. De mensen waarmee je te maken hebt, hebben een zeer zwakke gezondheid. Er wordt volop gewerkt met protocollen. Begrijpelijk, want we moeten er op een verstandige manier mee omgaan. Toch zijn we in Nederland vergeten om in het systeem écht stil te staan bij welzijn. We kunnen dit niet meteen veranderen, maar willen in dit artikel je bewust maken dat niet alles gewoon is. Het spreekwoord ‘Iets voor zoete koek aannemen’, betekent dat je iets direct gelooft. Jij als professional ziet als geen ander wat er goed kan zijn voor een bewoner. Het kan zijn dat dit niet overeenkomt met de structuur die altijd wordt aangehouden in de zorg.

‘Als de medicatie maar lukt’

Veel bewoners hebben een potje met medicijnen die elke dag op ‘moet’. Dat is goed voor ze, wordt er dan gezegd. Soms wordt het net voor het eten gegeven en is een van de reacties dat ze er rustiger van worden. Op een vermoeiende dag kan het zijn dat ze daardoor zelfs in slaap vallen tijdens de maaltijd. Daardoor mislukt het eetmoment soms.
We komen in huizen waar gezegd wordt dat de medicatie het belangrijkste is. Vraag gerust eens aan de collega’s welke medicatie er gegeven wordt. verdiep je wat deze medicatie kan doen. Wie weet heb jij wel een idee wanneer deze pil bij de bewoner het beste kan worden gegeven, zodat hij/zij de dag beter door komt! Hoe belangrijk is het om een cocktail van pillen te krijgen als er verder niets in de maag zit?

Je kunt dit zelf niet veranderen, maar wel signaleren en rapporteren. Jij ziet de bewoner namelijk een groot deel van zijn wakkere leven in het huis!

Lunch of avondeten warm

Er zijn in veel huizen discussies of het nu handig is om overdag of ‘s avonds warm te eten. Is het bij jou ook al ter sprake gekomen? Na de warme maaltijd hebben mensen vaak een energiedip. Daarom staan wij er positief tegenover om de avondmaaltijd warm te houden, zodat je daarna ook rustig de dag af kunt ronden met elkaar.

Voedingswaarde tijdens de warme maaltijd

Tijdens het warme eten worden de meeste vitamines en mineralen geserveerd in de meeste huizen. Is dat bij jou ook zo? Denk je dat dat verstandig is? We raden aan om te kijken welke onderdelen je ook overdag zou kunnen doen. Zo kun je kijken of je overdag ook groente kunt geven aan bewoners en bijvoorbeeld een reepje paprika kunt doen om 3 uur of komkommer op het brood bij de lunch.

Bewegen

Als je een vraag stelt over de hoeveelheid bewegen, merk je dat dit vaak bij de activiteitenbegeleider ligt. Dat betekent dat er behalve dat moment dat hij of zij er is, weinig wordt bewogen. Je snapt zelf ook wel dat het niet goed is als dat het enige moment is dat er iets sportiefs wordt gevraagd van de bewoner. Ook voor ouderen wordt er aanbevolen om minimaal 30 minuten te bewegen per dag. Geef eens een kopje aan de bewoner en vraag of ze het op willen ruimen. Vraag of ze met een doekje de tafel willen schoonmaken. Meer beweging is goed voor ons allemaal!

Welke afspraken en regels zijn er bij jou? Weet je waarom deze regels er zijn? Hoe werkbaar is het voor jou en de bewoners? Zie je dat iets niet zo goed werkt? Laat het dan aan je leidinggevende weten! Het is tijd om welzijn meer voorop te zetten in het -vaak- laatste jaar dat mensen nog leven. Zo houden we de zorg ook betaalbaar, maar bovenal zorgen we dat het fijn wonen is in de huizen.

Onze laatste tips

  • Zorg & Food 2024 zit er op!

    Wat hebben we genoten van Zorg & Food 2024! Het zit er op. Alle bekende en nieuwe gezichten, de lol om de appelsnijder, de pollepel en meer!

  • Inspiratiekaart ‘Nagerecht’

    We gaan voor 7 eetmomenten op de dag. Eentje die bij de doelgroep écht niet mag ontbreken is de zuivel na het avondeten. Een verwennerij én het draagt bij aan sterkere spieren.

  • Eigen regie houden door de maaltijd

    Wanneer de bewoners minder dingen zelf kunnen, verliezen zij de regie. Hoe kun je dit tegengaan door middel van de maaltijd?

  • ‘Creatiespiraal’: Uiten #4

    Header creatiespiraal

    Nu de lente is aangebroken, is het tijd om je wens naar buiten te brengen. Het uiten van je wens!

  • Laat je horen

    Laat jij jezelf goed horen, om de zorg beter te maken én om jezelf te laten zien in de organisatie?

  • 7 simpele tips voor klachten!

    Hoe ga jij om met klachten van de bewoners? Gasttijger Wouter Verkerk heeft 7 tips voor je!

Onze recepten

Eierkoek met hüttenkäse

Gecomprimeerde melk, hüttenkäse dus, levert meer voeding per hap. In eierkoek zit minder eiwit dan we denken,maar is zeker wel vetarm. Laat de bewoners maar gewoon genieten.

Inspiratiekaart ‘Nagerecht’

We gaan voor 7 eetmomenten op de dag. Eentje die bij de doelgroep écht niet mag ontbreken is de zuivel na het avondeten. Een verwennerij én het draagt bij aan sterkere spieren.

Omelet rol

Wat is er mis met een ei als vleesvervanger? Met een omelet uit de oven kan je even weg kan lopen en je kan er meer tegelijk bakken. Als lunch, snack of diner.

Gebakken peren-pindakaas-havermout

Huh, peren met pindakaas meebakken in je havermout? Geen standaard combinatie, maar een die verrassend lekker door eet. Zoetje van de rozijnen doet het hem.

Koffiesmoothie

Dan maar alles in de blender. Nadruk ligt bij deze smoothie op onverzadigde vetten en vezels. De koffie geeft een extra kickstart. Ook iets voor jou?

Broccolisoep gebonden met havermout

Soep op basis van gepureerde groenten kan je op een mooie manier binden met havermout. Je voegt voedingswaarde toe en verdikt de soep.

Walnoten-champignon-paté

Oke, niet echt paté op basis van lever, maar op basis van walnoten en champignons. Dus meer een soort smeersel. Zo haal stiekem je dat handje noten op een dag wel.

Tartelette van havermout en pitten

Een krokante en vooral voedzame bodem voor onder een klodder kwark, Skyr of desnoods alleen een toef slagroom. Garneer het wel met fruit van het seizoen.

Kaas-pitten-cracker

Zin in iets hartigs? Dan zijn deze kaas-pitten-crackers wat voor jou Simpel, zo klaar en je kunt er ook mee variëren.

Arretjescake 3.0

In een kookboekje van Calvé stond de stripheld Arretje Nof Nof ooit centraal. Hier een nieuwe versie van de Arretjes cake, met minder verzadigde vetten en no-bake.

× Whatsapp