Hoe krijg ik meer zelfvertrouwen als zorgmedewerker?

Wanneer je gelooft in jezelf en je vaardigheden, kun je die boontjes helemaal zelf doppen. En dat lucht op. Misschien heb jij dat wel helemaal onder de knie. Maar misschien valt hier nog wat te winnen. En weet je wat? Het zorgt er ook nog eens voor dat je straalt op de werkvloer!

Hier zijn 10 leuke tips om je zelfvertrouwen een boost te geven:

 1. Fouten zijn oké: Herinner jezelf eraan dat fouten maken menselijk is en eigenlijk een teken van groei en vooruitgang. Net als Thomas Edison, die 10.000 keer faalde voordat hij de gloeilamp uitvond. Fouten maken betekent gewoon dat je de weg naar succes aan het verkennen bent!
 2. NIVEA: Deze afkorting staat voor ‘niet invullen voor een ander’. Als je denkt dat er iets niet goed zit, stap er dan op af en ga het gesprek aan. Je zult vaak merken dat er eigenlijk niets aan de hand is en dat het probleem vooral in je eigen gedachten zit.
 3. Hang de slingers op: Vier successen, hoe klein ze ook zijn! Wanneer er iets goed gaat op de afdeling, maak er dan een feestje van. Geef elkaar complimenten, trakteer op taart of zet een lekker deuntje op. Positieve energie werkt aanstekelijk!
 4. Wees lief voor jezelf: Leg de lat niet te hoog voor jezelf. Onthoud dat je geweldig werk levert en dat het niet erg is om af en toe wat luchtigheid toe te voegen aan de dag. Een beetje humor kan wonderen doen voor je zelfvertrouwen.
 5. Focus op je successen: Richt je aandacht op wat je wél goed doet in plaats van te blijven hangen bij je zwaktes. Je gaat merken dat je veel meer kunt dan je denkt!
 6. Gebruik je lichaamstaal: Neem een zelfverzekerde houding aan door rechtop te staan, je schouders naar achteren te rollen en met opgeheven hoofd te lopen. Je lichaamstaal heeft meer invloed op je gevoel van zelfvertrouwen dan je denkt!
 7. Zorg goed voor jezelf: Vergeet niet om voor jezelf te zorgen, zowel fysiek als mentaal. Beweeg, eet gezond, drink voldoende water, krijg genoeg slaap, omring jezelf met liefde en maak tijd voor ontspanning. Een gezonde levensstijl draagt bij aan een positieve mindset!
 8. Praat positief: Zeg lieve dingen tegen jezelf, zoals “Ik kan dit!” en “Ik doe het goed!”. Dat geeft je zelfvertrouwen een boost.
 9. Durf iets nieuws: Probeer af en toe iets te doen wat je spannend vindt. Zo ontdek je wat je allemaal kunt!
 10. Maak vrienden: Zorg dat je leuke collega’s hebt met wie je kunt praten en lachen. Samen werken is leuker!

Dus, laat die zelfverzekerdheid maar stralen en geniet van het zelfvertrouwen dat je uitstraalt op de werkvloer!

Nog geen abonnement of nog niet ingelogd?

Als abonnee geniet je van allerlei voordelen. Elke maand is er een ander thema en staan er bepaalde recepten en producten centraal.

Onze laatste tips

 • Hoe houd je het koel in huis?

  De warme maand zijn er weer! In diverse huizen in de zorg, is het dan flink zweten geblazen. Hoe kunnen jij, je collega’s en de bewoners de dag zo goed mogelijk doorkomen?

 • Inspiratiekaart ‘Vochtrijk eten’

  Elke dag hetzelfde doen geeft routine en houvast. Maar kleine prikkelingen van de smaak kan letterlijk verfrissen. Een drankje versieren, anders serveren, is een makkelijke eerste stap.

 • Hoe blijf je professioneel als je het druk hebt?

  Om het hoofd koel te houden geeft gasttijger Susan tips om de cliënten meer water te laten drinken.

 • ‘Creatiespiraal’: Beslissen #7

  wens droom werkelijkheid waar maken creatiespiraal

  Sta op het kruispunt van denken en doen, kies een richting en ga ervoor zonder terug te kijken. Oefen met een dobbelsteenspel om te leren omgaan met je beslissingen en bij te sturen indien nodig.

 • Geen stress, houd je hoofd koel

  Deze maand draait om ’t Hoofd koel houden bij Keukentijgers. Daarvoor staat voldoende drinken centraal o.a. Maar we staan ook stil bij deze figuurlijke betekenis van dit thema. Hoe behoud je jouw rust?

Verder lezen…

Vochtrijke spies of salade

Vochtrijke spies of salade

Dat er vocht in een watermeloen zit is logisch. Je kan nooit, 1,5 liter vocht uit je eten halen, een beetje wel. Dus strooi extra chili op deze spies en zet een glas water ernaast.

Hoe houd je het koel in huis?

Hoe houd je het koel in huis?

De warme maand zijn er weer! In diverse huizen in de zorg, is het dan flink zweten geblazen. Hoe kunnen jij, je collega’s en de bewoners de dag zo goed mogelijk doorkomen?

Inspiratiekaart ‘Vochtrijk eten’

Inspiratiekaart ‘Vochtrijk eten’

Elke dag hetzelfde doen geeft routine en houvast. Maar kleine prikkelingen van de smaak kan letterlijk verfrissen. Een drankje versieren, anders serveren, is een makkelijke eerste stap.

× Whatsapp